Zoznam sopiek Kanady a západu USA

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Kanada[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
vulkanické pole Tuya sopečné kužele 2 123 59°22'00'' N 130°35'00'' W ???

Britská Kolumbia[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Crow Lagoon pyroklastický kužeľ 335 54°42'00'' N 130°14'00'' W ???
Edziza stratovulkán 2 786 57°43'00'' N 130°38'00'' W 950
Garibaldi stratovulkán 2 678 49°51'00'' N 123°00'00'' W 8060 pred Kr.
Heart Peaks štítový vulkán 2 012 58°36'00'' N 131°58'00'' W ???
Hoodoo Mountain stratovulkán 1 850 56°47'00'' N 131°17'00'' W 7050 pred Kr.
Iskut-Unuk River sopečné kužele 1 880 56°35'00'' N 130°33'00'' W 1800
Level Mountain štítový vulkán 2 190 58°25'00'' N 131°21'00'' W ???
Meager komplexný vulkán 2 680 50°38'00'' N 123°30'00'' W 400 pred Kr.
Milbanke Sound sopečné kužele 335 52°30'00'' N 128°44'00'' W ???
Nazko sopečné kužele 1 230 52°54'00'' N 123°44'00'' W 5220 pred Kr.
Silverthrone kaldera 3 160 51°26'00'' N 126°18'00'' W ???
Spectrum štítový vulkán 2 430 57°26'00'' N 130°41'00'' W ???
Tseax River sopečné kužele 609 55°07'00'' N 128°54'00'' W 1730
vulkanické pole Atlin sopečné kužele 1 880 59°41'00'' N 133°19'00'' W ???
vulkanické pole Bridge River sopečné kužele 2 500 50°48'00'' N 123°14'00'' W ???
vulkanické pole Garibaldi Lake stratovulkány 2 316 49°55'00'' N 123°02'00'' W ???
vulkanické pole Satah Mountain pyroklastické kužele 1 921 52°28'00'' N 124°42'00'' W ???
Wells Gray-Clearvater sopečné kužele 2 015 52°20'00'' N 120°34'00'' W 1550

Yukon[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
vulkanické pole Alligator Lake sopečné kužele 2 217 60°25'00'' N 135°25'00'' W ???
vulkanické pole Fort Selkirk pyroklastické kužele 1 239 62°56'00'' N 137°23'00'' W ???

USA[upraviť | upraviť zdroj]

Arizona[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Sunset Crater sopečný kužeľ 2 447 35°22'00'' N 111°30'00'' W 1120
vulkanické pole Uinkaret sopečné kužele 1 555 36°23'00'' N 113°08'00'' W 1130

Colorado[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Dotsero maar 2 230 39°39'00'' N 107°02'00'' W 2200 pred Kr.

Idaho[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Craters of the Moon sopečné kužele 2 005 43°25'00'' N 113°30'00'' W 130 pred Kr.
Hell's Half Acre štítový vulkán 1 631 43°30'00'' N 112°27'00'' W 3250 pred Kr.
Shoshone Lava Field štítový vulkán 1 478 43°11'00'' N 114°21'00'' W 8400 pred Kr.
Wapi Lava Field štítový vulkán 1 604 42°53'00'' N 113°13'00'' W 300 pred Kr.

Kalifornia[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Amboy sopečný kužeľ 288 34°33'00'' N 115°47'00'' W ???
Brushy Butte štítový vulkán 1 174 41°10'40'' N 121°26'36'' W ???
Big Cave štítový vulkán 1 259 40°57'18'' N 121°21'54'' W ???
Eagle Lake trhlinové erupcie 1 652 40°38'00'' N 120°50'00'' W ???
Inyo Craters lávové dómy 2 629 37°41'30'' N 119°01'00'' W 1380
Lassen Peak stratovulkán 3 187 40°29'30'' N 121°30'30'' W 1917
Long Valley kaldera 3 390 37°42'00'' N 118°52'00'' W pleistocén
Mammoth Mountain lávové dómy 3 369 37°37'50'' N 119°01'54'' W 1260
Medicine Lake štítový vulkán 2 412 41°35'00'' N 121°34'00'' W 1080
Mono Craters lávové dómy 2 796 37°53'00'' N 119°00'00'' W 1350
Shasta stratovulkán 4 317 41°24'32'' N 122°11'36'' W 1786
Tumble Buttes sopečné kužele 2 191 40°41'00'' N 121°33'00'' W ???
Twin Buttes sopečné kužele 1 631 40°47'00'' N 121°36'00'' W ???
Ubehebe Craters maary 752 37°01'00'' N 117°27'00'' W 4050 pred Kr.
vulkanické pole Clear Lake lávové dómy 1 439 38°58'00'' N 122°46'00'' W ???
vulkanické pole Coso lávové dómy 2 400 36°02'00'' N 117°49'00'' W ???
vulkanické pole Golden Trout Creek sopečné kužele 2 886 36°21'30'' N 118°19'00'' W 5550 pred Kr.
vulkanické pole Lavic Lake sopečné kužele 1 495 34°45'00'' N 116°37'30'' W ???
vulkanické pole Mono Lake sopečné kužele 2 121 38°00'00'' N 119°02'00'' W 1790

