Zoznam významných svetových tenoristov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam významných svetových operných spevákov – tenoristov. Zoznam je možné dopĺňať.

A[upraviť | upraviť zdroj]

Á[upraviť | upraviť zdroj]

B[upraviť | upraviť zdroj]

C[upraviť | upraviť zdroj]

D[upraviť | upraviť zdroj]

E[upraviť | upraviť zdroj]

F[upraviť | upraviť zdroj]

G[upraviť | upraviť zdroj]

H[upraviť | upraviť zdroj]

CH[upraviť | upraviť zdroj]

I[upraviť | upraviť zdroj]

J[upraviť | upraviť zdroj]

K[upraviť | upraviť zdroj]

L[upraviť | upraviť zdroj]

M[upraviť | upraviť zdroj]

N[upraviť | upraviť zdroj]

O[upraviť | upraviť zdroj]

P[upraviť | upraviť zdroj]

R[upraviť | upraviť zdroj]

S[upraviť | upraviť zdroj]

T[upraviť | upraviť zdroj]

U[upraviť | upraviť zdroj]

V[upraviť | upraviť zdroj]

W[upraviť | upraviť zdroj]

Z[upraviť | upraviť zdroj]

Ž[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • ARLEAGA y PEREIRA, F.: Celebridades musicales. Barcelona: Editorial Aristico de I.T.M. Gegul, 1886.
  • BLAIR, D.S.: Great opera singers of the twentieth century 1927-1990. Lewiston: Edwin Mellen Press, 1991.
  • BLAUKOPF, K.: Grosse Oper, grosse Sänger. Teufen: Arthur Niggli und Willy Verkauf, 1955.
  • BLYTH, A: Opera on Record. New York: Harper Colophon Books, 1982.
  • BLYTH, A.: Opera on Record 3. Dover: Longwood Press, 1984.
  • BRAND-SELTEI, E.: Belcanto: eine Kulturgeschichte der Gesangskunst. Wilhelmshaven: Heinrichshofen's Verlag, 1972.
  • de BREMONT, A.: The Great Singers. New York: Brentano's, 1892.
  • de CANDE, R – BLANCHARD, R.: Dieux et divas de l'opera: de 1820 a 1950 grandeur et decadence du bel canto. Paris: Plon, 1986.
  • CELLETTI, R.: Le grandi voci; dizionario critico; biografico dei cantanti con discografia operistica. Roma: Istituto per la Collaborazione Culturale, 1964.
  • CELLETTI, R.: Voce di tenore. Milano: IdeaLibri, 1989.
  • DAVIDSON, G.: Opera biographies. London: Werner Laurie, 1955.
  • DOUGLAS, N.: Legendary voices. London: Andre Deutsch, 1992.
  • DUSEK, P. – PARSCHALK, V.: Nicht nur Tenore: das Beste aus der Opernwerkstatt. Wien: Jugend und Volk, 1988.
  • DUSEK, P. – PARSCHALK, V.: Nicht nur Tenore: das Beste aus der Opernwerkstatt. Zweiter Band. Wien: Jugend und Volk, 1988.
  • DUSEK, P. – PARSCHALK, V.: Nicht nur Tenore: das Beste aus der Opernwerkstatt. Dritter Band. Wien: Jugend und Volk, 1988.
  • EWEN, D.: Musicians since 1900: performers in concert and opera. New York: H. W. Wilson, 1978.
  • KESTING, J.: Die grossen Sänger. Düsseldorf: Claassen, 1986.
  • KLEIN, H.: The golden age of opera. London: George Routledge & Sons, Ltd., 1933.
  • LAHEE, H.C.: Famous singers of to-day and yesterday. Boston: L.C. Page, 1898.
  • LAHEE, H.C.: The Grand Opera Singers of Today. Boston: The Page Company Publishers, 1922.
  • LAURI-VOLPI, G.: Voci parallele. Bologna: Bongiovanni Editore, 1977.
  • MARCHAND, M.P.: 100 grandes cantantes del pasado. Santiago de Chile: Editorial Andres Bello, 1990.
  • NATAN, A.: Primo Uomo: grosse Sänger der Oper. Basil: Basilius Presse, 1963.
  • PLEASANTS, H.: The great singers: From Jenny Lind to Callas and Pavarotti. London: Victor Gollancz Ltd, 1967.
  • POSSIGER, G.: Die grossen Sänger und Dirigenten. Münich: Wilhelm Heyne, 1968.
  • PUJOL, R.: Mundo lirico. Barcelona: Ediciones Rondas, 1965.
  • ROGERS, F.: Some famous singers of the 19th century. New York: Arno Press, 1977.
  • ROSENTHAL, H.T.: Great singers of today. London: Calder and Boyars, 1966.
  • SCOTT, M.: The record of singing to 1914. London: Gerald Duckworth, 1977.
  • SCOTT, M.: The record of singing. Vol. 2: 1914 to 1925. London: Gerald Duckworth & Co. Ltd., 1979.
  • SCHWEIGER, E.: Warum der Applaus: berühmte Interpreten über ihre Musik. Münich: Ehrenwirth Verlag, 1968.
  • SIMPSON, H.: Singers to remember. Lingfield: Oakwood Press, 1972.
  • STEANE, J.B.: The grand tradition: seventy years of singing on record. London: Gerald Duckworth & Co. Ltd., 1974.
  • TUGGLE, R.A – MISH, H.: The golden age of opera. New York: Holt, Rinehart and Winston, 1983.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • History of the tenor
  • mostlyopera, diskusia o najlepších tenoristoch súčasnosti v anglickom jazyku
  • sodahead, diskusia o najlepších tenoristoch 20. storočia v anglickom jazyku
  • wordlrec, diskusia o najlepších tenoristoch v anglickom jazyku