Zoznam ulíc a námestí v Prešove

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Ulice[upraviť | upraviť kód]

Hlavná ulica,centrum Prešova

Mesto Prešov sa člení v oblasti politicko-správnej na 7 mestských častí, ktoré sú odlíšené iba číslom 1 až 7. Z hľadiska katastrálneho mesto Prešov spravuje územie s názvami: Prešov, Solivar, Šalgovík a Nižná Šebastová. Okrem týchto oficiálnych názvov a názvov ulíc a námestí sa často používajú aj pomenovania jednotlivých mestských okrskov ako napríklad: Kalvária, Rúrky, Sídlisko II, Sídlisko III, Sekčov, Šváby, Šarišské Lúky, Dúbrava, Šidlovec, Bikoš, Tábor atď. Projekt spracovania názvov ulíc bol na commons ukončený 27.9.2009. Cieľom bolo urobiť centrálny prehľad o všetkých uliciach v meste Prešov (Streets in Prešov) a mimo to aj prehľad ulíc v jednotlivých mestských častiach a okrskoch (Streets in Prešov by district). Obec Ľubotice sa osamostatnila a nie je súčasťou mesta Prešov. Jej ulice tu nie sú uvedené.

 17. novembra 
 19. januára 

A

 Agátová 
 Alexandra Matušku 
 Alexeja Duchoňa 
 Antona Prídavka 
 Armádneho generála Svobodu 
 Aurela Stodolu 

B

 Bachingerovka 
 Bajkalská 
 Bayerova 
 Baštová 
 Bažantia 
 Belianska 
 Bencúrova 
 Bendíkova 
 Bernolákova 
 Bezručova 
 Bikoš 
 Biskupa Gojdiča
 Björnsonova 
 Bociania 
 Bohúňova 
 Borkút 
 Borovicová 
 Botanická 
 Boženy Němcovej
 Bratislavská 
 Brezová 
 Broskyňová 
 Budovateľská 
 Buková 
 Bulharská 
 Burianova 

C

 Cemjata
 Chalupkova 
 Chmeľová 

D

 Dargovská 
 Dilongova 
 Dlhá 
 Dostojevského 
 Drozdia 
 Družstevná 
 Dubová 
 Duklianska
 Dúbravská 
 Dúhová 

E

 Engelsova 
 Exnárova )

F

 Federátov 
 Fintická 
 Floriánova 
 Francisciho 
 Fraňa Kráľa 
 Fučíkova 

G

 Gaštanová 
 Generálplukovníka Jána Ambruša 
 Gerlachovská 
 Gorazdova 
 Gorkého 
 Grešova
 Gápľová

H

 Haburská
 Herlianska
 Hlavná 
 Hodžova
 Holländerova
 Holubia 
 Horská 
 Horárska 
 Hrabová 
 Hruny 
 Hurbanistov 
 Hviezdna 
 Hviezdoslavova 

J

 Jabloňová 
 Jahodová 
 Janka Borodáča 
 Janouškova 
 Jantárová 
 Janáčkova 
 Jarková
 Jarná 
 Jastrabia 
 Javorinská 
 Jazdecká 
 Jazvečia 
 Jedľová 
 Jelenia
 Jelšová 
 Jesenná 
 Jesenského 
 Jilemnického 
 Jiráskova 
 Jurkovičova 
 Justičná 
 Južná 
 Jána Bottu 
 Jána Béreša 
 Jána Hollého 
 Jána Nováka 
 Jána Pavla II. 
 Jánošíkova 

K

 K amfiteátru
 K Okruhliaku 
 K potoku 
 K prameňu 
 K Starej tehelni
 K studničke 
 K Surdoku 
 Kamencová 
 Kamenná
 Kapitána Nálepku 
 Karpatská 
 Kmeťovo stromoradie 
 Koceľova 
 Kollárova 
 Komenského 
 Konštantínova 
 Kopaniny 
 Kotrádova 
 Kováčska 
 Kozmonautov 
 Košická 
 Kraskova 
 Krátka 
 Krížna 
 Ku Brezinám 
 Ku Kráľovej hore
 Ku Kumštu 
 Ku Kyslej vode 
 Ku vykládke 
 Ku Škáre 
 Kukučínova 
 Kutuzovova 
 Kuzmányho 
 Kvašná voda 
 Kvetná 
 Kysucká 
 Kúpeľná 
 Kúty 

L

 Labutia 
 Laca Novomeského 
 Lastovičia
 Lesná 
 Lesnícka 
 Lesík delostrelcov 
 Letná
 Levočská 
 Lidická 
 Liesková 
 Limbová 
 Lipová 
 Lomnická 
 Líščia 
 Lúčna 

M

 Magurská 
 Majakovského 
 Malinová 
 Malkovská 
 Marka Čulena 
 Martina Benku 
 Masarykova 
 Mateja Huľu 
 Mateja Murgaša 
 Matice slovenskej 
 Matky Terezy 
 Matúša Trenčianskeho 
 Maybaumova 
 Medová 
 Medvedia 
 Medzinárodného dňa žien 
 Metodova 
 Mirka Nešpora 
 Mičurinova 
 Mlynská 
 Mojmírova 
 Moyzesova 
 Mudroňova 
 Mukačevská
 Murárska

