Ennio Antonelli

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ennio Antonelli
kardinál Svätej rímskej cirkvi
Ennio Antonelli
Erb Ennio Antonelli
„Voluntas Dei pax nostra“
„Vôľa mieru“
Štát pôsobeniaTaliansko
Biografické údaje
Narodenie18. november 1936
Todi, Taliansko
Alma materPápežská lateránska univerzita Univerzita v Perugii
Svätenia
CirkevLatinská cirkev
Kňaz
Kňazská vysviacka2. Apríl 1960
Ilario Alcini
Biskup
Konsekrácia29. Augus 1982
SvätiteľDecio Lucio Grandoni
SpolusvätiteliaSanto Bartolomeo Quadri
Antonio Fustella
Kardinál
Menovanie21. Október 2003
Ján Pavol II
StupeňKardinál - Kňaz
Titulárny kostolS. Andrea delle Fratte
Odkazy
Ennio Antonelli na catholic-hierarchy.org angl.
Spolupracuj na Commons Ennio Antonelli

Ennio Antonelli (* 18. novembra 1936, Todi, Taliansko) je taliansky katolícky kňaz, bývalý arcibiskup vo Florencii a Perugii, predseda Pápežskej rady pre rodinu v rokoch 2008 až 2012, kardinál.

Kňaz[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval v seminári v Todi, Assisi a v Ríme, na Pápežskej Lateránskej univerzite a tiež na univerzite v Perugii. Získal doktorát z filozofie a literatúry. 2. apríla 1960 prijal kňazské svätenie. Vo svojej rodnej diecéze Todi pôsobil ako kaplán, bol tiež profesorom v seminári v Perugii a Assisi a asistentom Asociácie katolíckych učiteľov a Hnutie učiteľov katolíckej akcie.

Biskup[upraviť | upraviť zdroj]

V máji 1982 bol menovaný biskupom v Gubbio, biskupské svätenie prijal 29. augusta 1982. V októbri 1988 sa stal arcibiskupom v Perugii, na túto funkciu rezignoval v máji 1996 po tom, čo bol menovaný sekretárom Talianskej biskupskej konferencie. 21. marca 2001 prešiel do Florencie, keď ho Ján Pavol II. menoval tunajším metropolitom. Svoju arcidiecéze označoval ako kraj, ktorý v poslednej dobe zažil vlnu sekularizácie.

Kardinál a Predseda Pápežskej rady pre rodinu[upraviť | upraviť zdroj]

Kardinálsky Biret prijal od Jána Pavla II. pri svojom menovaní kardinálom 21. októbra 2003. Dňa 7. júna 2008 sa stal rozhodnutím Benedikta XVI. Predsedom Pápežskej rady pre rodinu. Vo svojej funkcii sa podieľal na organizácii Svetového stretnutia rodín v Mexiku v januári 2009. Vo februári 2009 navštívil Prahu, kde sa zúčastnil otvorenia výstavy "Svätý Václav - ochranca Slovenskej krajiny" a vystúpil na konferencii s témou "Rodičovská starostlivosť o deti a politika zamestnanosti". V závere roka 2009 sa zúčastnil medzinárodného stretnutia na podporu rodín v Madride, kde patril medzi pol milióna jeho účastníkov. Jeho poslednou veľkou akciou, na ktorej sa ako predseda rady podieľal, bolo svetové stretnutie rodín v Miláne začiatkom júna 2012. 26. júna 2012 pápež Benedikt XVI. Prijal jeho rezignáciu vzhľadom k dovŕšení kánonického veku. Jeho nástupcom vo funkcii sa stal arcibiskup Vincenzo Paglia.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]