Pripiať (mesto): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Revízia 6553589 používateľa 194.160.126.100 (diskusia) bola vrátená
Revízia 6553588 používateľa 194.160.126.100 (diskusia) bola vrátená
Riadok 89: Riadok 89:


== Jadrová havária ==
== Jadrová havária ==
Po [[Černobyľská havária|havárii v jadrovej elektrárni Černobyľ]], ktorá sa odohrala medzi piatkom 25. apríla [[1986]] a sobotou 26. apríla [[1986]] o 1:23:58 ráno miestneho času (UTC+3), sa ako keby zastavil čas. Veľká havária sa udiala vo štvrtom [[RBMK|reaktore]] černobyľskej elektrárne (známom ako Černobyľ-4) odohrala katastrofálna parná explózia, ktorá vyústila do požiaru, série ďalších explózií a roztaveniu jadra [[RBMK|reaktora]]. Pre ľudí ktorí žili v meste Pripiať ani netušili, že len pár kilometrov od nich sa stala najväčšia jadrová katastrofa v dejinách ľudstva. Na druhý deň sa ešte o ničom nevedelo, prvé novinky sa dostávali pomaličky na povrch a [[Sovietsky zväz|ZSSR]] vláda ihneď nariadila okamžitú evakuáciu a 27. apríla [[1986]] v popoludňajších hodinách začala evakuácia celého mesta, ľudia si pobrali len tie najdôležitejšie veci, pretože mysleli, že sa domov ešte vrátia. Ejakuácia trvala skoro 2 dni. Bol vypnutý plyn, voda, diaľkové vykurovanie a elektrina. Mestom začali prechádzať špeciálne milicionárske (vojenské) jednotky a dohliadali, ako odchádzajú kolóny autobusov a nákladných áut. Ejakuácia mala byť pôvodne len na tri dni, vláda [[Sovietsky zväz|ZSSR]] však obyvateľom mesta klamala a vedela, že to je navždy. Pôvodne to bolo „mesto mladých“ - hlavne pracovníkov [[jadrová elektráreň Černobyľ|jadrovej elektrárne Černobyľ]], vekový priemer obyvateľov bol menej ako 30 rokov.
Po [[Černobyľská havária|havárii v jadrovej elektrárni Černobyľ]], ktorá sa odohrala medzi piatkom 25. apríla [[1986]] a sobotou 26. apríla [[1986]] o 1:23:58 ráno miestneho času (UTC+3), sa ako keby zastavil čas. Veľká havária sa udiala vo štvrtom [[RBMK|reaktore]] černobyľskej elektrárne (známom ako Černobyľ-4) odohrala katastrofálna parná explózia, ktorá vyústila do požiaru, série ďalších explózií a roztaveniu jadra [[RBMK|reaktora]]. Pre ľudí ktorí žili v meste Pripiať ani netušili, že len pár kilometrov od nich sa stala najväčšia jadrová katastrofa v dejinách ľudstva. Na druhý deň sa ešte o ničom nevedelo, prvé novinky sa dostávali pomaličky na povrch a [[Sovietsky zväz|ZSSR]] vláda ihneď nariadila okamžitú evakuáciu a 27. apríla [[1986]] v popoludňajších hodinách začala evakuácia celého mesta, ľudia si pobrali len tie najdôležitejšie veci, pretože mysleli, že sa domov ešte vrátia. Evakuácia trvala skoro 2 dni. Bol vypnutý plyn, voda, diaľkové vykurovanie a elektrina. Mestom začali prechádzať špeciálne milicionárske (vojenské) jednotky a dohliadali, ako odchádzajú kolóny autobusov a nákladných áut. Evakuácia mala byť pôvodne len na tri dni, vláda [[Sovietsky zväz|ZSSR]] však obyvateľom mesta klamala a vedela, že to je navždy. Pôvodne to bolo „mesto mladých“ - hlavne pracovníkov [[jadrová elektráreň Černobyľ|jadrovej elektrárne Černobyľ]], vekový priemer obyvateľov bol menej ako 30 rokov.


Pár dní po tragédii, sovietske úrady poverili určitých ľudí zmeraním výšky rádioaktivity v meste aj blízko elektrárne, čísla boli také vysoké, že prístroje ukazovali extrémne vysoké čísla, dokonca niekedy sa rádioaktivita nedala ani namerať, pretože prístroje pre takú vysokú rádioaktivitu neboli stavané.
Pár dní po tragédii, sovietske úrady poverili určitých ľudí zmeraním výšky rádioaktivity v meste aj blízko elektrárne, čísla boli také vysoké, že prístroje ukazovali extrémne vysoké čísla, dokonca niekedy sa rádioaktivita nedala ani namerať, pretože prístroje pre takú vysokú rádioaktivitu neboli stavané.

