Triatlon

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Triatlon
Riadiaci orgán Slovensko Slovenská triatlonová únia
Svet World Triathlon
Prvý zápas 20. roky 20. storočia
Kontakt Nie
Obe pohlavia Áno - zmiešaná štafeta
Kategória Vytrvalostný šport
Miesto konania Na celom svete
Potrebné vybavenie Triatlonové vybavenie
Olympijské hry 2000 – súčasnosť
Popularita Nízka
Pozri aj Športový portál

Triatlon je individuálny šport zahŕňajúci tri disciplíny - plávanie, cyklistiku a beh, ktoré je potrebné absolvovať tesne po sebe.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik triatlonu sa spája s tradičnými testami prežitia, ktoré absolvovali americkí záchranári v sedemdesiatych rokoch 20. storočia. V skutočnosti sú jeho predchodcom preteky Les trois sports, ktoré sa poriadali vo Francúzsku už v dvadsiatych rokoch. Na olympiáde sa triatlon prvýkrát objavil v roku 2000 v Sydney.

Vybavenie[upraviť | upraviť zdroj]

Viac info v článku: Triatlonové vybavenie

Väčšina vybavenia v triatlone bola zapožičaná z ich prioritných športov (plávanie, bicykel a beh) ale v snahe zrýchliť pretekanie, pohodlie a bezpečnosť pretekárov bolo špeciálne pre triatlon vyvinuté veľké množstvo vybavenia. To sa týka napríklad triatlonových kombinéz, neoprénov pre triatlon, triatlonových bicyklov, triatlonových cyklistických topánok, aerodynamicky tvarovaných fľaši a triatlonových topánok pre beh.

Druhy triatlonu[upraviť | upraviť zdroj]

Druh Plávanie Bicykel Beh Poznámky
Kids of Steel 100–750m 5–15 km 1–5 km Vzdialenosti sa líšia podľa veku detského atléta. Pozri: Ironkids
Nováčik (Austrália) 300 m 8 km 2 km Štandardné vzdialenosti pre začiatočníkov v Austrálii.
3–9–3 (Nový Zéland) 300 m 9 km 3 km Štandardné vzdialenosti pre začiatočníkov na Novom Zélande.
Super Šprint 400 m 10 km 2,5 km Trať taktiež používaná na olympiáde v disciplíne zmiešanej štafety.
Nováčik (Európa) 400 m 20 km 5 km Štandardné vzdialenosti pre začiatočníkov v Európe.
Šprint 750 m 20 km 5 km Polovica z olympijskej vzdialenosti. Pre preteky, kde sa pláva v bazéne je bežnejšie plávanie na 400 alebo 500 metrov.
Olympijský 1,5 km 40 km 10 km Taktiež známe ako „medzinárodná vzdialenosť“ alebo „štandardná trať“.
Triatlon 70.3 1,9 km 90 km 21,1 km Známy tiež ako polovičný Ironman.
Long Distance (O2) 3 km 80 km 20 km Dvojnásobná vzdialenosť olympijského triatlonu.
Triatlon 140.6 3,9 km 181 km 42,2 km Známy tiež ako Ironman.
Long Distance (O3) 4 km 120 km 30 km Trojnásobná vzdialenosť olympijského triatlonu.
Zdroj:[1][2]

Priebeh triatlonu[upraviť | upraviť zdroj]

V drvivej väčšine prípadov sa pre účasť na triatlone vyžaduje, aby sa športovec prihlásil ešte pred začiatkom samotných pretekov. Toto prihlásenie následne urýchľuje registráciu pretekára deň pred alebo v deň začiatku pretekov.

Pretekári zvyčajne po registrácií obdržia štartové číslo, farebnú plaveckú čiapku a ak je podujatie merané elektronicky tak aj časomieru. V súčasnosti je bežné, že časomiera je už umiestnená na štartovom čísle. Športovci sú následne informovaní o detailoch trate, pravidlách a akýchkoľvek problémoch, na ktoré si treba dávať pozor (stav cesty, uzávierky, semafory a občerstvovanie stanice)[3] Na významnom podujatí, ako je napríklad Ironman, môžu byť triatlonisti požiadaní, aby si deň alebo dva pred začiatkom pretekov postavili a prihlásili svoj bicykel v prechodovej oblasti a nechali ho cez noc pod dohľadom.[4]

Pretekári sú vo všeobecnosti kategorizovaní do samostatných profesionálnych a amatérskych kategórií. Amatéri, ktorí tvoria veľkú väčšinu triatlonistov, sú zoraďovaní podľa pohlavia a veku.

