Zoznam diaľníc a diaľničných okruhov v Belgicku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Mapa belgických diaľníc

Belgické diaľnice sú približne z 95% Európske cesty. Napriek k existencií národného číslovania sú na belgických ukazovateľoch smeru na diaľniciach a okruhoch v podstate iba čísla európskych ciest. Iba okruhy v Bruseli a Antverpách a niekoľko ciest, ktoré nepatria do európskej siete sú označené tabuľami s národným značením.


Zoznam diaľníc a diaľničných okruhov v Belgicku[upraviť | upraviť zdroj]

Diaľnice[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Číslo Dĺžka Trasa Mapa
Európska cesta 19
Európska cesta 19
A1 (Belgicko)
Diaľnica A1
70 km Brusel (Bruxelles, Brussel)Mechelen (Malines)Antwerpen (Anvers) (– Breda Gtk-go-forward-ltr.svg Holandsko ) Autoroute A1 (BE).svg
Európska cesta 314
Európska cesta 314
A2 (Belgicko)
Diaľnica A2
88 km Leuven (Löwen, Louvain)DiestGenkMaasmechelen (– Heerlen Gtk-go-forward-ltr.svg NEDAachen Gtk-go-forward-ltr.svg Nemecko ) Snelweg A2 Belgie.png
Európska cesta 40
Európska cesta 40
A3 (Belgicko)
Diaľnica A3
136 km Brusel (Bruxelles, Brussel)Leuven (Löwen, Louvain)Liège (Lüttich, Luik)Eupen (– Aachen Gtk-go-forward-ltr.svg Nemecko ) Autoroute A3 (BE).svg
Európska cesta 411Európska cesta 25
Európska cesta 411
Európska cesta 25
A4 (Belgicko)
Diaľnica A4
188 km Brusel (Bruxelles, Brussel)Wavre (Waver) - Namur - Arlon (Aarlen) (– Luxemburg Gtk-go-forward-ltr.svg Luxembursko Autoroute A4 (BE).svg
Európska cesta 19
Európska cesta 19
A7 (Belgicko)
Diaľnica A7
61 km Halle (Hal)Nivelles (Nijvel)Mons (Bergen) (– Valenciennes Gtk-go-forward-ltr.svg Francúzsko ) Autoroute A7 (BE).svg
Európska cesta 429Európska cesta 42
Európska cesta 429
Európska cesta 42
A8 (Belgicko)
Diaľnica A8
73 km Halle (Hal)Tournai (Doornik) (– Lille Gtk-go-forward-ltr.svg Francúzsko ) Autoroute A8 (BE).svg
Európska cesta 40
Európska cesta 40
A10 (Belgicko)
Diaľnica A10
110 km Brusel (Bruxelles, Brussel)Aalst (Alost)Gent (Gand)Bruggy (Brugge, Bruges)Ostende (Oostende) Autoroute A10 (BE).svg
Európska cesta 34
Európska cesta 34
A11 (Belgicko)
Diaľnica A11
24 km Antwerpen (Anvers)Zelzate Autoroute A11 (BE).svg
A12 (Belgicko) A12 (Belgicko)
Diaľnica A12
59 km Brusel (Bruxelles, Brussel)BoomAntwerpen (Anvers) (– Bergen op Zoom Gtk-go-forward-ltr.svg Holandsko ) Autoroute A12 (BE).svg
Európska cesta 34Európska cesta 313
Európska cesta 34
Európska cesta 313
A13 (Belgicko)
Diaľnica A13
110 km Antwerpen (Anvers)HasseltLiège (Lüttich, Luik) Snelweg A13 Belgie.png
Európska cesta 17
Európska cesta 17
A14 (Belgicko)
Diaľnica A14
99 km Antwerpen (Anvers)Sint-NiklaasGent (Gand)Kortrijk (Courtrai) (– Lille Gtk-go-forward-ltr.svg Francúzsko ) Autoroute A14 (BE).svg
Európska cesta 42
Európska cesta 42
A15 (Belgicko)
Diaľnica A15
92 km La LouvièreCharleroiNamurLiège (Lüttich, Luik) Autoroute A15 (BE).svg
Európska cesta 42
Európska cesta 42
A16 (Belgicko)
Diaľnica A16
34 km Mons (Bergen)Tournai (Doornik) Autoroute A16 (BE).svg
Európska cesta 403
Európska cesta 403
A17 (Belgicko)
Diaľnica A17
62 km Bruggy (Brugge, Bruges)Kortrijk (Courtrai)Tournai (Doornik) Autoroute A17 (BE).svg
Európska cesta 40
Európska cesta 40
A18 (Belgicko)
Diaľnica A18
40 km Bruggy (Brugge, Bruges)De Panne (La Panne) (– Dunkerque (Dünkirchen, Duinkerke) Gtk-go-forward-ltr.svg FrancúzskoCalais Gtk-go-forward-ltr.svg Francúzsko ) Autoroute A18 (BE).svg
A19 (Belgicko) A19 (Belgicko)
Diaľnica A19
25 km Kortrijk (Courtrai)Ieper (Ypern, Ypres) Autoroute A19 (BE).svg
Európska cesta 34
Európska cesta 34
A21 (Belgicko)
Diaľnica A21
45 km Antwerpen (Anvers)Turnhout (– Eindhoven Gtk-go-forward-ltr.svg Holandsko ) Autoroute A21 (BE).svg
Európska cesta 25
Európska cesta 25
A25 (Belgicko)
Diaľnica A25
22 km Liège (Lüttich, Luik)Visé (Wezet) (– Maastricht Gtk-go-forward-ltr.svg Holandsko ) Autoroute A25 (BE).svg
Európska cesta 25
Európska cesta 25
A26 (Belgicko)
Diaľnica A26
102 km Liège (Lüttich, Luik)BastogneNeufchâteau Autoroute A26 (BE).svg
Európska cesta 42
Európska cesta 42
A27 (Belgicko)
Diaľnica A27
61 km BatticeVerviersMalmedySankt Vith (– Wittlich Gtk-go-forward-ltr.svg Nemecko ) Autoroute A27 (BE).svg
A28 (Belgicko) A28 (Belgicko)
Diaľnica A28
4 km Aubange (– Longwy Gtk-go-forward-ltr.svg Francúzsko ) Autoroute A28 (BE).svg
A54 (Belgicko) A54 (Belgicko)
Diaľnica A54
21 km Nivelles (Nijvel)Charleroi Autoroute A54 (BE).svg
A112 (Belgicko) A112 (Belgicko)
Diaľnica A112
2,7 km WilrijkA12 Autoroute A112 (BE).svg
A201 (Belgicko) A201 (Belgicko)
Diaľnica A201
5 km Brusel LetiskoBrusel (Bruxelles, Brussel) Autoroute A201 (BE).svg
A501 (Belgicko) A501 (Belgicko)
Diaľnica A501
6 km La LouvièreA7 Autoroute A501 (BE).svg
A503 (Belgicko) A503 (Belgicko)
Diaľnica A503
2,7 km CharleroiMont-sur-Marchienne Autoroute A503 (BE).svg
A601 (Belgicko) A601 (Belgicko)
Diaľnica A601
2 km A3 – Oblasť Liège – A13 Autoroute A601 (BE).svg
Európska cesta 25
Európska cesta 25
A602 (Belgicko)
Diaľnica A602
11,3 km A3 – Oblasť Liège – A26 Autoroute A602 (BE).svg
A604 (Belgicko) A604 (Belgicko)
Diaľnica A604
4 km Seraing – Oblasť Liège – A15 Autoroute A604 (BE).svg
A605 (Belgicko) A605 (Belgicko)
Diaľnica A605
A26Liège (Lüttich, Luik)A3

