Zoznam chránených území v okrese Olomouc

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Toto je zoznam chránených území v okrese Olomouc aktuálny k októbru 2014, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Olomouc.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria
Commons
Opis územia Súradnice
1659 Bázlerova pískovna, jazierko Bázlerova pískovna PP
Kategória Bázlerova pískovna na Wikimedia Commons
Súbor vodných, mokraďových a lúčnych spoločenstiev 49°36′53″S 17°14′32″V / 49,6146319°S 17,2423367°V / 49.6146319; 17.2423367 (Bázlerova pískovna)
5714 Kostol svätej Kataríny Alexandrijskej Bílá Lhota PP Biotop európsky významného druhu netopiera veľkého. 49°42′40″S 16°58′33″V / 49,71106668°S 16,975788264°V / 49.71106668; 16.975788264 (Bílá Lhota)
1581 PP Častava.jpg Častava PP
Kategória Častava na Wikimedia Commons
Mokraďové biotopy a bývalé rameno rieky s priliehajúcim menším rybníkom. Lokalita s hojným výskytom ohrozených druhov rastlín a živočíchov. 49°38′48″S 17°12′40″V / 49,6466839°S 17,2110033°V / 49.6466839; 17.2110033 (Častava)
1582 PP Daliboř 1.jpg Daliboř PP
Kategória Daliboř na Wikimedia Commons
Súbor lúčnych a mokraďových spoločenstiev s výskytom typických i vzácnych a ohrozených druhov divo rastúcich rastlín a volne žijúcich živočíchov. 49°39′35″S 17°11′54″V / 49,6597222°S 17,1983333°V / 49.6597222; 17.1983333 (Daliboř)
5643 Prírodná rezervácia Doubrava Doubrava PR
Kategória Doubrava (přírodní rezervace) na Wikimedia Commons
Súbor prírode blízkych ekosystémov s výskytom typických i vzácnych druhov rastlín a živočíchov, reprezentovaný lesnými spoločenstvami 2. a 3. lesného vegetačného stupňa (najmä zmiešanými lesmi označovanými ako hercynské dubohrabiny a okrajovo i teplomilnými a kyslými dúbravami, suťovými lesmi, jaseňovými jelšinami, tvrdými luhmi a ich vzájomnými prechodmi) a spoločenstvami pramenísk, malých vodných tokov a drobných skalných odkryvov. 49°46′00″S 16°58′47″V / 49,7667303°S 16,9798119°V / 49.7667303; 16.9798119 (Doubrava)
708 Geologické varhany.jpg Geologické varhany PP Krasový tvar kuželovitého typu v počiatočnom štadiu vývoja, ktorý vznikol v tropickom teplom a vlhkom podnebí treťohôr. 49°42′11″S 16°59′47″V / 49,7030556°S 16,9963889°V / 49.7030556; 16.9963889 (Geologické varhany)
1584 PR Hejtmanka.JPG Hejtmanka PR Riečny fenomén rieky Moravy s cennými porastami zaplavovaného lužného lesa prirodzeného charakteru s výskytom vzácnych spoločenstiev kôrovcov jarných periodických tôní. 49°42′54″S 17°01′46″V / 49,715°S 17,0294444°V / 49.715; 17.0294444 (Hejtmanka)
2142 Hrubovodské sutě PR Geomorfologicky členité územie s výskytom prirodzených a prírode blízkych lesných ekosystémov 4. a 5. lesného vegetačného stupňa. 49°41′40″S 17°26′24″V / 49,6944444°S 17,44°V / 49.6944444; 17.44 (Hrubovodské sutě)
1585 Hvězda PP Mokraďové biotopy s vytvoreným sledom fytocenóz od močiarných lúk k fragmentom mäkkého luhu. 49°41′59″S 17°04′02″V / 49,6996778°S 17,0672306°V / 49.6996778; 17.0672306 (Hvězda)
1663 Molo v Chomutovském jezírku Chomoutovské jezero PR
Kategória Chomoutovské jezero na Wikimedia Commons
Jazero po ťažbe štrkopieskov s ostrovmi, brehovými porastami s bohatou avifaunou, reintrodukovaný bobor. 49°39′12″S 17°14′28″V / 49,6533333°S 17,2411111°V / 49.6533333; 17.2411111 (Chomoutovské jezero)
5846 Chudobín PP Biotop európsky významného druhu netopiera veľkého. 49°41′17″S 17°02′11″V / 49,687964°S 17,03648°V / 49.687964; 17.03648 (Chudobín)
604 Kamenné proudy u Domašova PP Ochrana fosílnych geomorfologických javov z posledného glaciálu. 49°43′48″S 17°26′37″V / 49,73°S 17,4436111°V / 49.73; 17.4436111 (Kamenné proudy u Domašova)
