Klub vysokých

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kluby vysokých existujú najmenej v 14 štátoch sveta, okrem spoločenského vyžitia sa snažia vplývať na politikov, výrobcov, architektov, aby vysokí ľudia mali v bežnom živote čo najmenej problémov, vyplývajúcich z ich nadmernej výšky.

Česko-Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý klub vysokých v Česko-Slovensku vznikol v roku 1946 v Prahe. Podmienky členstva boli oveľa prísnejšie, ako sú dnes. Členom sa mohol stať muž s výškou aspoň 200 cm a žena s výškou aspoň 190 cm. Po februárových udalostiach v roku 1948 klub zanikol.

V roku 1969 vznikol klub znova, po článku v časopise Mladý svět sa doň prihlásilo 350 členov, klub poriadal mnohé akcie aj s medzinárodnou účasťou. V roku 1976 klub zanikol.

V roku 1983 zase po výzve v Mladom světe, vznikol klub nanovo, vtedajšia legislatíva však neumožňovala slobodné združovanie, fungoval preto pod hlavičkou Domu kultúry ČKD v Prahe. V zmenených spoločenských podmienkach v roku 1991 bol Klub vysokých založený a zaregistrovaný ako samostatná spoločenská organizácia.

Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

Klub vysokých na Slovensku je neformálne združenie vysokých ľudí, ktorí sa pravidelne stretávajú, organizujú spoločné aktivity, zhromažďujú informácie užitočné pre vysokých ľudí (nadmerná obuv, šatstvo, nábytok a pod.).

Členstvo v Klube[upraviť | upraviť zdroj]

Podmienkou členstva je u žien výška minimálne 180 cm a u mužov 193 cm. Klub je určený každej vekovej kategórii a nie je napojený na žiadnu politickú stranu.

Česko[upraviť | upraviť zdroj]

Klub vysokých v Česku je občianske združenie registrované na ministerstve vnútra. Vznikol v roku 1991, ako pokračovateľ klubu, vzniknutého v roku 1983. Členmi môžu byť ženy vysoké aspoň 180 cm a muži aspoň 190 cm.

Kluby vysokých vo svete[upraviť | upraviť zdroj]

V adresári Bratislavského klubu vysokých sú adresy podobných klubov v 14 štátoch sveta. V niektorých z nich existuje viacero klubov: Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Rakúsko, Švédsko, Švajčiarsko, Veľká Británia, USA (Chicago), Kanada.

Kluby vysokých v Európe spolupracujú a každoročne organizujú celoeurópske stretnutie vysokých. V roku 2007 sa uskutočnilo 40. spoločné stretnutie [1].

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]