N

 Na Bikoši 
 Na brehu 
 Na Rovni 
 Na Rúrkach 
 Na Tablách 
 Na vyhliadke 
 Narcisová 
 Nemčíkova 
 Nová 
 Nábrežná 

O

 Obrancov mieru 
 Odborárska 
 Okrajová 
 Okružná 
 Októbrová 
 Ondavská 
 Opavská 
 Oravská 
 Orechová 
 Orgovánová 
 Orlia 

P

 Padlých hrdinov 
 Palackého 
 Palárikova 
 Partizánska 
 Pavla Horova 
 Pažica 
 Pekná 
 Petrovianska 
 Petőfiho 
 Pionierska 
 Plavárenská 
 Plzenská 
 Pod Debrami 
 Pod dubom 
 Pod Hrádkom 
 Pod Kalváriou 
 Pod Kamennou baňou 
 Pod komínom 
 Pod Rúrkami 
 Pod Skalkou 
 Pod Turňou
 Pod Táborom
 Pod Vinicami 
 Pod Wilec hôrkou 
 Pod Šalgovíkom 
 Popradská 
 Potočná
 Poľná 
 Požiarnická 
 Pražská 
 Pri Delni 
 Pri hati 
 Pri ihrisku 
 Pri kostole 
 Pri mlyne 
 Pri Toryse 
 Pribinova 
 Priemyselná 
 Prostějovská 
 Protifašistických bojovníkov
 Pustá dolina
 Puškinova 
 Pávia 
 Pöschlova 

R

 Radlinského 
 Rastislavova 
 Račia
 Reimanova 
 Remscheidská 
 Riečna 
 Rombauerova 
 Royova 
 Rumanova 
 Rusínska 
 Ružová 
 Rybníčky 
 Rybárska

S

 Sabinovská 
 Sadová 
 Sedliackeho povstania 
 Sekčovská 
 Severná 
 Sibírska 
 Skromná 
 Slanská 
 Slnečná 
 Slovenská 
 Sládkovičova
 Slávičia
 Smetanova 
 Smreková
 Sokolia 
 Solivarská 
 Soľanková 
 Soľnobanská 
 Soľná
 Spannerovej 
 Srnčia 
 Stavbárska 
 Strojnícka 
 Strážnická
 Suchomlynská 
 Suchoňova 
 Surdok 
 Suvorovova 
 Svätoplukova 
 Sázavského 
 Sídlisko duklianskych hrdinov 
 Súľovská 

T

 Tajovského 
 Tarasa Ševčenka 
 Tarjányiho 
 Tatranská 
 Tehelná 
 Terchovská 
 Teriakovská 
 Tichá 
 Tkáčska 
 Tokajícka 
 Tomášikova 
 Topoľová 
 Trnková 
 Turistická 

U

 Udenárska 
 Urbánkova 
 Urxova 

V

 Vajanského 
 Valkovská 
 Vansovej
 Važecká 
 Veselá 
 Veterná 
 Vihorlatská 
 Višňová 
 Vlada Clementisa 
 Vlčia 
 Vodná 
 Vodárenská 
 Volgogradská 
 Vranovská 
 Vydumanec 
 Východná 
 Včelárska 

W

 Weberova 
 Wolkerova 

Z

 Za Kalváriou
 Za traťou 
 Zabíjaná 
 Zajačia 
 Zborovská 
 Zemplínska 
 Zimná 
 Zimný potok 
 Zlatobanská 
 Záborského 
 Záhradná 
 Záhradnícka 
 Západná
 Zápotockého 

Á

 Átriová

Ú

 Úzka

Č

 Čajkovského 
 Čapajevova 
 Čerešňová 
 Čergovská 
 Československej armády 
 Čipkárska 

Ď

 Ďumbierska

Ľ

 Ľubotická 
 Ľudmily Podjavorinskej 

Š

 Šafárikova 
 Šarišská 
 Šebastovská
 Šidlovec
 Šidlovská 
 Školská 
 Škultétyho 
 Šmeralova 
 Šoltésovej 
 Špitálska 
 Športová 
 Šrobárova 
 Štefánikova 
 Štúrova
 Švábska
 Šípková 

Ž

 Železničiarska
 Železničná

[1]

Námestia[upraviť | upraviť kód]

Námestie mieru

Projekt spracovania názvov námestí bol na commons ukončený 18.9.2009. Námestia sú zoradené podľa názvov uvedených v [1]. Obec Ľubotice sa osamostatnila a nie je súčasťou mesta Prešov.Jej námestia tu nie sú uvedené.

  • Duchnovičovo námestie
  • Františkánske námestie
  • Keratsinské námestie
  • Májové námestie
  • Námestie 1.mája
  • Námestie Krista Kráľa
  • Námestie Kráľovnej pokoja
  • Námestie Legionárov
  • Námestie Mieru
  • Námestie Mládeže
  • Námestie Osloboditeľov
  • Námestie Vasiľa Hopku
  • Pavlovičovo námestie

[1]

Iné projekty[upraviť | upraviť kód]

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. a b https://egov.presov.sk/Default.aspx?NavigationState=160:0::plac1280:Aih2uuFxCwGWZLv66DJ7Sov1mviGZj9Gqm7%252f44N%252f8vfwUtJfJ%252bKtseRGKk0CIe5VUQd4