Molitva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Srbská reprezentantka Marija Šerifovićová spieva pieseň Molitva

Molitva (srbská cyrilika: Молитва; slovensky: Modlitba) bola víťazná pieseň Veľkej ceny Eurovízie 2007 predstavená srbskou speváčkou Marijou Šerifovićovou.

Molitva je víťazná prvá pieseň naspievaná v inom jazyku ako je angličtina od roku 1998 (nerátajúc „Wild Dances“ od víťazky z roku 2004, Ruslany, ktorá obsahovala zopár anglických viet). Tiež je to po prvýkrát, čo vyhrala balada, odkedy sa divácke hlasovanie stalo štandardom. Pieseň je taktiež zaujímavá vďaka jej prezentácii, pretože v nej chýba tanec, odhaľujúce alebo efektné kostýmy, pyrotechnika a ostatné triky. Veľká cena Eurovízie je často obviňovaná zo sústredenia sa na tieto veci namiesto na samotnú hudbu. Mnohé prvky piesne „Molitva“ sú kontrastné s predchádzajúcou víťaznou piesňou, „Hard Rock Hallelujah“.

Marijino vystúpenie bolo doplnené o päť vokalistiek, ktoré teraz vystupujú ako Beauty Queens.

Komentátor Eurovízie z britskej televíznej stanice BBC, Terry Wogan, skritizoval Šerifovićovú za jej vystúpenie s "nezapraveným tričkom a neuviazanou kravatou" a okomentoval vokalistky, že boli oblečené ako "väzenské dozorkyne". Potom, čo pieseň dostala ohromujúci aplauz od divákov, poznamenal "Idú ma uniesť."

Ostatné verzie[upraviť | upraviť zdroj]

Anglická verzia piesne sa volá „Destiny“ (Osud), ruská verzia sa nazýva „Молитва“ a fínska verzia „Rukoilen“ (ktorú nespieva Marija, ale Beauty Queens). Pieseň takisto vyšla ako tanečný remix „Jovan Radomir mix“ od švédskeho moderátora Jovana Radomira, ktorý taktiež napísal anglický text. Rovnako bola vydaná inštrumentálna a karaoke verzia.[1]

Obvinenie z plagiátorstva[upraviť | upraviť zdroj]

Dva dni po finále sa tvrdilo, že pieseň bola skopírovaná z piesne „Ndarja“ od albánskej speváčky Soni Malajovej.[2] Tento fakt bol však vyvrátený a odôvodnený macedónskym skladateľom Marjanom Filipovskim, autorom piesne „Ndarja“.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. RDU - RTS. Marija Šerifovićová - „Molitva“ Archivované 2007-05-13 na Wayback Machine
  2. The Sun: Srbsko „ukradlo“ víťaznú pieseň (po anglicky)
  3. Авторот на “Ндарја“: Молитва не е иста песна (po rusky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Predchodca
Hard Rock Hallelujah
Lordi
víťazná pieseň Veľkej ceny Eurovízie
2007
Nástupca
Believe
Dima Bilan