Nevada[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Steamboat Springs lávové dómy 1 415 39°22'30'' N 119°43'00'' W pleistocén

Nové Mexiko[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Carrizozo sopečné kužele 1 731 33°47'00'' N 105°56'00'' W 3250 pred Kr.
Valles Caldera kaldera 3 430 35°52'00'' N 106°34'00'' W pleistocén
vulkanické pole Zuni-Bandera ??? 2 550 34°48'00'' N 108°00'00'' W 1170 pred Kr.

Oregon[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Bachelor stratovulkán 2 763 43°58'46'' N 121°41'15'' W 5800 pred Kr.
Belknap štítový vulkán 2 095 44°17'07'' N 121°50'28'' W 460
Blue Lake Crater maar > 1 230 44°25'00'' N 121°46'00'' W 1490 pred Kr.
Cinnamon Butte sopečné kužele 1 956 43°14'28'' N 122°06'30'' W ???
Crater Lake kaldera 2 487 42°56'00'' N 122°07'00'' W 2290 pred Kr.
Hood stratovulkán 3 426 45°22'25'' N 121°41'41'' W 1866
Jefferson stratovulkán 3 199 44°41'30'' N 120°48'00'' W 950
Newberry štítový vulkán 2 434 43°43'20'' N 121°13'44'' W 620
North Sister komplexný vulkán 3 074 44°10'00'' N 121°46'00'' W 350
Sand Mountain sopečné kužele 1 664 44°23'00'' N 121°56'00'' W 1040 pred Kr.
South Sister komplexný vulkán 3 157 44°06'10'' N 121°46'06'' W 50 pred Kr.
vulkanické pole Davis Lake stratovulkán 2 163 43°34'00'' N 121°49'00'' W 2790 pred Kr.
vulkanické pole Devils Garden ??? > 1 698 43°30'42'' N 120°51'41'' W ???
vulkanické pole Diamond Craters lávové dómy 1 435 43°06'00'' N 118°45'00'' W ???
vulkanické pole Four Craters pyroklastické kužele 1 501 43°21'40'' N 120°40'10'' W ???
vulkanické pole Jackies Butte sopečné kužele 1 418 42°36'20'' N 117°35'19'' W ???
vulkanické pole Jordan Craters troskové kužele 1 473 43°09'00'' N 117°28'00'' W 1250 pred Kr.
vulkanické pole Saddle Butte ??? 1 700 43°00'00'' N 117°48'00'' W ???
vulkanické pole Squaw Ridge sopečné kužele 1 711 43°28'20'' N 120°45'13'' W ???
Washington štítový vulkán 2 376 44°19'56'' N 121°50'14'' W 620

Utah[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Bald Knoll sopečné kužele 2 135 37°19'40'' N 112°24'28'' W ???
vulkanické pole Black Rock Desert lávové dómy 1 800 38°58'00'' N 112°30'00'' W 1290
vulkanické pole Markagunt sopečné kužele 2 840 37°35'00'' N 112°40'00'' W 1050
vulkanické pole Santa Clara sopečné kužele > 1 465 37°15'25'' N 113°37'30'' W ???

Washington[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Adams stratovulkán 3 742 46°12'20'' N 121°29'23'' W 950
Baker stratovulkán 3 285 48°46'36'' N 121°48'47'' W 1880
Glacier Peak stratovulkán 3 213 48°06'42'' N 121°06'46'' W 1700
Indian Heaven štítové vulkány 1 806 45°56'00'' N 121°49'00'' W 6250 pred Kr.
Rainier stratovulkán 4 392 46°52'00'' N 121°45'30'' W 1825
Saint Helens stratovulkán 2 549 46°12'00'' N 122°11'00'' W 2006
vulkanické pole West Crater lávové dómy 1 329 45°53'00'' N 122°05'00'' W 5750 pred Kr.

Wyoming[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Yellowstone kaldera 2 805 44°26'00'' N 110°40'00'' W 1050 pred Kr.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]