Game of Thrones: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
Gerakibot (diskusia | príspevky)
Riadok 52: Riadok 52:
[[sr:Игра престола (ТВ серија)]]
[[sr:Игра престола (ТВ серија)]]
[[sv:Game of Thrones]]
[[sv:Game of Thrones]]
[[th:มหาศึกชิงบัลลังก์]]
[[th:มหาศึกชิงบัลลังก์ (ภาพยนตร์ชุดทางโทรทัศน์)]]
[[tr:Taht Oyunları (dizi)]]
[[tr:Taht Oyunları (dizi)]]
[[uk:Гра престолів (телесеріал)]]
[[uk:Гра престолів (телесеріал)]]

Verzia z 03:30, 5. marec 2013

Game of Thrones je seriál z produkcie televízie HBO, vytvorený podľa románu George R. R. Martina s rovnomenným názvom.

Obsah

Príbeh sa odohráva vo fiktívnej krajine, ale dobovo sa ponáša na stredovek. Príbeh sa odohráva v čase, keď do krajiny "prichádza zima", t.j. zlo a temnota v podobe divých stvorení, ktoré sa nachádzajú za stenou. Stenu stráži nočná hliadka, bojovníci, ktorí sú oddaní ríši a odprisahali, že sa zriekajú vlastného života, túžby po sláve, nikdy si nezaložia rodinu, nesplodia deti... V tejto dobe, vládne siedmim kráľovstvám kráľ Róbert, z rodu Baratheonovcov, ktorú nosia v znaku jeleňa. Avšak moc sa delí aj medzi iné rody. Rod Lannisterovcov, pravdepodobne najbohatší zo všetkých rodov, ktorý nosí na svojich erboch s hrdosťou leva a rod severanov Starkovcov, čestných a odvážnych rytierov z Winterfellu (Zmohradu), so zlovlkom v znaku, spolu však obzvlášť nesympatizujú. Ďaleko na juhu však prežívajú zvyšky rodu Tangaryenov, tých, ktorí kedysi vládli nielen siedmim kráľovstvám, ale aj drakom, o ktorých už tak dávno nepočuť. Príbeh je napínavý, zauzlený, plný nečestností, zrád a intríg, pretože každý chce vládnuť, každý chce vyhrať hru o tróny...

Postavy

Rod Baratheonovcov

Kráľ Róbert (Mark Addy) je postavou, ktorá hneď na prvý pohlaď divákovi pripadá bezstarostná, ľahkovážna alebo nezodpovedná. Je to tak, ale má to aj svoje opodstatnenie, Róbert bol skvelý vojak, porazil aj šialeného kráľa, a tak oslobodil kráľovstvo, ale osud k nemu nebol milostivý. Keď mu zomrela jeho láska, oženil sa za Cersei Lannisterovú (Lena Headey), no nedokázal zabudnúť, a preto utápa svoj smútok vo víne. Jeho brat, Renly (Gethin Anthony), je členom malej rady a taktiež v tichosti dúfa, že zasadne na trón.

Rod Starkovcov

Eddard Stark (Sean Bean), je poctivý muž starajúci sa o svoju rodinu a verný priateľ Roberta. Jeho manželka sa volá Catelyn (Michelle Fairley) a majú spolu päť detí, najstarší syn Robb (Richard Madden), dcéra Sansa (Sophie turner), zamilovaná do princa, Arya (Maisie Williams), statočná ako správny Stark, Bran (Isaac Hempstead-Wright) a najmladší Rickon (Art Parkinson). Okrem nich má nevlastného syna menom Jon Snow (Kit Harington), ktorý sa odhodlal na život nočného strážcu.

Externé odkazy