Zwinger (Drážďany)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zwinger
Budova
Štát Nemecko Nemecko
Mesto Drážďany
Súradnice 51°3′S 13°44′V / 51,050°S 13,733°V / 51.050; 13.733
Pre verejnosť verejnosti prístupný
Wikimedia Commons: Zwinger, Dresden
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Zwinger v Drážďanoch je jedna z popredných barokových pamiatok v Nemecku.

V 17. storočí ho postavil saský kurfirst August Silný. V súčasnosti sa v paláci nachádza jedna z najväčších zbierok porcelánu. Sú tu vystavené aj obrazy maliarov Raffaela, Holbeina ml. a Cranacha st., ďalej zbierka strelných a kostných zbraní a zbierka brnení. V roku 1945 bol palác Zwinger pri bombardovaní Drážďan značne poškodený, no po skončení vojny bol zrekonštruovaný. Názov paláca je odvodený z nemeckého slova Zwinger (čo znamená parkán); palác totiž leží v miestach pôvodných mestských hradieb.

Výstavba paláca[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatok stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Palác sa začal stavať na príkaz saského kurfirsta, Augusta II., ktorý sa neskôr v roku 1697 stal poľským kráľom. Tak ako veľa iných panovníkov, aj on napodobňoval životný štýl Ľudovíta XIV. Palác dal postaviť na jazdecké a karnevalové slávnosti, ale dal tam vystavať aj oranžériu, kde sa pestovali pomarančovníky. Po oslavách pri príležitosti svadby kurfirstovho syna už Zwinger nebol taký obľúbený na konanie hier a slávností a začal slúžiť najmä ako galéria.

Stavba za Pöppelmanna[upraviť | upraviť zdroj]

Výstavbou bol poverený architekt Matthäus Daniel Pöppelmann, ktorý stavbu pojal ako umelecké dielo. Veľa plastík, ktorými je Zwinger vyzdobený, vytvoril sochár Balthasar Permoser. Jeho najveľkolepejšie dielo v tomto paláci, Kúpel nýmf, sa nachádza vo Francúzskom pavilóne v priestore s jaskyňami, sochami a fontánami. Pöppelmann sa ešte pričinil o výstavbu Korunnej brány, z ktorej po oboch stranách vybiehajú dve symetrické galérie. Na juhovýchodnej strane je to pavilón so zvonkohrou a na druhej strane hudobný pavilón. Pálac však nebol dokončený ešte za života architekta.

Prestavba v 19. storočí[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasnú podobu dostal palác až v 19. storočí, kedy tu architekt Gottfried Semper vybudoval novorenesančnú budovu obrazovej galérie, v ktorej sa dodnes nachádzajú diela ako Sixtínska Madona, diela od Rembrandta, či ďalších významných umelcov.

Zbierky[upraviť | upraviť zdroj]

V paláci Zwinger sa aj v súčasnosti nachádza veľa cenných a vzácnych zbierok a umeleckých diel. Medzi ne patrí napríklad zbierka porcelánu s cennými porcelánovými plastikami z obdobia meißenskej manufaktúry aj s dielami Johanna Friedricha Böttgera, ktorý vynašiel biely tvrdý porcelán.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Panoráma z nádvoria paláca Zwinger
Panoráma z nádvoria paláca Zwinger

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Zwinger na českej Wikipédii a Zwinger na anglickej Wikipédii.