Isotta Fraschini TS 40

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Isotta Fraschini TS 40
VýrobcaOfficina Meccanica della Stanga, Padova (OMS) – podvozok
Isotta Fraschini – karoséria
Tecnamasio Italiano Brown Boveri (TIBB) – elektrická výzbroj
Výroba v rokoch1941 – 1942
Vyrobených kusov5
Technické údaje
Dĺžka10 360 mm
Šírka2 500 mm
Výška3 140 mm
Pohotovostná hmotnosť14 000 kg
Max. rýchlosť50 km/h
Obsaditeľnosť
Miest na sedenie45
prototyp 44
Miest na státie90
Motory a elektrická výzbroj
Počet a výkon motorov108 kW
prototyp 118 kW

Isotta Fraschini TS 40 je označenie talianskeho dvojčlánkového trolejbusu, ktorý bol v niekoľkých kusoch v prevádzke aj v Moste a Litvínove.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Na výrobe týchto vozidiel sa podieľalo niekoľko spoločnosti: Officina Meccanica della Stanga, Padova (OMS) vyrobila podvozok, Isotta Fraschini zhotovila karosériu a spoločnosť Tecnamasio Italiano Brown Boveri (Tibbi) dodala elektrickú výzbroj.

Isotta Fraschini TS 40 je prvý dvojčlánkový (kĺbový) trolejbus prevádzkovaný na území Česko-Slovenska. Do Česka sa tieto vozidlá dostali ako ojazdené z trolejbusovej prevádzky v Miláne. Po druhej svetovej vojne boli trolejbusy rekonštruované v plzenskej Škode a v roku 1946 zahajovali trolejbusovú prevádzku v Litvínove.

Isotta Fraschini TS 40 je trojnápravový dvojčlánkový trolejbus podvozkovej konštrukcie. Hnacia náprava bola stredná, ostatné boli riadiace. Kostra karosérie zhotovená z oceľových profilov bola oplechovaná, v interiéri bola navyše pokrytá lakovanou preglejkou. Vstup do vozidla zaisťovali dvoje štvorkrídlové skladacie dvere v pravej bočnici. Sedadlá bola v interiéri umiestnené priečne.

Prototyp bol čiastočne odlišný od sériových vozidiel. Miesto krycieho mechu v kĺbe mal iba tzv. vejár, ktorý zaisťoval zlom vozidla len vo vertikálnom smere.

Dodávky trolejbusov[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasný štát Mesto Stránka Roky dodávok Počet vozidiel Evidenčné čísla
pri dodaní
Poznámky Zdroj
Česko Česko MostLitvínov stránka 1946 5 101–105 pôvodne v prevádzke v Miláne [1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HARÁK, MARTIN.. České trolejbusy : historie a současnost, typy, technika, provoz. Praha : [s.n.]. (1.) Dostupné online. ISBN 978-80-247-5552-6. S. 121. (po česky)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku OMS-Isotta-TIBB na českej Wikipédii.