Matej Drlička

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Matej Drlička
slovenský klarinetista a hudobný manažér
slovenský klarinetista a hudobný manažér
Narodenie30. máj 1976 (47 rokov)
Bratislava

Matej Drlička (* 30. máj 1976, Bratislava) je slovenský hudobník, hráč na klarinet, hudobný manažér a producent, zakladateľ festivalu Viva Musica![1] a generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (5.1.2021 - 31.10.2022 a od 1. mája 2023).

Profesionálna kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Hudobník[upraviť | upraviť zdroj]

Matej Drlička študoval hru na klarinete na Konzervatóriu v Bratislave, kde počas štúdia vyhral Súťaž slovenských konzervatórií. V roku 1993 mu bolo udelené štipendium na prestížnej Duquesne University v Pittsburghu v USA a o dva roky neskôr sa zúčastnil na Súťaži mladých interpretov v Houstone, kde získal druhé miesto. Po návrate na Slovensko sa, popri štúdiu na VŠMU, stal členom Orchestra Opery SND rovnako ako aj Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. V roku 1999 sa stal víťazom súťaže Stredoeurópskeho festivalu koncertných umelcov v Žiline. Po tomto úspechu odišiel študovať do Francúzska na Konzervatórium v Nice, kde sa stal nositeľom zlatej medaily za hru na klarinete a komornú hudbu. V roku 2001 vyhral prvé miesto na súťaži súčasnej hudby v Ríme (Concorso Internazionale de Valentino Bucchi) [2] a tretie miesto na medzinárodnej klarinetovej súťaži v Seville (Dos Hermanas). V roku 2000 nahral s orchestrom Slovenskej filharmónie svetovú premiéru Psalmu V pre klarinet a orchester od amerického skladateľa Davida Cheskeho. Ako orchestrálny hráč účinkoval v takých prestížnych európskych orchestroch, akými sú Bavorská štátna opera v Mníchove, Orchestre de la Suisse Romande v Ženeve, Parížska opera, Orchestre National v Paríži, Orchestre du Capitole v Toulouse, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo a počas 7 rokov bol stabilným členom Orchestre de Cannes. V roku 2005 musel pre úraz skončiť s kariérou koncertného umelca a začal sa venovať manažmentu v oblasti hudby.

Manažér[upraviť | upraviť zdroj]

Po 8 ročnom pôsobení vo Francúzsku sa Matej Drlička vrátil na do svojho rodného mesta Bratislavy, aby tu v roku 2005 založil festival Viva Musica!, ktorý je v súčasnosti najväčším a najnavštevovanejším letným festivalom klasickej hudby na Slovensku. V roku 2007 sa stal riaditeľom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. V roku 2008 prijal ponuku spoločnosti Columbia Artists Managment International, aby zastával funkciu projektového manažéra festivalu Abu Dhabi Classics v Abú Zabí. Svoje skúsenosti zúročil založením vlastnej umeleckej agentúry Viva Musica! Agency, ktorá realizuje veľké hudobné produkcie na Slovensku a v Česku a tiež zastupuje vybraných exkluzívnych slovenských a českých hudobníkov. Viva Musica! Agency má dnes na svojom konte množstvo významných spoločenských a korporátnych podujatí, ako napríklad Expo 2015, Ples v Opere, Bratislavský bál, Ceny nadácie Tatrabanky, Novoročný hudobný ohňostroj k 20. výročiu Slovenskej republiky, Medzinárodný summit NATO, Slávnostné otvorenie Eurovea, AVON pochod v Prahe a v Košiciach, vianočné galakoncerty pre spoločnosti Volkswagen, SKANSKA, alebo Soitron, VIP event pri príležitosti rebrandingu VÚB banky a mnohé ďalšie. Agentúra úzko spolupracuje s televíziou Markíza (Slovensko má talent, Let’s dance, Talentmánia...) a RTVS (Advent, Slovenka roka, Krištáľové krídlo...). Popri koprodukcii veľkolepých eventov v spolupráci s eventovými agentúrami sa Viva Musica! agency venuje aj realizácii vlastných projektov. Medzi najznámejšie patria napríklad Under My Spell, Hrana Tour, Viva Cinema! alebo Viva Zbor!.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Matej Drlička má štyri deti: Mateo, Kyara, Jonáš a Nino. Spolu s partnerkou, opernou speváčkou Adrianou Kučerovou, žijú v Bratislave.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]