Zoznam sopiek Austrálie a Melanézie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Austrália[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
vulkanické pole Newer štítové vulkány 1 011 37°46'00'' S 142°30'00'' E 5850 pred Kr.

Papua-Nová Guinea[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Bam stratovulkán 685 3°36'00'' S 144°51'00'' E 1960
Blup Blup stratovulkán 402 3°30'30'' S 144°37'00'' E ???
Boisa stratovulkán 240 3°59'40'' S 144°57'48'' E ???
Crater Mountain stratovulkán 3 233 6°35'00'' S 145°05'00'' E ????
Doma stratovulkán 3 568 5°54'00'' S 143°09'00'' E ????
Hydrographers Range stratovulkán 1 915 9°00'00'' S 148°22'00'' E ???
Kadovar stratovulkán 365 3°37'00'' S 144°37'00'' E ???
Karkar stratovulkán 1 839 4°38'55'' S 145°57'50'' E 1979
Koranga maar 1 500 7°20'00'' S 146°42'30'' E ???
Lamington stratovulkán 1 680 8°57'00'' S 148°09'00'' E 1956
Long Island komplexný vulkán 2 280 5°21'30'' S 147°07'00'' E 1993
Madilogo pyroklastický kužeľ 850 9°12'00'' S 147°34'00'' E ???
Manam stratovulkán 1 807 4°06'00'' S 145°03'40'' E 2013
Ritter Island stratovulkán 140 5°31'00'' S 148°07'15'' E 1974
Sakar stratovulkán 992 5°24'50'' S 148°05'40'' E ???
Sessagara sopečný kužeľ 370 9°29'00'' S 149°08'00'' E ???
Umboi komplexný vulkán 1 548 5°35'20'' S 147°52'30'' E ???
Victory stratovulkán 1 925 9°12'00'' S 149°04'00'' E 1935
vulkanické pole Managlase sopečné kužele 1 342 9°05'00'' S 148°20'00'' E ???
Waiowa pyroklastický kužeľ 640 9°34'00'' S 149°04'30'' E 1944
Yelia stratovulkán 3 384 7°03'00'' S 145°51'30'' E ????
Yomba podmorský vulkán ??? 4°54'00'' S 146°45'00'' E ???

Bougainville[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Bagana troskový kužeľ 1 750 6°08'24'' S 155°11'42'' E 2009
Balbi stratovulkán 2 715 5°50'00'' S 154°59'00'' E ???
Billy Mitchel pyroklastický kužeľ 1 544 6°05'30'' S 155°13'30'' E 1030
Loloru pyroklastické kužele 1 887 6°31'00'' S 155°37'00'' E 6950 pred Kr.
Takuan stratovulkány 2 210 6°26'30'' S 155°36'30'' E ???
Tore lávový dóm > 2 200 5°50'00'' S 154°56'00'' E ???

Nová Británia[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Bamus stratovulkán 2 248 5°12'00'' S 151°14'00'' E 350 pred Kr.
Bola stratovulkán 1 155 5°09'00'' S 150°02'00'' E ???
Dakataua kaldera > 400 5°03'20'' S 150°06'30'' E 800
Garbuna stratovulkán 564 5°27'00'' S 150°02'00'' E 2005
Garove stratovulkán 368 4°41'30'' S 149°30'00'' E ???
Hargy stratovulkán 1 148 5°20'00'' S 151°06'00'' E 5050 pred Kr.
Langila komplexný vulkán 1 330 5°31'30'' S 148°25'00'' E 2006
Lolo stratovulkán 805 5°28'00'' S 150°30'00'' E ???
Lolobau kaldera 858 4°55'00'' S 151°09'30'' E 1912
Mundua komplexný vulkán 179 4°38'00'' S 149°21'00'' E ???
Narage stratovulkán 307 4°33'00'' S 149°07'30'' E pleistocén
Pago kaldera 742 5°35'00'' S 150°31'00'' E 2003
Rabaul kaldera 668 4°16'15'' S 152°12'10'' E 2009
Tavui kaldera 200 4°07'00'' S 152°12'00'' E 5150 pred Kr.
Ulawun stratovulkán 2 334 5°03'00'' S 151°20'00'' E 2005
vulkanické pole Garua lávové dómy 565 5°16'10'' S 150°05'15'' E ???

New Ireland[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Ambitle stratovulkán 450 4°05'00'' S 153°39'00'' E 350 pred Kr.
Lihir stratovulkány 700 3°07'30'' S 152°38'30'' E ???

Ostrovy admirality[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
„bez mena“ podmorský vulkán - 1 300 3°02'00'' S 147°47'00'' W 1972
Baluan stratovulkán 254 2°34'00'' S 147°17'00'' E ???
Tuluman komplexný vulkán 270 2°23'00'' S 147°21'00'' E 1957

Ostrovy D'Entrecasteaux[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Iamalele lávové dómy 200 9°31'00'' S 150°32'00'' E ???
vulkanické pole Dawson Strait kaldera 500 9°37'00'' S 150°53'00'' E 1350
vulkanické pole Goodenough sopečné kužele 220 9°29'00'' S 150°21'00'' E ???

Šalamúnove ostrovy[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Coleman podmorský vulkán ??? 8°50'00'' S 157°10'00'' E ???
Kana Keoki podmorský vulkán - 700 8°45'00'' S 157°02'00'' E ???
Kavachi podmorský vulkán - 20 9°01'00'' S 157°57'00'' E 2003
Nonda stratovulkán > 760 7°40'00'' S 156°36'00'' E pleistocén
Savo stratovulkán 485 9°08'00'' S 159°49'00'' E 1847
Simbo stratovulkán 335 8°17'30'' S 156°31'00'' E ???
vulkanické pole Gallego sopečné kužele 1 000 9°21'00'' S 159°44'00'' E ???

Ostrovy Santa Cruz[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Tinakula stratovulkán 851 10°23'00'' S 165°48'00'' E 2001

Vanuatu[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Ambrym troskové kužele 1 334 16°15'00'' S 168°07'00'' E 2009
Aneityum stratovulkány 852 20°12'00'' S 169°50'00'' E ???
Aoba štítový vulkán 1 496 15°24'00'' S 167°50'00'' E 2006
Epi stratovulkán 833 16°41'00'' S 168°22'00'' E 2004
Gaua stratovulkán 797 14°16'00'' S 167°30'00'' E 1982
Kuwae kaldera - 2 16°49'45'' S 168°32'10'' E 1974
Lopevi stratovulkán 1 413 16°30'24'' S 168°20'45'' E 2006
Mere Lava stratovulkán 1 028 14°27'00'' S 168°03'00'' E ???
Motlav stratovulkán 411 13°40'00'' S 167°40'00'' E ???
North Vate stratovulkán 594 17°27'00'' S 168°20'00'' E ???
Suretamatai komplexný vulkán 921 13°48'00'' S 167°28'00'' E 1966
Traitor's Head stratovulkán 837 18°45'00'' S 169°14'00'' E 1881
Yasur stratovulkán 361 19°31'00'' S 169°25'30'' E 2009

Ostrovy Matthew a Hunter[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Île Hunter stratovulkán 297 22°24'00'' S 172°03'00'' E 1835
Île Matthew stratovulkán 177 22°20'00'' S 171°19'00'' E 1949

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]