Jašterica zelená: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Tegel (diskusia | príspevky)
d Verzia používateľa 87.197.48.249 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Tegel
zavadzanie
Riadok 30: Riadok 30:
Titulok2=|
Titulok2=|
}}
}}
'''Jašterica zelená''' (Lacerta viridis) je najväčšia zo štyroch druhov jašteríc žijúcich na našom území, dorastá do dĺžky až 40 cm. Jej výskyt je obmedzený na nejteplejšie oblasti. Na Slovensku a v Česku je chránená zákonom ako kriticky ohrozený druh.
'''Jašterica zelená''' (Lacerta viridis) je najväčšia zo štyroch druhov jašteríc žijúcich na našom území, dorastá do dĺžky až 40 cm. Jej výskyt je obmedzený na nejteplejšie oblasti.


== Galéria ==
== Galéria ==

Verzia z 20:55, 17. apríl 2014

Jašterica zelená

Jašterica zelená (Lacerta viridis).
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Lacerta viridis
Laurenti, 1768
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Jašterica zelená (Lacerta viridis) je najväčšia zo štyroch druhov jašteríc žijúcich na našom území, dorastá do dĺžky až 40 cm. Jej výskyt je obmedzený na nejteplejšie oblasti.

Galéria

Popis

Dospelí jedinci sú prevažne zeleno zfarbený, samci majú v dobe rozmnožovania tyrkysovo zfarbené hrdlo. Mladí jedinci môžu byť svetlo hnedí. Samice sú zfarbené odlišne (pohlavná dvojtvárnosť) – sú hnedavé až zelené, s tmavšími škrvnkami podĺžku dvoch žltkastých pruhov po stranách chrbátu. Brucho majú belavé.

Výskyt

Je rozšírená v juhovýchodnej Európe od severozápadného Talianska a Rakúska cez južnú Ukrajinu a čiernomorské pobrežie Turecka po Kaspické more.

Prostredie

Dáva prednosť prostrediam lesostepného charakteru – obýva suché krovinaté stráne, okraje teplých lesov, údolia riek. Vyskytuje se taktiež aj v krajine pretvorenej človekom, ako sú železničné a cestné náspy, vinice, opustené kameňolomy, zanedbané záhrady a sady atď.

Zdroje

Česká WikiPedia- Ještěrka zelená

Iné projekty

Šablóna:Link GA