Návrat do budúcnosti

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Návrat do budúcnosti
Originálny názov Back to the Future
Žáner dobrodružný, sci-fi, komédia
Dĺžka 116 minút
Štát Spojené štáty americké
Pôvodný jazyk anglický
Rok 1985
Dátum uvedenia USA 3. júl 1985
Spoločnosť Universal Studios
Filmový štáb
Réžia Robert Zemeckis
Scenár Robert Zemeckis
Bob Gale
Hudba Alan Silvestri
Herecké obsadenie
Postupnosť
Nasledujúci Návrat do budúcnosti II
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Návrat do budúcnosti (angl. Back to the Future) je americká filmová sci-fi komédia režiséra Roberta Zemeckisa. Film vyšiel v roku 1985, a v hlavných úlohách hrajú Michael J. Fox a Christopher Lloyd. Jedným z producentov filmu bol Steven Spielberg.

Pôvodne bol do hlavnej úlohy obsadený herec Eric Stolz, lebo Michael J. Fox nebol k dispozícii kvôli účinkovaniu v televíznom seriáli Family Ties. Počas natáčania filmu však filmári dospeli k záveru, že Stolz sa na rolu nehodí, a podarilo sa im vymeniť ho za Foxa, ktorého pracovný rozvrh sa vtedy zmenil natoľko, že mu dovoľoval zúčastniť sa natáčania filmu.

V scéne, kde Marty (Michael J. Fox) s kapelou hrajú pred porotou, sa jeden z porotcov postaví a povie, že sú príliš hluční. Tým mužom je Huey Lewis – autor piesní "The Power of Love" a "Back in Time", ktoré sú súčasťou soundtracku. Skladba, ktorú Marty s kapelou hrajú, je prerobená verzia "The Power of Love".

Toto je prvá časť filmovej trilógie. V roku 1989 vyšlo priame pokračovanie, Návrat do budúcnosti II, a v roku 1990 vyšiel posledný film, Návrat do budúcnosti 3. Okrem týchto filmov tiež boli vyrobené video hry, komiksy, a animovaný seriál.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Marty McFly je tínedžer, ktorý spolu so svojou priateľkou Jennifer (Claudia Wells) navštevuje strednú školu v mestečku Hill Valley v Kalifornii. Marty sníva o tom, že sa z neho stane muzikant, a je jediným ambicióznym členom svojej rodiny. Jeho otec George (Crispin Glover) je pasívny účtovník, ktorý sa necháva šikanovať svojim šéfom Biffom (Thomas F. Wilson), a jeho matka Lorraine (Lea Thompson) je alkoholička večne spomínajúca na staré dobré časy na strednej škole.

Jedného rána Marty ide navštíviť Emmeta "Doc" Browna, svojho priateľa a excentrického vedca a vynálezcu, no jeho dom je prázdny. Emett mu však zavolá, že sa s ním chce v noci stretnúť pred nákupným centrom. Tam Emmet predvádza svoje auto, DeLorean DMC-12, ktoré prestaval na stroj času. Martymu vysvetľuje, že na cestovanie časom je potrebné aby auto dosiahlo rýchlosti 88 míľ za hodinu. Celý proces funguje vďaka zariadeniu nazývanom "flux capacitor," a poháňa ho plutónium, ktoré Emett ukradol od skupiny líbyjských teroristov. Potom ako demonštráciu úspešne pošle auto aj so svojim psom Einsteinom jednu minútu do budúcnosti. Doc ďalej vysvetľuje mechanizmy auta, pri čom názorne nastaví stroj času na 5. november 1955, a hovorí, že presne v ten deň dostal nápad na flux capacitor. V tom ale prichádzajú teroristi, ktorým sa podarí Emmeta zastreliť. Rozrušený Marty sa snaží v aute utiecť, no nechtiac aktivuje stroj času a je prenesený do minulosti.