1697 Kenický PR Druhovo i priestorovo diferencovaný lužný les vnútri živého meandra. 49°40′24″S 17°10′41″V / 49,6732778°S 17,1781639°V / 49.6732778; 17.1781639 (Kenický)
1816 Království 1.jpg Království PR
Kategória Království (přírodní rezervace) na Wikimedia Commons
Ochrana vývojovo vyspelých, druhovo bohatých spoločenstiev nížinných listnatých lesov. 49°30′44″S 17°17′41″V / 49,5122222°S 17,2947222°V / 49.5122222; 17.2947222 (Království)
1684 Kurfürstovo rameno Kurfürstovo rameno PP
Kategória Bázlerova pískovna na Wikimedia Commons
Umelo odstavené riečne rameno, významné neresisko rýb. 49°39′38″S 17°12′42″V / 49,6605917°S 17,2118°V / 49.6605917; 17.2118 (Kurfürstovo rameno)
1698 PR Litovelské luhy.jpg Litovelské luhy PR
Kategória Litovelské luhy na Wikimedia Commons
Súvislý lesný komplex s bohatým bylinným podrastom a výskytom vzácnych druhov kôrovcov. 49°41′58″S 17°07′36″V / 49,6995361°S 17,1267472°V / 49.6995361; 17.1267472 (Litovelské luhy)
84 Satelitná snímka oblasti Litovelské Pomoraví CHKO 49°41′53″S 17°08′30″V / 49,6979167°S 17,1415278°V / 49.6979167; 17.1415278 (Litovelské Pomoraví)
1189 Malá Voda PP Prírodné rameno rieky Moravy v nížinnom úseku vodného toku s prejavmi charakteristickými pre neregulovaný vodný tok. 49°42′03″S 17°03′34″V / 49,7007883°S 17,0595672°V / 49.7007883; 17.0595672 (Malá Voda)
1731 Malý Kosíř Malý Kosíř PR
Kategória Malý Kosíř na Wikimedia Commons
Ochrana subxerofilných trávnikov s teplomilnými druhmi panónskej kveteny. 49°33′22″S 17°05′29″V / 49,5561111°S 17,0913889°V / 49.5561111; 17.0913889 (Malý Kosíř)
645 Satelitná snímka oblasti Na skále NPP
Kategória Na Skále (national nature monument) na Wikimedia Commons
Ochrana významných stepných spoločenstiev na devónskom vápenci. 49°33′19″S 17°10′35″V / 49,5553667°S 17,1763444°V / 49.5553667; 17.1763444 (Na skále)
1587 Panenský les PR Časť toku Moravy, slepé ramená a tône. 49°39′56″S 17°11′37″V / 49,665475°S 17,1935056°V / 49.665475; 17.1935056 (Panenský les)
301 Panské louky PR Ochrana typického spoločenstva pramenných rašelinových lesov na rozvodí. 49°49′54″S 17°25′59″V / 49,8317778°S 17,4331667°V / 49.8317778; 17.4331667 (Panské louky)
302 Park v Bílé Lhotě NPP Ochrana arboréta s cennými drevinami našich druhov i exotov a záhradných foriem 49°42′38″S 16°58′37″V / 49,710575°S 16,9769722°V / 49.710575; 16.9769722 (Park v Bílé Lhotě)
315 Prírodné rezervace Plané loučky Plané loučky PR Ochrana spoločenstiev slatinných lúk, fragmentov mäkkého luhu, meandrujúceho toku s pobrežnými porastami a tôňami s výskytom radu ohrozených taxónov rastlín i živočíchov. 49°37′30″S 17°13′57″V / 49,6249333°S 17,2323944°V / 49.6249333; 17.2323944 (Plané loučky)
5644 Novozámecké louky 1.JPG Pod Templem PP
Kategória Pod Templem na Wikimedia Commons
Súbor poloprirodzených a prírode blízkych vodných, mokraďových, lúčnych, lesných a krovinových ekosystémov a ich sukcesných (vývojových) štádií, s výskytom typických i vzácnych druhov rastlín a živočíchov. 49°43′09″S 17°01′19″V / 49,7191811°S 17,0219553°V / 49.7191811; 17.0219553 (Pod Templem)
1188 pohľad na NPR pri obci Střeň Ramena řeky Moravy NPR
Kategória Ramena rieky Moravy na Wikimedia Commons
Tok rieky Moravy a jej ramien v nížinnom úseku toku. 49°41′07″S 17°06′53″V / 49,6853639°S 17,1147611°V / 49.6853639; 17.1147611 (Ramena řeky Moravy)
1639 Smolenská luka PR Ochrana ohrozenej vlhkomilnej vegetácie a obojživelníkov. 49°37′51″S 17°33′12″V / 49,6309639°S 17,5533722°V / 49.6309639; 17.5533722 (Smolenská luka)
