Joseph Heller

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Joseph Heller
americký spisovateľ
americký spisovateľ
Narodenie1. máj 1923
New York, New York, USA
Úmrtie12. december 1999 (76 rokov)
East Hampton, New York, USA
PodpisJoseph Heller, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Joseph Heller

Joseph Heller (* 1. máj 1923, New York, New York, USA – † 12. december 1999, East Hampton) bol americký spisovateľ. Tématikou vojny nadväzuje na svojho predchodcu Ernesta Hemingwaya. Známy je vďaka svojmu satirickému románu Hlava XXII.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v ruskej-židovskej prisťahovaleckej rodine (otec Isaac Donald Heller, matka Lena Heller) v Brooklyne, v New Yorku. Už od chlapčenských čias živil v sebe sen, že raz bude spisovateľom. Svoje detstvo prežil na Coney Islande.

Matka nebola veľmi nábožensky založená a tak si na to nepotrpela ani vo výchove. Ako päťročnému mu zomrel otec po nevydarenej operácii. Niektorí kritici si myslia, že práve táto skorá skúsenosť so smrťou ho viedla k použitiu smrti ako jednej z tém svojej literárnej tvorby. Heller mal ešte dvoch nevlastných súrodencov z otcovho prvého manželstva, s ktorými žili vo všadeprítomnej karnevalovej atmosfére na Coney Island. Práve toto prostredie, v ktorom vyrastal, sa spája s jeho ironickým a pokriveným humorom, ktorý je preňho charakteristický.[1]

Po maturite na Abraham Lincoln High School odišiel na vojnu. Počas 2. svetovej vojny, podobne ako hlavná postava románu Hlava XXII, lietal pre Letectvo Spojených Štátov Amerických v Európe. Absolvoval 60 náletov v B-25s nad Talianskom a Severnou Afrikou ako bombometčík. Avšak na rozdiel od negatívnych postojov voči vojne, ktoré vyjadril v Hlave XXII, si, ako sám povedal, vojnu v skutočnosti užíval tak isto ako všetci, s ktorými Heller slúžil.[2]

Po demobilizácii sa oženil a začal študovať na New York University, neskôr na newyorskej Columbia University a kratšiu dobu na Oxforde. Počas štúdia na univerzite sa pokúšal o niekoľko poviedok, ktoré však neboli úspešné. V rokoch 1950 - 1952 pôsobil ako učiteľ angličtiny na Pennsylvania State University, na rôznych vysokých školách potom občas krátkodobo prednášal aj v neskoršom období. Niekoľko rokov pracoval v oblasti inzercie pre časopisy Time a Look a McCall´s. Román Hlava XXII, mimochodom jeho prvotina, sa okamžite stal bestsellerom. Do roku 1975 pôsobil na City College v New Yorku ako mimoriadny profesor angličtiny. V decembri 1981 sa uňho prejavili príznaky vážneho neurologického ochorenia Guillain – Barrého syndrómu a ochrnul. Jeho žena Shirley, s ktorou mal dcéru Eriku a syna Teda sa s ním rozviedla v roku 1986. Potom sa oženil s Valeriou, jeho bývalou ošetrovateľkou z nemocnice.

V roku 1999 ako 76-ročný zomrel na srdcový infarkt vo svojom dome v meste East Hampton v štáte New York.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Heller využíva k svojej kritike najúčinnejšie zbrane - satiru, humor a hlavne absurditu (aby ukázal, že vojna je absurdná).

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Romány[upraviť | upraviť zdroj]

Autobiografie[upraviť | upraviť zdroj]

Divadelná hra[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]