V závislosti od typu a veľkosti pretekov môže byť na začatie pretekov implementovaná niektorá z nasledujúcich metód. Pri hromadnom štarte po zaznení štartovacieho signálu vstúpia všetci športovci do vody.

Pri podujatiach so štartom vo vlnách sa preteky začínajú postupným púšťaním pretekárov do vody v menších skupinách. Vlna pretekárov je zvyčajne určená buď vekovou skupinou alebo predpokladaným časom plávania. Štarty vo vlne sú bežnejšie na kratších pretekoch, kde súťaží veľký počet amatérskych športovcov.

Plavecká časť triatlonu sa môže vykonávať v akejkoľvek dostupnej vodnej ploche, či už ide o prírodnú vodnú plochu alebo bazén. Pretekári po skončení plávania vychádzajú z vody, vstupujú do prechodovej oblasti a prezliekajú sa z plaveckej výbavy do cyklistickej. Konkurencia a tlak na rýchlejšie časy viedli k vývoju špecializovaného triatlonového oblečenia (trisuit), ktoré je vhodné na plávanie aj cyklistiku, čo mnohým pretekárom umožňuje prechod, ktorý pozostáva len zo zloženia neoprénu, plaveckej čiapky a okuliarov a následného nasadenia prilby a topánok na bicykel. V niektorých prípadoch si pretekári nechavajú topánky pripevnené k pedálom bicykla a nasadia si ich počas jazdy. Niektorí triatlonisti nenosia ponožky, čím ešte viac skracujú čas strávený v prechodovej zóne. Avšak pri pretekoch na dlhšie trate si triatlonisti zvyknú ponožky obuť, pretože pohodlie prevyšuje nad strateným časom.

Cyklistická časť triatlonu prebieha okolo vyznačenej trate, zvyčajne po verejných komunikáciách. V mnohých prípadoch, najmä v menších triatlonoch, nie sú cesty pre autá uzavreté. Často sú však prítomní koordinátori dopravy, ktorí pomáhajú s riadením dopravy a predchádzaním nehôd. Cyklistická časť zvyčajne končí v rovnakej prechodovej oblasti. Pretekári vstupujú do prechodovej oblasti, držia bicykle a rýchlo sa prezúvajú do bežeckých topánok. Bežecká časť triatlonu zvyčajne končí v samostatnom cieľovom pásme v blízkosti prechodovej zóny.

Vo väčšine pretekov sa nachádzajú „občerstvovacie stanice“, ktoré pretekárom, ktorí prechádzajú okolo poskytujú vodu. Občerstvovacie stanice na dlhších tratiach môžu často poskytovať aj rôzne druhy potravín ako sú energetické tyčinky, energetické gély, ovocie, sušienky, polievky a ľad.

Po skončení pretekov je pre triatlonistov zvyčajne k dispozícií ešte jedná občerstvovacia stanica, kde dostanú vodu, ovocie a iné občerstvenie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TRIATHLON, World. Documents [online]. World Triathlon, [cit. 2023-10-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Race Distances Defined [online]. web.archive.org, 2015-12-22, [cit. 2023-10-30]. Dostupné online. Archivované 2015-12-22 z originálu.
  3. WATSON, Lance; SMITH, Lucy; MOTZ, Jason. First Triathlon: Your Perfect Plan for Success. [s.l.] : Meyer & Meyer Verlag, 2010-03-15. Google-Books-ID: qJdicyVqjRAC. Dostupné online. ISBN 978-1-84126-116-4. (po anglicky)
  4. Wayback Machine [online]. web.archive.org, [cit. 2023-10-30]. Dostupné online. Archivované 2009-10-07 z originálu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Triatlon

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Triathlon na anglickej Wikipédii.