Diaľničné okruhy[upraviť | upraviť zdroj]

Skratka Okruh mesta Označenie okruhu Dĺžka Mapa
R0 BE-R0.svg Brusel (Bruxelles, Brussel) vonkajší okruh 75 km Ringweg R0 Belgie.png
R1 BE-R1.svg Antwerpen (Anvers) vnútorný okruh 17 km Ringweg R1 Belgie.png
R2 BE-R2.svg Antwerpen (Anvers) vonkajší okruh 13 km Ringweg R2 Belgie.png
R3 BE-R3.svg Charleroi vonkajší okruh 33 km Autoroute R3 (BE).svg
R4 BE-R4.svg Gent (Gand) 14 km (plán. 46 km) Ringweg R4 Belgie.png
R5 BE-R5.svg Mons (Bergen) 15 km Autoroute R5 (BE).svg
R6 BE-R6.svg Mechelen (Malines) 5 km
R7 Liège (Lüttich, Luik) A605 vo výstavbe
R8 BE-R8.svg Kortrijk (Courtrai) 17 km Ringweg R8 Belgie.png
R9 BE-R9.svg Charleroi vnútorný okruh 5 km Snelweg R9 Belgie.png

Rýchlostné cesty[upraviť | upraviť zdroj]

Skratka Okruh mesta Označenie okruhu Dĺžka Mapa
R10 Antwerpen (Anvers) paralelne s R1 10 km
R11 Antwerpen (Anvers) veľký okruh 12,5 km
R12 Mechelen (Malines) malý okruh 4,5 km
R13 Turnhout 8,9 km
R14 Geel 9 km
R15 Herentals 4,6 km
R16 Lier (Lierre) 7 km
R20 Brusel (Bruxelles, Brussel) malý okruh 8 km
R21 Brusel (Bruxelles, Brussel) druhý okruh 30 km
R22 Brusel (Bruxelles, Brussel) tretí okruh 22 km
R23 Leuven (Louvain) 7 km
R24 Nivelles (Nijvel) 7,3 km
R25 Aarschot 7,4 km
R26 Diest 6,1 km
R27 Tienen (Tirlemont) 6,7 km
R30 Bruggy (Brugge, Bruges) malý okruh 9 km
R31 Oostende (Ostende) 5 km
R32 Roeselare (Roulers) veľký okruh 6 km
R33 Poperinge 6 km
R34 Torhout 9 km
R35 Waregem 4 km
R36 Kortrijk (Courtrai) malý okruh 8 km
R40 Gent (Gand) malý okruh 11 km
R41 Aalst (Alost) 10 km
R42 Sint-Niklass (Saint-Nicolas) 15 km
R43 Eeklo 5 km
R50 Mons (Bergen) malý okruh 5 km
R51 Charleroi malý okruh ? km
R52 Tournai (Doornik) 6 km
R53 Châtelet 3 km
R54 La Louvière malý okruh 3 km
R61 Verviers 4,6 km
R62 Hannut (Hannuit) 3 km
R70 Hasselt malý okruh 2,5 km
R71 Hasselt veľký okruh 10 km
R72 Tongeren (Tongres) 3,7 km
R73 Bree malý okruh 4 km

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Liste der Autobahnen in Belgien na nemeckej Wikipédii.