Marty, teraz v roku 1955, zisťuje, že sa nemôže vrátiť späť, lebo nemá žiadne plutónium. Začne preskúmavať staré Hill Valley, a stretáva svojho otca, ktorého už ako tínedžera večne šikanuje jeho spolužiak Biff. Marty odprevádza Georga domov, a zachráni ho pred idúcim autom. Auto namiesto Georgea zrazí Martyho, on upadne do bezvedomia, a šofér auta ho odvezie do svojho domu. Keď sa Marty preberie, zisťuje, že muž, ktorý ho zrazil je otec jeho matky Lorraine. Mladá Lorraine sa oňho starala keď bol v bezvedomí, a zaľúbi sa doňho. Martyho vystraší jej flirtovanie, a tak sa rýchlo poďakuje jej rodine za pomoc a uteká z domu preč.

Marty ide požiadať o pomoc mladšieho Emmeta. Potom, čo sa mu podarí presvedčiť ho, že naozaj pochádza z budúcnosti, Emmet sa rozhodne Martymu pomôcť. Emmet vysvetľuje, že jediný spôsob ako bez plutónia získať potrebný 1,21 gigawatt energie je využiť blesk. Marty mu ukazuje leták z budúcnosti, v ktorom sa píše, že na konci týždňa mestskú radnicu zasiahol blesk. Emmet rýchlo začne plánovať ako to využiť, zatiaľčo Marty plánuje ako dať svojich rodičov dokopy a zabezpečiť tak, že bude v budúcnosti existovať.

Všetky Martyho pokusy s jeho rodičmi sú neúspešné, a jediné čo sa mu podarí dosiahnuť je znepriateliť si Biffa. Pri jednej konfrontácii s Biffom a jeho priateľmi Marty spôsobí, že Biff havaruje svoje auto do nákladiaku plného hnoja. Kvôli tomu sa však doňho Lorraine ešte viac zaľúbi, a Biff ho začne nenávidieť ešte viac.

Lorraine požiada Martyho, aby s ňou išiel na školský ples. Marty súhlasí, a potom povie Georgovi aby aj on prišiel na ples, a aby potom zdanlivo zachránil Lorraine keď sa k nej Marty začne správať nevhodne. Tento plán ale nevyjde, lebo nahnevaný Biff sa k nim dostane skôr ako George. Biff vytiahne Martyho z auta a začne obťažovať Lorraine, ale George v sebe nájde dosť odvahy aby sa Biffovi postavil a jednou ranou ho zrazí na zem. Po tomto čine sa doňho Lorraine zamiluje a obaja spolu odchádzajú na ples. Marty tam ide tiež, zaskočí v kapele za jedného gitaristu, a je svedkom prvého bozku svojich rodičov. Keď sa začne blížiť búrka, Marty rýchlo uteká za Emmetom.

Keď sa Marty dostane k radnici, zisťuje, že Emmetovi sa podarilo zostrojiť hromozvod, ktorý presunie blesk z radnice rovno do stroja času. Marty sa snaží Emmetovi dať list, v ktorom ho varuje pred jeho smrťou v roku 1985, ale Emmet ho nahnevane roztrhá a hovorí, že je nebezpečné aby vedel niečo o svojej budúcnosti. Marty nasadne do auta a podarí sa mu dosiahnuť rýchlosť 88 míľ za hodinu v momente kedy do hromozvodu udrie blesk, a je úspešne prenesený spať do svojej prítomnosti.

Prichádza však príliž neskoro aby zachránil Emmeta, a vidí ako ho teroristi zastrelili. Avšak keď zakrátko ujdú z miesta činu, Emmet sa zdvihne zo zeme a ukazuje Martymu, že nakoniec zlepil dokopy jeho list, a potom čo si ho prečítal si v túto noc obliekol nepriesteľnú vestu. Emmet odvezie Martyho domov, a potom odchádza do roku 2015.

Keď sa Marty ráno zobudí, zisťuje, že celá jeho rodina sa zmenila. Jeho otec je sebaistý a úspešný spisovateľ, a jeho matka je zdravá a šťastná žena. Tiež zisťuje, že z Biffa sa stal Georgov poslušný podriadený. Keď sa neskôr Marty stretáva s Jennifer, zrazu sa vo vylepšenom aute objaví Emmet, ktorý trvá na tom, aby s ním išli do budúcnosti, lebo životy ich detí sú v ohrození. Všetci traja nasadnú do auta, a to odletieta preč.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]