Zoznam vládnucich žien

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam panovníčok sveta.

Starovek[upraviť | upraviť zdroj]

Keltská ríša
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Boudica Kráľovná Icenov 59 alebo 6061 Boadicea Haranguing the Britons (called Boudicca, or Boadicea) by John Opie.jpg
Staroveký Egypt
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Sobekneferu Egyptská kráľovná 12. dynastia Louvre 0320O7 01.jpg
Hatšepsovet Egyptská kráľovná 18. dynastia; 1479 pred Kr. / 1473 pred Kr.1458 pred Kr. / 1457 pred Kr. Hatshepsut01-AltesMuseum-Berlin.png
Tausret Egyptská kráľovná 19. dynastia
Kleopatra Egyptská spolukráľovná 51 pred Kr.30 pred Kr. Kleopatra-VII.-Altes-Museum-Berlin1.jpg

Stredovek[upraviť | upraviť zdroj]

Byzantská ríša
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
sv. Irena Byzantská cisárovná 797802 Solidus-Irene-sb1599.jpg
Zoe Byzantská spolucisárovná 10421050 EmpZoe.jpg
Theodora III. Byzantská cisárovná 10551056 Theodora (greek icon XIX c).jpg
Burgundsko
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Mária Burgundská Burgundská vojvodkyňa 14771482 Maître de la Légende de Sainte Marie-Madeleine, Sainte Marie-Madeleine (15–16ème siècle).jpg
Dánsko a Nórsko
Meno Titul Roky vládnutia Meno
Margaréta I. Dánska kráľovná 13751412
Nórska kráľovná 13881412 Margrete 1.jpg
Jeruzalem
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Sibyla Jeruzalemská Jeruzalemská kráľovná 11861190
Izabela I. Jeruzalemská kráľovná 11921205
Mária z Montferratu Jeruzalemská kráľovná 12051212 Maria of Montferrat Coronation.jpg
Izabela II. Jeruzalemská kráľovná 12121228
Kastília
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Urraca Kastílska Kastílska kráľovná 11091126 UrracaCastile.jpg
Izabela I. Kastílska kráľovná 14741504 Isabel la Católica-2.jpg
Aragónska spolukráľovná 14791504
Luxembursko
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Eliška Zhořelecká Luxemburská vojvodkyňa 14111443 Elisabeth von Görlitz.png
Navarra
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Jana I. Navarrská Navarrská kráľovná 12741305 JeanneINavarre.jpg
Jana II. Navarrská Navarrská kráľovná 13281349 Jana2Navarra hlava.jpg
Blanka Navarrská Navarrská kráľovná 14251441
Eleonóra Navarrská Navarrská kráľovná 14641479
Neapolské kráľovstvo
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Jana I. Neapolská Neapolská kráľovná 13431382 Joan I of Naples (head).jpg
Jana II. Neapolská Neapolská kráľovná 14141435
Poľsko
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Hedviga I. Poľská kráľovná 13841399 Matejko Jadwiga.jpg
Uhorsko
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Mária z Anjou Uhorská kráľovná 13821392 Mária Thuróczy.jpg

Novovek[upraviť | upraviť zdroj]

Anglicko
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Mária I. Anglická kráľovná 15531558 Mary I of England.jpg
Alžbeta I. Anglická kráľovná 15581603 Elizabeth1England.jpg
Mária II. Anglická spolukráľovná 16891694 Queen Mary II.jpg
Anna Stuartová Anglická kráľovná 17021714 Anniex.jpg
Viktória Kráľovná Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Írska 18371901
Indická cisárovná 18761901 Queen Victoria bw.jpg
Alžbeta II. Anglická kráľovná 1952 Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007.jpg
Dánsko
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Margaréta II. Dánska Dánska kráľovná 1972 Dronning Margerethe 5 sep 2004.jpg
Havaj
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Liliuokalani Havajská kráľovná 18911895 Liliuokalani.jpg
Holandsko
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Wilhelmina Holandská kráľovná 18901948
Juliana Holandská kráľovná 19481980 1971--05-27 Galavoorstelling Death in Venice retouched.jpg
Beatrix Holandská kráľovná 1980 Koningin Beatrix in Vries.jpg
Kastília
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Jana Kastílska kráľovná 15041506 Juan de Flandes 003.jpg
Luxembursko
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Mária-Adela Luxemburská veľkovojvodkyňa 19121919
Charlotta Luxemburská veľkovojvodkyňa 19191964 Charlotte, Grand Duchess of Luxembourg.jpg
Navara
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Katarína Navarrská Navarrská kráľovná 14831517
Jana III. Navarrská kráľovná 15551572 Jeanne-albret-navarre.jpg
Portugalsko
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Mária I. (Portugalsko) Portugalská kráľovná 17771816 27- Rainha reinante D. Maria I - A Louca.jpg
Mária II. Portugalská kráľovná 18341853 Maria II Portugal.JPG
Rakúsko – Uhorsko
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Mária Terézia Kráľovná uhorská a česká a arcivojvodkyňa rakúska 1740 – –1780 Kaiserin Maria Theresia (HRR).jpg
Rusko
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Katarína I. Ruská cárovná 17251727 Catherine I of Russia 0459.jpg
Anna I. Ruská cárovná 17301740 Louis Caravaque, Portrait of Empress Anna Ioannovna (1730).jpg
Alžbeta I. Ruská cárovná 17411762 Carle Vanloo, Portrait de l’impératrice Élisabeth Petrovna (1760).jpg
Katarína II. Ruská cárovná 17621796 Katharina-II-von-Russland.jpg
Škótsko
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Mária I. Škótska kráľovná 15421567 Mary, Queen of Scots after Nicholas Hilliard.jpg
Španielsko
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Izabela II. (Španielsko) Španielska kráľovná 18331868 Queen Isabella II of Spain by Franz Xaver Winterhalter, 1852.jpg
Švédsko
Meno Titul Roky vládnutia Portrét
Kristína I. Švédska kráľovná 16321654 Ebba Sparre.jpg
Ulrika Eleonóra Švédska kráľovná 17191720 Ulrica Eleanor of Sweden (1688) c 1725 by Georg Engelhard Schröder.jpg

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam vládnoucích žen na českej Wikipédii.