Alexander Albrecht

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alexander Albrecht
hudobný skladateľ
Narodenie12. august 1885
Arad, Rumunsko
Úmrtie30. august 1958 (73 rokov)
Bratislava, Slovensko

Alexander Albrecht (* 12. august 1885, Arad, Rumunsko – † 30. august 1958, Bratislava) bol slovenský hudobný skladateľ.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho otec Ján (Johann) Albrecht bol učiteľom na gymnáziu, matka Mária von Vaszary pochádzala zo starého maďarského rodu. V rokoch 18951903 študoval na Kráľovskom katolíckom gymnáziu v Bratislave, kde sa stretol a spriatelil s Bélom Bartókom. V rokoch 19041908 študoval na Hudobnej akadémii Franza Liszta v Budapešti kompozíciu u Hansa Kosslera (veľkého obdivovateľa Johannesa Brahmsa) a hru na klavír. Jeho ďalšími učiteľmi boli aj Ferencz Szandtner, ktorý ho učil dirigovať, a David Popper, ktorý bol učiteľom komornej hudby. Počas štúdií sa Albrecht vypracoval na úspešného klaviristu. Popri hudbe študoval aj právo.

Po návrate do Bratislavy v roku 1908 prijal miesto organistu v katedrále svätého Martina a v hre na organ sa súčasne zdokonaľoval u Rudolfa Dittricha vo Viedni. Tiež pracoval ako učiteľ v Mestskej hudobnej škole v Bratislave.

V roku 1918 sa oženil s Margarétou Fischerovou.

V roku 1921 po smrti Eugena Kosswa, riaditeľa Mestskej hudobnej školy a dirigenta Cirkevného hudobného spolku pri Dóme sv. Martina, prevzal Albrecht jeho miesto (Mestskú hudobnú školu zatvorili v roku 1945, Cirkevný hudobný spolok zanikol v roku 1952). Alexander Albrecht mal významný podiel na profesionalizácii hudobného života Bratislavy v dobe zrodu vzdelávacích a kultúrnych inštitúcií Slovenska, svojim pedagogickým pôsobením v dome regenschoriho najskôr na Lodnej 12 a neskôr na Kapitulskej 1 ovplyvnil profesionálny rast mnohých slovenských skladateľov a interpretov vtedajšej generácie.

Alexander Albrecht spáchal samovraždu 30. augusta 1958, krátko po svojich 73. narodeninách. Pochovaný je na Ondrejskom cintoríne v Bratislave.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Alexander Albrecht, Vladimír Godár: Túžby a spomienky. Úvahy a retrospektívne pohľady skladateľa. Hudobné centrum, Bratislava, 2008. ISBN 978-80-88884-98-9
  • Gracián Černušák, Bohumír Štědroň, Zdenko Nováček: Československý hudební slovník I. A-L Státní hudební vydavatelství, Praha, 1963

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]