Kaštieľ v Ožďanoch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kaštieľ v Ožďanoch

Oždiansky kaštieľ je kaštieľ na Slovensku nachádzajúci sa v obci Ožďany. Kaštieľ prešiel v posledných rokoch niekoľkými zmenami vlastníctva, kedy ho obec odpredala za účelom rekonštrukcie, no vždy sa kvôli porušeniu zmlúv vrátil späť do obecných rúk. Momentálne je však kvôli exekúcii na bývalého majiteľa kaštieľ opäť v ďalších rukách, SAD Zvolen.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Na ceste z Lučenca do Rimavskej Soboty v Ožďanoch je kaštieľ, ktorý si v tomto prehľade zasluhuje zmienku z viacerých dôvodov. Pôvodne renesančný poschodový kaštieľ postavili na návrší v prvej polovici 17.storočia na mieste, kde stál starší hrad pravdepodobne zo začiatku 14. storočia, ktorý v roku 1604 vypálilo cisárske vojsko. Zvyšky gotického hradu boli včlenené do nového kaštieľa, ktorý má pôdorys nepravidelného štvoruholníka. Jeho krídla majú rozličnú dĺžku – čelné juhozápadné krídlo je mierne navonok zalomené, protiľahlé len čiastočne (doplnené múrom so zadnou bránkou na nádvorie). Vstup do kaštieľa nie je v osi, ale v ľavej časti predného krídla. Kaštieľ v polovici 18. storočia prestavali a zmenili aj fasády štyroch nárožných veží. Niektoré krídla dostali nové klenby, v rohu nádvoria pristavali schodište, takže kaštieľ mal okrem schodišťa v severozápadnom krídle ďalšie v južnom rohu a pri východnej veži. Najväčšiu zmenu priniesla prestavba fasády. Vstupnú časť zdôraznila vystupujúca bočná výplň pilastrov s prestavanými stĺpmi. Na ich bohaté rímsové hlavice dosadá stlačený oblúk až vo výške rímsy strechy. V pravej časti priečelia neskôr predstavali na štyroch stĺpoch balkón, ktorý mal vyvážiť veľké architektonické zdôraznenie portálu.

V parku kaštieľa postavili klasicistický pavilón a v prvej polovici 19. storočia pri kaštieli empírovú stavbu v podobe gréckeho chrámu in antis. Menšie opravy na kaštieli už veľa nezmenili a do druhej svetovej vojny bol obývaný. Väčšiu ujmu utrpel v roku 1945, keď bol značne poškodený priamymi zásahmi. Pred zánikom zachránila objekt aspoň provizórna oprava v rokoch 1951 – 1953 (namiesto jednej nárožnej veže postavili štvorhrannú a obnovili strechu).

3. októbra 2019 v podvečerných hodinách zničil šindľovú strechu kaštieľa rozsiahly požiar.[1]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TASR. V Ožďanoch pri Rimavskej Sobote zhorela strecha kaštieľa. SME (Bratislava: Petit Press), 2019-10-03. Dostupné online [cit. 2019-10-03]. ISSN 1335-4418.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Zámky.sk – zdroj, z ktorého (pôvodne) čerpal tento článok.
  • Štefan Pisoň: Hrady zámky a kaštiele, 1973

Súradnice: 48°22′45″S 19°53′46″V / 48,379118°S 19,896079°V / 48.379118; 19.896079