Monotrematum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Monotrematum sudamericanum
paleocén

Umelecká rekonštrukcia
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Monotrematum sudamericanum
Pascual et al. Dátum1=1992
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Monotrematum je vyhynutý rod z čeľade vtákopyskovité. Zahŕňa jediný druh Monotrematum sudamericanum, ktorý žil počas paleocénu na území dnešnej Argentíny pred približne 61 miliónmi rokmi.[1]. Niekedy sa považuje za súčasť rodu Obdurodon a druh sa potom volá Obdurodon sudamericanum.

Ide o prvého kloakovca (vajcorodca), ktorý bol objavený mimo územia Australázie.

Systematika[upraviť | upraviť zdroj]

Druh bol opísaný v roku 1992 a priradený k novému rodu Monotrematum, ktorého je zatiaľ jediným členom. Výskumníci porovnali fosílny materiál ku do rovnakej čeľade patriacemu austrálskemu rodu Obdurodon, za súčasť ktorého sa tento taxón niekedy považuje (ako Obdurodon sudamericanum).[2][3]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Na rozdiel od recentného vtákopyska divného mali dospelé jedince druhu Monotrematum sudamericanum zuby. Práve tie boli objavené v roku 1992 v súvrství Salamanca v argentínskej Patagónii. Z nájdených zubov sú dva spodné a jeden horný, v súčasnosti sú uložené v zbierkach argentínskych múzeí Museo de La Plata a Museo Paleotológico Egidio Feruglio.[3][4] Rod Monotrematum sa od rodu Obdurodon nelíši len miestom nálezu a geologickým obdobím, ale tiež veľkosťou nájdených zubov, ktoré sú približne dvakrát väčšie. Zachovaná sklovina v strednej oblasti ukazuje, že korunka je veľmi podobná korunke rodu Obdurodon. Je zložená z dvoch klinových výstupkov, predného, ktorý je širší a oddelený od zadného sedlom, ktoré spojuje lingválnu a bukálnu stranu korunky.[3][4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Fossilworks: Monotrematum [online]. www.fossilworks.org, [cit. 2022-04-08]. Dostupné online. Archivované 2022-04-08 z originálu.
  2. ASHWELL, Ken. Neurobiology of Monotremes: Brain Evolution in Our Distant Mammalian Cousins. [s.l.] : Csiro Publishing, 2013-12-01. Google-Books-ID: 3KoaAgAAQBAJ. Dostupné online. ISBN 978-0-643-10316-0. (po anglicky)
  3. a b c PASCUAL, R., ARCHER, M., JAUREGUIZAR, E.O., PRADO, J.L., GODTHELP, H., HAND, S.J.. "First discovery of monotremes in South America". Nature, 1992, s. 704,706.
  4. a b PASCUAL, R., GOIN, F.J., BALARINO, L., SAUTHIER, D.E.U.. "New data on the Paleocene monotreme Monotrematum sudamericanum, and the convergent evolution of triangulate molars" [online]. https://www.app.pan.pl/archive/published/app47/app47-487.pdf, 2002, [cit. 2022-04-08]. Dostupné online.