Mary Pickford

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mary Pickford
kanadská herečka
kanadská herečka
Narodenie8. apríl 1892
Toronto, Ontário, Kanada
Úmrtie29. máj 1979 (87 rokov)
Santa Monica, Kalifornia, USA
PodpisMary Pickford, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Mary Pickford

Mary Pickford, rodená Gladys Louise Smith (* 8. apríl 1892, Toronto, Ontário, Kanada – † 29. máj 1979, Santa Monica, Kalifornia, USA) bola kanadská filmová herečka, producentka, scenáristka a spisovateľka, jedna z prvých veľkých filmových hviezd v histórii svetovej kinematografie, držiteľka (v poradí druhého) Oscara z roku 1929. Je jednou z 36 ľudí, ktorí založili Akadémiu vied a umení (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Divadlo[upraviť | upraviť zdroj]

Jej otec bol robotník, ktorý zomrel na následky pracovného úrazu, keď mala štyri roky a rodina sa ocitla bez živiteľa. Jej matka bola divadelná herečka, vďaka svojim známostiam zabezpečila svojim deťom angažmán v divadelnej spoločnosti, ktorá potrebovala detského herca.

Divadlo hrala profesionálne spolu so svojou sestrou a bratom už od útleho detstva v rodnom Toronte. V čase dospievania začalo divadelných rolí ubúdať. Preto sa vo svojich 14 rokoch sama vydala do USA do New Yorku, kde spočiatku hrala v niekoľkých divadelných hrách na Broadwayi. Avšak ani tu nemala príliš šťastie, preto to skúsila v Hollywoode ako filmová herečka (ona sama ako aj mnoho hercov v ranej ére nemého filmu považovalo kinematografiu za podradné umenie).

Film[upraviť | upraviť zdroj]

Mary Pickfordová s druhým manželom, hercom Douglasom Fairbanksom.

Herečka[upraviť | upraviť zdroj]

V Hollywoode začala hrať vo filmovej spoločnosti Adolphe Zukora Famous Players a neskôr sama toto obdobie označovala za najlepšie roky vo svojom živote. Jej popularita veľmi rýchlo začala stúpať, v roku 1920 bola už veľkou, bohatou a obdivovanou filmovou hviezdou. Prechod do éry zvukového filmu jej síce zaistil Oscara za film Koketa z roku 1929, ale celkovo v zvukovej ére neuspela, hrala iba v piatich zvukových filmoch.

V roku 1934 svoju filmovú kariéru definitívne ukončila a venovala sa iba producentskej a spisovateľskej činnosti.

Producentka[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1918 si založila vlastnú filmovú spoločnosť Mary Pickford Film Corporation. V roku 1919 založila spolu s Charlesom Chaplinom, Douglasom Fairbanksom a D.W. Griffithom spoločnosť United Artists. Svoj podiel v spoločnosti v roku 1953 rovnako ako Charlie Chaplin predala.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1976 dostala svojho druhého Oscara, tentokrát za svoje celoživotné dielo.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mary Pickfordová na českej Wikipédii.