Litovská sovietska socialistická republika

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Litovská sovietska socialistická republika
Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika
Литовская Советская Социалистическая Республика
 Litva 1940 – 1991 Litva 
Vlajka štátu
vlajka
Štátny znak
znak
Geografia
Mapa štátu
Rozloha
65 200 km²
Najvyšší bod
Aukštojas (294 m n.m.)
Obyvateľstvo
Počet obyvateľov
3 689 779 (1989)
Národnostné zloženie
štátom propagovaný ateizmus;
ďalej katolicizmus
Štátny útvar
Materský štát
Vznik
21. júla 1940 vyhlásenie SSR
Zánik
11. marca 1990 (vyhlásením nezávislosti od ZSSR a premenovaním na Litovskú republiku)
6. septembra 1991 (ZSSR uznal nezávislosť Litvy)
Predchádzajúce štáty:
Litva Litva
Nástupnícke štáty:
Litva Litva

Litovská sovietska socialistická republika (skrátene Litovská SSR; lit. Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika, rus. Литовская Советская Социалистическая Республика) bola jednou z pätnástich republík Sovietskeho zväzu, obývaná dominantne Litovcami. Jestvovala od roku 1940 do roku 1990. V rokoch 19411944 de facto neexistovala, keďže jej územie bolo obsadené nacistickým Nemeckom (Litva bola vtedy súčasťou Ríšskeho komisariátu Ostland).

Litva bola prvou zväzovou republikou ZSSR, ktorá vyhlásila nezávislosť. Väčšina štátov uznala jej nezávislosť v roku 1991, ústredná vláda ZSSR 6. septembra 1991. Vďaka tomu, že Litva bola orientovaná skôr na poľnohospodárstvo, nebol potrebný prísun nových pracovných síl a Sovietsky zväz tak nevykonával v Litve podobnú politiku masovej imigrácie Rusov a ďalších národov ZSSR ako v Lotyšsku či Estónsku. Preto je podiel Litovcov na obyvateľstve omnoho vyšší ako v týchto dvoch pobaltských krajinách (napriek prítomnosti poľskej menšiny, najmä na juhovýchode Litvy).

Počas druhej svetovej vojny[upraviť | upraviť zdroj]

Litva bola v medzivojnovom období nezávislým štátom. 16. júla 1940 územie obsadil ZSSR, ktorý si predtým v upravení paktu Molotov-Ribbentrop (september 1939) vyrokoval, aby Litva bola súčasťou jeho sféry vplyvu (podľa samotného paktu z 23. augusta 1939 mala Litva patriť do nemeckej sféry vplyvu, ale za sovietske územné ústupky v Poľsku sa Nemecko nároku na Litvu vzdalo). 21. júla bola zriadená Litovská SSR. Po vpáde vojsk Osi do ZSSR bolo územie Litvy obsadené a stalo sa súčasťou Ríšskeho komisariátu Ostland. Počas nemeckej okupácie bolo židovské obyvateľstvo Litvy Nemcami vyhladené, pričom podiel Litovcov na týchto zločinoch je predmetom diskusií. Následkom Pobaltskej ofenzívy Červenej armády (júl 1944) bola sovietska vláda nad Litvou obnovená. Po okupácii v roku 1940 a aj po oslobodení Litvy v lete 1944 Sovietskym zväzom nastali v Litve presuny obyvateľstva a masové deportácie do gulagov.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lithuanian Soviet Socialist Republic na anglickej Wikipédii.