Verzia z 07:01, 13. september 2017

Pripiať
(ukr. Прип'ять, rus. Припять)
mesto
Pohľad na jadrovú elektráreň Černobyľ z mesta Pripiať
Erb
Štát Ukrajina Ukrajina
Oblasť Kyjevská oblasť
Nadmorská výška 120 m n. m.
Súradnice 51°24′20″S 30°03′25″V / 51,40556°S 30,05694°V / 51.40556; 30.05694
Obyvateľstvo (2010)
 - pred evakuáciou 47 500 (november 1985)
Vznik 1970
Časové pásmo VEČ (UTC+2)
 - letný čas VELČ (UTC+3)
Poloha mesta v rámci Ukrajiny
Poloha mesta v rámci Ukrajiny
Poloha mesta v Európe
Poloha mesta v Európe
Wikimedia Commons: Pripyat
Webová stránka: www.pripyat.com
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Pripiať (ukr. Прип'ять – Prypiať, rus. Припять – Pripiať) je opustené mesto, tzv. „mesto duchov“ alebo „mesto v ktorom sa zastavil čas“ na východe Ukrajiny (Kyjevská oblasť), a nachádza sa len pár kilometrov od jadrovej elektrárne Černobyľ.

Mesto bolo budované od roku a leta 1970 ako sídlo pre približne 50 000 obyvateľov a zamestnancov, ktorí pracovali v jadrovej elektrárni Černobyľ .

Jadrová havária

Po havárii v jadrovej elektrárni Černobyľ, ktorá sa odohrala medzi piatkom 25. apríla 1986 a sobotou 26. apríla 1986 o 1:23:58 ráno miestneho času (UTC+3), sa ako keby zastavil čas. Veľká havária sa udiala vo štvrtom reaktore černobyľskej elektrárne (známom ako Černobyľ-4) odohrala katastrofálna parná explózia, ktorá vyústila do požiaru, série ďalších explózií a roztaveniu jadra reaktora. Pre ľudí ktorí žili v meste Pripiať ani netušili, že len pár kilometrov od nich sa stala najväčšia jadrová katastrofa v dejinách ľudstva. Na druhý deň sa ešte o ničom nevedelo, prvé novinky sa dostávali pomaličky na povrch a ZSSR vláda ihneď nariadila okamžitú evakuáciu a 27. apríla 1986 v popoludňajších hodinách začala evakuácia celého mesta, ľudia si pobrali len tie najdôležitejšie veci, pretože mysleli, že sa domov ešte vrátia. Evakuácia trvala skoro 2 dni. Bol vypnutý plyn, voda, diaľkové vykurovanie a elektrina. Mestom začali prechádzať špeciálne milicionárske (vojenské) jednotky a dohliadali, ako odchádzajú kolóny autobusov a nákladných áut. Evakuácia mala byť pôvodne len na tri dni, vláda ZSSR však obyvateľom mesta klamala a vedela, že to je navždy. Pôvodne to bolo „mesto mladých“ - hlavne pracovníkov jadrovej elektrárne Černobyľ, vekový priemer obyvateľov bol menej ako 30 rokov.

Pár dní po tragédii, sovietske úrady poverili určitých ľudí zmeraním výšky rádioaktivity v meste aj blízko elektrárne, čísla boli také vysoké, že prístroje ukazovali extrémne vysoké čísla, dokonca niekedy sa rádioaktivita nedala ani namerať, pretože prístroje pre takú vysokú rádioaktivitu neboli stavané.

Mnoho obyvateľov mesta zomrelo na choroby z ožiarenia, zvyšok sa presťahoval, najmä do Kyjeva a Slavutiča - nového mesta vybudovaného po Černobyľskej havárií, asi 50 km od Pripiati na východ.

Keď mesto „zomrelo“, malo necelých 16 rokov (stavať sa začalo v lete 1970).

Súčasnosť

Dnes je Pripiať - „mesto duchov“ - mŕtva, neobývaná zóna, z domov a občianskej vybavenosti sú ruiny. Zóna je dnes chránená vojakmi, pretože po havárii sa tam začalo rabovať, aby zabránili rabovaniu, celú zónu zabezpečili. V dnešnej dobe je to chránená oblasť. Všetky dvere sú otvorené, aby sa znížilo riziko pre návštevníkov. Mesto je stále zamorené, predovšetkým céziom a bude musieť uplynúť najmenej 150 rokov od havárie, pokiaľ rádioaktivita klesne na úroveň, ktorá neškodí. No už dnes na niektorých miestach sa dá zdržiavať určitý čas, záleží od veľkosti zamorenia. Ak zamorenie ustúpi, potom bude možné napríklad zvyšky mesta zbúrať a postaviť mesto nové. V posledných rokoch silnejú snahy o vybudovanie skanzenu z tohoto mesta - ako večná výstraha pred ľudskou nezodpovednosťou a neúctou k prírodným zákonom.

Síce už dnes je to 30 rokov (1986) po tejto veľkej tragédii, ešte stále v tomto meste nájdete všetko presne tak ako to bolo pred tragédiou.


Panoráma opusteného mesta Pripiať.
Panoráma opusteného mesta Pripiať.

Iné projekty

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pripjať (město) na českej Wikipédii.