Langoš (jedlo)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Langoš

Langoš alebo podplamenník je pôvodom slovenská smažená placka z kysnutého cesta. Langoše sú často podávané potreté cesnakom, cesnakovou šťavou, cesnakovým maslom, či kyslou smotanou a posypané strúhaným syrom, či inými prílohami (lečo, kečup, šunka a pod.).

Slovo langoš pochádza z maďarského výrazu láng, slovensky plameň[1]; podľa pôvodného spôsobu prípravy, ktorým bolo opekanie placiek v blízkosti plameňov. Hlavnou surovinou na prípravu langošov bolo chlebové cesto. Langoš bol podávaný na raňajky počas dní, keď sa na gazdovstvách piekol chlieb. Podobným spôsobom a z rovnakého cesta sa dodnes pripravujú podpecníky. V súčasnosti sa langoš vyrába pražením na oleji.

Langoše sú predávané v stánkoch rýchleho občerstvenia (tzv. fast-foodoch). Okrem Maďarska, v Rumunsku a Srbsku, kde je známy pod názvom languš, je bežný ich predaj na Slovensku, v Česku, v Rakúsku (vo Viedni je populárny v zábavnom parku, v Prátri).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. langoš. In: KRÁLIK, Ľubor. Stručný etymologický slovník slovenčiny. 1. vyd. Bratislava : Veda, 2015. 704 s. ISBN 978-80-224-1493-7. S. 317.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]