Tatra T6A5: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 53: Riadok 53:
Vzhľadom na zvyšujúce sa požiadavky na MHD a znižovanie prevádzkových nákladov ako aj predĺženie životnosti sa v súčasnosti uskutočňuje mnoho generálnych opráv a modernizácií spojených s výmenou mnohých súčiastok a pridávaním nových možností.
Vzhľadom na zvyšujúce sa požiadavky na MHD a znižovanie prevádzkových nákladov ako aj predĺženie životnosti sa v súčasnosti uskutočňuje mnoho generálnych opráv a modernizácií spojených s výmenou mnohých súčiastok a pridávaním nových možností.


Električky pri modernizáciach najčastejšie obdržia [[palubný počítač]], elektronické diódové displeje, hlásiče zastávok, nové tlačidlá a ovládacie prvky, nové zberače (dnes už polpantografy) s elektrickým sťahovaním a rad ďalších nových súčiastok, nové elektrické výzbroje.
Električky pri modernizáciach najčastejšie obdržia [[palubný počítač]], elektronické diódové displeje, hlásiče zastávok, nové tlačidlá a ovládacie prvky, nové zberače (dnes už polpantografy) s elektrickým sťahovaním a rad ďalších nových súčiastok,úpravy elektrickej výzbroje.


== Prevádzka električky T6A5 ==
== Prevádzka električky T6A5 ==

Verzia z 12:50, 17. august 2006

Električka T6A5 (Košice - Štadión lokomotívy).

T6A5 je štvornápravová jednosmerná električka prevádzkovaná v českých a slovenských mestách.

Električka T6A5 bola prvykrát skonštruovaná česko-slovenskou firmou Tatra ČKD v roku 1991, kedy sa prvýkrát objavila v uliciach českých aj slovenských miest. T6A5 konštrukčne vychádza z viacerých predchadzajúcich typov a to T5C5, T6B5, T6A2/T6B2 a T7B5 z ktorých bola T6A5 vyrobená ako finálny model a náhrada problémov s predchádzajúcimi typmi.

Električka môže jazdiť sólovo alebo v súprave z maximálne troch električiek. T6A5 už od dodania disponuje automatickými spriahadlami typu ESW, ktoré umožňujú spriahanie do súprav na ovládanie z prvého riadiaceho stanoviska a prechod trakčného napätia 600 V, týmto odpadá aj nutnosť používania všetkých pantografov a tak stačí používať iba jeden. Električka je poháňaná štyrmi elektromotormi typu TE 023, ktoré dokážu vyvinúť rýchlosť až do 100 km/h (povolená rýchlosť v SR a ČR je 65 km/h, na mimomestských trasách jazdí 80 km/h), rýchlosť závisí aj od stavu koľajníc a kolies. Jazda vysokou rýchlosťou na starej alebo nekvalitne postavenej trati by mohla spôsobiť vykoľajenie.

Pre úspornejšiu prevádzku v porovnaní so staršími električkami využívajú tyristorovú reguláciu výkonu, ktorú zabezpečuje elektrická výzbroj typu TV3. Tieto výzbroje sa v súčasnosti nahrádzajú už novšími druhmi výzbroje typu TV Progress alebo TV 14, ktoré majú ešte nižšie straty výkonu a sú vybavené rekupovaním (vracaním nevyužitej energie naspäť do vedenia), čo výrazne šetrí prevádzkové náklady.

Električky sú skonštruované z celooceľovej zváranej konštrukcie hranatého tvaru s veľkými oknami s posuvnými vetrákmi na oknách a vyklápacími na strope a tromi skladacími dverami. Od dodania boli nastriekané červeno-krémovou farbou. Interiér dotvárajú umakartové steny, strop, gumenná protišmyková podlaha a tyče a madlá vyrobené z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele. Pracovisko vodiča je vybavené veľkým prehľadným ovládacím panelom a kabína vodiča je od cestujúcich oddelená.

Pre informovanie cestujúcich slúžili rolovacie transparenty, bočné tabule a veľké kocky na streche zobrazujúce číslo linky, v súčasnosti sa nahrádzajú maticovými displejmi.

Vývoj

Od roku 1991 sa vyrobili 3 série týchto električiek (posledná v roku 1997).

1. séria (1991)

1. séria je opísaná vyššie.

2. séria (1993)

Električky 2. série mali miesto posuvných vetrákov na oknách výklopné a boli vybavené polpantografmi už od dodania, bolo vykonaných niekoľko drobných úprav a ovládací panel pre vodiča bol inak usporiadaný a taktiež bolo iné aj usporiadanie sedadiel.

3. séria (1997)

Električky 3. série boli rozpoznateľné už na prvý pohľad. Od dodania boli vybavené klimatizáciou pre vodiča, nápadný bol aj nový typ pantografov Stemman a nové krídlové dvere od firmy IFE taktiež neostali bez povšimnutia. Električka má upravený ovládací panel a klimatizáciu. 3. séria jazdí v Bratislave a Brne.

Technické dáta

  • Dĺžka: so spriahačmi/bez spriahačov - 15 640 mm/14 700 mm
  • Širka: 2 500 mm
  • Výška: 3 165 mm
  • Výška podlahy: 920 mm
  • Hmotnosť prázdneho vozidla: 19 500 kg
  • Počet miest: na sedenie/státie - 30/135
  • Celkový výkon: 180 kW - 45 kW/1 motor

Vybavenie od dodania

  • pôvodné dvojlištové pantografy typu KE-29 s ručným sťahovaním (štvorkĺbové pantografy), v 2. sérii sú polpantografy KE-30
  • ESW automatické spriahadlá
  • elektricky ovládané zrkadlá
  • koľajnicové brzdy (dve v každom podvozku)
  • protisklzová ochrana
  • náhradný ovládací panel v zadnej časti vozidla pre núdzové ovládanie
  • otváranie dverí na požiadanie
  • brzdné systémy: koľajnicové brzdy, elektromagnetické, čeľusťové

Modernizácie

Vzhľadom na zvyšujúce sa požiadavky na MHD a znižovanie prevádzkových nákladov ako aj predĺženie životnosti sa v súčasnosti uskutočňuje mnoho generálnych opráv a modernizácií spojených s výmenou mnohých súčiastok a pridávaním nových možností.

Električky pri modernizáciach najčastejšie obdržia palubný počítač, elektronické diódové displeje, hlásiče zastávok, nové tlačidlá a ovládacie prvky, nové zberače (dnes už polpantografy) s elektrickým sťahovaním a rad ďalších nových súčiastok,úpravy elektrickej výzbroje.

Prevádzka električky T6A5

Tieto električky na Slovensku jazdia v Bratislave a Košiciach, v Česku ich stretnete v Prahe, Brne a Ostrave.

Prevádzka T6A5 je úsporná a je výborným riešením pre prevádzku v mestskej hromadnej doprave s dostačnou kapacitou aj úžitkovými vlastnosťami vozidla, všetky tieto vlastnosti, ale aj rad ďalších vlastností predurčujú tieto električky na nosný systém mestskej hromadnej dopravy v menších aj veľkých mestách.