Dunajská pohraničná stráž

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pamätník obetiam zastreleným do roku 1989 pri pokuse o prechod do Rakúska pod starobylým slovanským hradom Devín na sútoku riek Dunaj a Morava

Dunajská pohraničná stráž ako špeciálny útvar Pohraničnej stráže v Česko-Slovensku vznikla v roku 1952 a patrila do zväzku 11. brigády Pohraničnej stráže (PS) (útvar 5947). Príslušníci Dunajskej pohraničnej stráže zaisťovali štátnu hranicu na Dunaji, na jeho brehoch a v hraničnom pásme. Organizačne bola okrem krátkeho obdobia súčasťou Vojsk Ministerstva vnútra.

Vznik a organizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Ešte pred jej vznikom existoval od konca roku 1947 Plavebný oddiel ZNB v Bratislave, ktorý strážil tok rieky Dunaj. V rámci 11. brigády Pohraničnej stráže bol 25. februára 1954 sformovaný 25. samostatný pohraničný prápor so sídlom v Komárne. Okrem pohraničných rôt strážiacich "suchú hranicu" bola jeho súčasťou dunajská flotila – 3. poriečny prápor Komárno. Ten sa skladal z troch poriečnych oddielov: 1. poriečny oddiel PS (Bratislava), 2. poriečny oddiel PS (Medveďov) a 3. poriečny oddiel PS (Komárno).

Činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Činnosť príslušníkov Dunajskej pohraničnej stráže pozostávala z hliadkovania na člnoch, peších hliadok na brehu Dunaja a hliadok na slovensko-maďarskom priechode na moste v Medveďove. Dôležité bolo tiež sprevádzanie rakúskych, západonemeckých a juhoslovanských lodí počas ich plavby v česko-slovenských vodách. Od roku 1948 platila totiž "Belehradská dohoda" o režime plavby na Dunaji. Súčasťou tejto dohody bola aj slobodná plavba obchodných lodí všetkých dunajských štátov.

Incidenty[upraviť | upraviť zdroj]

Pri strážení slovensko-rakúskej hranice na Dunaji došlo k viacerým tragickým incidentom, kedy boli pri pokuse o prekonanie železnej opony cez tok Dunaja usmrtení utečenci. Z pohľadu tzv. ochrany štátnej hranice predstavovali problém okrem iného výletné plavby z Bratislavy na Devín. Mimoriadne tragický prípad sa stal napríklad 19. augusta 1956. Z lode Turiec zoskočilo do Dunaja 5 maďarských turistov a chceli preplávať do Rakúska. Hliadka poriečneho oddielu sprevádzajúca loď spustila na utečencov paľbu. Traja utečenci boli usmrtení, jeden zadržaný a iba jednému z nich sa podarilo utiecť. Po tejto krvavej udalosti sa režim stráženia výletných lodí zmenil v tom zmysle, že hliadky Pohraničnej stráže a Verejnej bezpečnosti boli stavané priamo na palubu lode. Nasledoval však úplný zákaz plavieb výletných lodí po Dunaji do Devína.

Zánik[upraviť | upraviť zdroj]

Dňom 31. decembra 1990 bola rozkazom ministra vnútra ČSFR 11. brigáda Pohraničnej stráže zrušená a na ochranu hranice s Rakúskom bola zriadená Správa ochrany štátnych hraníc Bratislava.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]