Bougainville (ostrov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bougainville a susedné ostrovy
Poloha ostrova v rámci Papuy-Novej Guiney.
Vlajka separatistického Bougainvillu.

Bougainville je ostrov v Tichom oceáne, patriaci Papuy-Novej Guinei. Geograficky je súčasťou súostrovia Šalamúnove ostrovy. Jeho rozloha je 8 800 km². Ostrov je pomenovaný podľa francúzskeho objaviteľa Louisa Antoina de Bougainville.

Bougainville, priľahlý ostrov Buka a niekoľko ďalších menších ostrovčekov tvoria v rámci Papuy-Novej Guiney autonómne územie Bougainville. Podľa sčítania v roku 2000 malo celé územie 175 160 obyvateľov.

Počas druhej svetovej vojny došlo na ostrove k tvrdým bojom medzi Spojencami a Japoncami (pozri bitka o Bougainville), ktorej súčasťou bola aj bitka v zátoke cisárovnej Augusty.

Bougainville ako sporné územie[upraviť | upraviť zdroj]

Na konci 19. storočia, keď si ostrovy Oceánie delili medzi sebou európske veľmoci, zabralo severné Šalamúnove ostrovy Nemecké cisárstvo a začlenilo ich do Nemeckej Novej Guiney (roku 1900 prešli ostrovy Choiseul a Santa Isabel podľa britsko-nemeckej zmluvy pod správu Spojeného kráľovstva, od roku 1914 Severovýchodná Nová Guinea (vrátane ostrova Bougainville) pod správu Austrálie). Keď Papua-Nová Guinea vyhlásila v roku 1975 nezávislosť, obyvatelia Bougainville to neprijali a pod vedením BRA (Bougainvillská revolučná armáda) založili 1. septembra 1975 separatistickú Republiku Severných Šalamúnových ostrovov, tzv. republiku Meekamui. V nasledujúcom roku novoguinejské jednotky povstanie potlačili a ostrov získal širokú autonómiu v rámci Papuy-Novej Guiney. Po zrušení autonómie v roku 1989 vypukli ďalšie nepokoje a 17. mája 1990 vznikla nezávislá Republika Bougainville s prezidentom Theodorom Miriongom, ktorú však okrem Šalamúnových ostrovov neuznal žiadny štát.

Kokosová vojna[upraviť | upraviť zdroj]

Boj o nezávislosť Bougainvillu a hlavne o jeho veľké zásoby medi, sprevádzaný blokádou zo strany Papuy-Novej Guiney, si vyžiadal asi 20-tisíc obetí. Až v roku 1998 bolo uzavreté prímerie medzi bojujúcimi stranami a postupne sa situácia začala normalizovať. V roku 2001 vláda sľúbila vyhlásiť do desiatich rokov referendum o nezávislosti. K ďalším nepokojom došlo v roku 2005, kedy sa vodca skupín rebelov operujúcich vo vnútrozemí Francis Ona vyhlásil za kráľa Bougainvillu. Po jeho smrti ostrov ovládol stúpenec dohody s vládou Joseph Kabui, ktorý sa stal prezidentom autonómneho územia Bougainville.

V mierovej zmluve z roku 2001 centrálna papuánska vláda prisľúbila konanie referenda o nezávislosti, ktoré sa má uskutočniť medzi rokmi 2015 až 2020.[1] Referendum sa koná od 23. novembra do 7. decembra 2019 s dvoma možnosťami hlasovania – rozšírenou autonómiou a nezávislosťou autonómnej oblasti. Výsledky by mali byť známe koncom decembra 2019.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. COCHRANE, Liam. Papa New Guinea PM Peter O'Neill visits Bougainville as countries seek reconciliation following civil war [online]. abc.au, 2014-01-30, [cit. 2014-05-13]. Dostupné online. (angličtina)
  2. - Bougainville Referendum Commission [online]. bougainville-referendum.org, [cit. 2019-11-30]. Dostupné online. (po anglicky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bougainville na českej Wikipédii.