440 Špraněk NPR Krasové územie s jaskyňami s bohatou výzdobou (časť Javoříčského krasu). 49°40′05″S 16°54′38″V / 49,6680083°S 16,9104944°V / 49.6680083; 16.9104944 (Špraněk)
3371 Terezské údolie Terezské údolí PR
Kategória Terezské údolí na Wikimedia Commons
Súbor biotopov, tvorený menadrujúcou riečkou Šumicou v inverznom vrezanom údolí, lúčnou nivou, údolnými jaseňojelšovými luhmi a teplomilnou rozvodnenou dúbravou na južných svahoch údolia s populáciami ohrozených druhov rastlín a živočíchov. 49°35′42″S 17°01′32″V / 49,5950833°S 17,0254167°V / 49.5950833; 17.0254167 (Terezské údolí)
1654 Třesín.jpg Třesín PP
Kategória Třesín na Wikimedia Commons
Izolovaný vápencový chrbát so zmiešanými porastami a vzácnou štrbinovou kvetenou. 49°42′32″S 17°00′05″V / 49,7088603°S 17,0014275°V / 49.7088603; 17.0014275 (Třesín)
452 Třesín NPP Jaskyňa, dôležité výkopy z diluviálnej doby. 49°42′26″S 17°00′59″V / 49,7072703°S 17,0163425°V / 49.7072703; 17.0163425 (Třesín)
453 Tučapská skalka 1.jpg Tučapská skalka PP
Kategória Tučapská skalka na Wikimedia Commons
Ochrana rastlinného spoločenstva. 49°29′23″S 17°15′21″V / 49,4897222°S 17,2558333°V / 49.4897222; 17.2558333 (Tučapská skalka)
461 PP U Bílých hlín.jpg U bílých hlin PP Na ochranu kveteny. 49°31′31″S 17°19′49″V / 49,5252022°S 17,33028°V / 49.5252022; 17.33028 (U bílých hlin)
1653 U přejezdu PP Zvyšok dúbravy s výskytom vstavačovitých. 49°44′29″S 17°02′38″V / 49,741325°S 17,0440139°V / 49.741325; 17.0440139 (U přejezdu)
2267 U Senné cesty PP Nálezisko vzácnych a ohrozených rastlinných druhov vo fragmente ekosystému zmiešaného lesa. 49°43′17″S 17°02′56″V / 49,7214153°S 17,0488944°V / 49.7214153; 17.0488944 (U Senné cesty)
1699 U spálené PR Prirodzené lesné spoločenstvo bezkolencovej hrabiny. 49°45′05″S 17°01′13″V / 49,7513472°S 17,0203889°V / 49.7513472; 17.0203889 (U spálené)
469 PP U Strejčkova lomu.jpg U Strejčkova lomu PP
Kategória U Strejčkova lomu na Wikimedia Commons
Ochrana rastlinného spoločenstva 49°31′25″S 17°19′32″V / 49,5235306°S 17,3256667°V / 49.5235306; 17.3256667 (U Strejčkova lomu)
1592 PR U Bouchalů.jpg V Boukalovém PP Mokrade v lužnom poraste, refúgium obojživelníkov a plazov. 49°41′52″S 17°08′56″V / 49,6978678°S 17,1489769°V / 49.6978678; 17.1489769 (V Boukalovém)
1137 NPR Vrapač.JPG Vrapač NPR Prirodzený ekosystém lužného lesa v úvalovej nive Moravy, ako aj ochrana všetkých vlastností tohoto veľkého vodného toku a jeho nivy. 49°42′31″S 17°02′23″V / 49,7087306°S 17,0397056°V / 49.7087306; 17.0397056 (Vrapač)
1701 Za mlýnem PP Súbor mokraďových biotopov od bažinných lúk po mäkký luh. 49°44′26″S 16°59′33″V / 49,7404583°S 16,9926222°V / 49.7404583; 16.9926222 (Za mlýnem)

Zrušené chránené územia[upraviť | upraviť kód]

Kód Obrázok Názov Druh Galéria
Commons
Opis územia Súradnice
1780 Novozámecké louky 2.JPG Novozámecké louky PR
Kategória Novozámecké louky na Wikimedia Commons
Aluviálne lúky v nive Moravy s významnými společonstvami a vzácnymi druhmi..
K 1. 6. 2010 zrušená a nahradená PP Pod Templem.
49°43′10″S 17°01′18″V / 49,719375°S 17,0215611°V / 49.719375; 17.0215611 (Novozámecké louky)
1589 Templ PR Prirodzená dúbrava.
K 1. 6. 2010 zrušená a nahradená PP Pod Templem.
49°43′20″S 17°00′12″V / 49,7222806°S 17,0034222°V / 49.7222806; 17.0034222 (Templ)
1591 U Zámecké Moravy PP Lužný porast s výskytom perovníka pštrosieho.
K 1. 6. 2010 zrušená a začlenená do PR Hejtmanka.
49°43′05″S 17°01′56″V / 49,7181667°S 17,0323333°V / 49.7181667; 17.0323333 (U Zámecké Moravy)

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy AOPK ČR.