Žena z Checkpointu Charlie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Žena z Checkpointu Charlie
Originálny názov Die Frau vom Checkpoint Charlie
Žáner dráma
Dĺžka 180 minút
Štát Nemecko Nemecko
Pôvodný jazyk nemčina
Rok 2007
Filmový štáb
Réžia Miguel Alexandre
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Žena z Checkpointu Charlie (nem. Die Frau vom Checkpoint Charlie) je dvojdielny nemecký film z roku 2007 odohrávajúci sa v roku 1982 v Nemeckej demokratickej republike. Pojednáva o zločinoch Východného bloku a nešťastiach, ktoré priniesli mnohým nevinným občanom. Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Obyčajná, slobodná matka dvoch detí Sára Benderová žije už od detstva v Erfurte. Ona aj jej dcéry majú problémy ako v práci, tak aj v škole, pretože Sára počúva Slobodnú Európu a nehodlá o tom mlčať. Jedného dňa, práve keď sa chce vydávať, jej príde list, že jej otec momentálne žijúci v NSR je vážne chorý. Kvôli Sárinej zlej povesti sa ju rozhodnú východonemecké úrady nepustiť za otcom. Zlomená Sára sa rozhodne preto na protest opustiť NDR za každú cenu. Spojí sa aj so svojou vzdialenou príbuznou z Hannoveru a získa od nej aj západonemecké marky. Navyše sa jej podarí získať západonemecké pasy. Svojim dcéram povie, že idú na dovolenku do Rumunska a vyrazí.

Cestou dcéram vyzradí svoje úmysly. Jej doklady však sú ukradnuté a Sára si musí vyžiadať nové pasy na veľvyslanectve NSR. Keď však chcú odísť, sú zadržané tajnou políciou a prevezené na veľvyslanectvo NDR, kde po hodinovom výsluchu priznajú svoju lož. Potom sú prevezené najbližším lietadlom domov. Sára je zatknutá a prevezená do väznice vo Východnom Berlíne a dcéry do Detského domova v Drážďanoch. V väzení Sára zistí, že všetko bolo naplánované a že človek, ktorému najviac dôverovala ju zradil a že pracuje pre Stasi.

Po dvoch rokoch väzenia je Sára vyhostená do NSR, jej dcéry však musia zostať v NDR, kde sú dané do pestúnskej rodiny. Sára si podáva niekoľko žiadostí o zlúčenie rodiny, ale úrady NDR jej odmietajú dcéry vydať a západonemecké úrady sú rovnako bezmocné. Sára sa rozhodne demonštrovať pri hraničnom priechode Checkpoint Charlie medzi Východným a Západným Berlínom. Jej akcie sú zverejňované jedným svetoznámym novinárom pánom Panterom, do ktorého sa Sára zamiluje. Po dvoch rokoch neúspechu sa Sára odvolá do Helsiniek, kde aj cez zákaz demonštruje. Stasi sa ju rozhodne zavraždiť, Sára im však utečie a všetko vypadá sľubne až do chvíle, kedy jej dcéram klamú, že ich matka zomrela a donútia ich podpísať súhlas o adopciu pestúnmi. Jej dcéry si matku náhodne všimnú na západonemeckom kanále, potom však už vláda NDR sa vzdá a dcéry za matkou pustia. Rodina sa po štyroch rokoch odlúčenia konečne zase stretne.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hranice zoufalství na českej Wikipédii.