Kávovník mohutný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kávovník robusta)
Kávovník mohutný
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Coffea canephora

Oblasti pestovania kávovníka.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Kávovník mohutný[1] (iné názvy: kávovník konžský[1], nepresne: kávovník robusta[2][3]; lat. Coffea canephora alebo Coffea robusta) je druh z rodu kávovník (Coffea) z čeľade morenovité (Rubiaceae).

Dorastá do výšky 6-12 m[3]. Pochádza z tropických dažďových lesov povodia rieky Kongo[3] a dnes sa pestuje všade v trópoch a subtrópoch. Má tuhšie, mierne vlnité, eliptické, jasne zelené, až 30 cm dlhé listy. Biele až ružovkasté kvety vyrastajú zo zväzočkov v úžľabí listov. Plodom je asi 1,5 cm veľká kôstkovica obsahujúca 2 semená s obsahom kofeínu 2-4%.[3] Preto sa kávovník mohutný pestuje ako pochutina na výrobu kávy. Kvalita vyrábanej kávy je však nižšia ako u kávovníka arabského (Coffea arabica) a tak dnes tento kávovník zaberá podstatne menšiu plochu ako kávovník arabský.

Obrázky[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b ČERVENKA, Martin, et al. Slovenské botanické názvoslovie : rastlinná výroba. 1. vyd. Bratislava : Príroda, 1986. 517 s. S. 180.
  2. SEDLÁK, J. Káva ľudí spája aj odlišuje. In: Feminity [1]
  3. a b c d Kávovník robusta (Coffea robusta/canephora) [online]. institutkavy.sk. Dostupné online. Archivované 2011-01-22 z originálu. (archivovaná verzia česká: [2])

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]