Schöne Náci: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Pridanie zmienky o skupine Lojzo a jej pesničke o Schöne Nácim
Pridanie zmienky o životopisnej knižke
Riadok 19: Riadok 19:


Pesničku o Schöne Nácim má vo svojom repertoári skupina [[Lojzo]], ktorá ju aj nahrala na svoj album ''Ticho po plešine''.
Pesničku o Schöne Nácim má vo svojom repertoári skupina [[Lojzo]], ktorá ju aj nahrala na svoj album ''Ticho po plešine''.

O Schöne Nácim tiež bola vydaná knižka ''Volali ho Schöne Náci'', ktorá je jeho beletrizovaným životopisom<ref>Ondriš, Ladislav (L. O. Rosa): Volali ho Schöne Náci, Vydal Sprint vfra Bratislava, 2000, tretie vydanie, [[ISBN]] 80-88848-56-3</ref>.


{{biografický výhonok}}
{{biografický výhonok}}

== Referencie ==
<references/>


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==

Verzia z 19:24, 19. júl 2008

Schöne Náci (Ignác Lamár)
Známa postavička Bratislavy 20. storočia
Známa postavička Bratislavy 20. storočia
Narodenie11. august 1897
Petržalka (Engerau)
Úmrtie23. október 1967
Lehnice
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Schöne Náci

Schöne(r) Náci, vlastným menom Ignác Lamár (* 11. august 1897, Petržalka (hist. názov Engerau) – † 23. október 1967 Lehnice, v roku 2007 boli jeho telesné pozostatky prevezené do Bratislavy) bol neodmysliteľnou súčasťou koloritu bratislavských ulíc a kaviarní takmer 40 rokov. Jeho pamätníci ho poznali ako slušného, tichého a chudobného človeka, vždy pekne oblečeného, vo fraku s cylindrom a paličkou.

Pôvodne bol cukrársky učeň, neskôr kulisár, pomocník u obuvníka, nosič uhlia a tiež prášil koberce, okrem toho chodil po dvoroch a spieval.

Jeho socha v životnej veľkosti, ktorá je dielom akademického sochára Juraja Meliša a často je terčom útokov vandalov, stojí pri cukrárni Mayer na Sedlárskej ulici.

Zomrel vo veku 70 rokov v Krajskej tuberkulóznej nemocnici v Lehniciach.Niektorí ľudia vravia, že ho opustila žena pred oltárom, preto zošalel, chodil s pekne zabaleným balíčkom a zdravil všetky ženy.

Pesničku o Schöne Nácim má vo svojom repertoári skupina Lojzo, ktorá ju aj nahrala na svoj album Ticho po plešine.

O Schöne Nácim tiež bola vydaná knižka Volali ho Schöne Náci, ktorá je jeho beletrizovaným životopisom[1].

Referencie

  1. Ondriš, Ladislav (L. O. Rosa): Volali ho Schöne Náci, Vydal Sprint vfra Bratislava, 2000, tretie vydanie, ISBN 80-88848-56-3

Externé odkazy