Most cez údolie Hosťovského potoka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Most cez údolie Hosťovského potoka
most
Štát Slovensko Slovensko
Obec Hosťová
Cesta Rýchlostná cesta R1
Súradnice 48°19′47″S 18°12′46″V / 48,32972°S 18,21278°V / 48.32972; 18.21278
Dĺžka 960 m
Šírka 25,66 m
Výška 34 m
Staviteľ Eurovia CS
Štýl Komorový most s veľmi vyloženými konzolami
Vznik 2009-2011
Projektant Strásky, Hustý a partneři s.r.o.
Kód SO 206
Poloha v rámci Nitrianskeho kraja
Poloha v rámci Nitrianskeho kraja
Poloha v rámci Nitrianskeho kraja
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Most cez údolie Hosťovského potoka je diaľničný most, ktorý prevádza Rýchlostnú cestu R1 ponad tiahle údolie potoka Hosťová medzi Nitrou a Zlatými Moravcami. Z konštrukčného a aj architektonického hľadiska je unikátny tým, že oba dopravné pásy rýchlostnej cesty sú vedené po jednom mostnom telese, čo je pomerne nezvyklé. Dôvodom na uplatnenie takéhoto architektonického riešenia bola značná výška prevádzanej komunikácie nad terénom. Tá spoločne s požiadavkami na založenie pilierov v pomerne problematickom geologickom podloží umožnila finančne aj technicky vykompenzovať staticky mimoriadne náročnú konštrukciu. Navyše, kombináciou rôznych metód výstavby a pomerne veľkého rozpätia bolo umožnené vybudovať relatívne efektívne takmer jeden kilometer dlhé premostenie za necelé dva roky. Ide o prvý zo série celkovo piatich mostov, ktorý bol pomocou ťažkej výsuvnej skruže triedy OPS vybudovaný na území Slovenska. Ďalšie štyri sa pritom nachádzajú na Diaľnici D1 medzi Levočou a Prešovom. Most je vybudovaný na stavebnom úseku R1 Selenec - Beladice, ktorý bol súčasťou PPP projektu.

Architektonické a konštrukčné riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Z odborného hľadiska možno nosnú konštrukciu mosta popísať ako 17-poľový komorový nosník s rozpätiami polí od 33 do 69 m s veľmi vyloženými konzolami. Samotný nosník je široký iba 6,5 m, čo z celkovej šírky nosnej konštrukcie 25,66 m predstavuje iba niečo vyše štvrtiny. Pritom celá tiaž tak nosnej konštrukcie, ako aj vozidiel premávajúcich po moste je prenášaná cez piliere do podložia iba cez tento nosník. Väčšina tiaže spôsobenej premávkou však nepôsobí priamo na nosník, ale len sprostredkovane, cez 10,25 široké konzoly. Tieto konzoly boli vopred vyrobené ako prefabrikáty. Takéto konštrukčné riešenie je značne náročné na kvalitu zhotovenia projektu a aj samotnú realizáciu, pôsobí však štíhlo a je esteticky omnoho prijateľnejšia.

Spomínaný nosník, vysoký od 2,6 do 4 m je dutý, dutina (odborne nazývaná komora) je sprístupnená cez oporu mostu jeho údržbe. V komore sú tiež vedené predpínacie laná, ktoré napínajú nosník, čím zvyšujú možnosť jeho zaťaženia.

Celá nosná konštrukcia je uložená na 16 pilieroch a dvoch oporách. Piliere majú v priereze tvar písmena X z tohto dôvodu, aby mohli byť na nich bez ďalšieho debnenia vybudované zárodky nosníka, na ktoré sa následne nasunula výsuvná skruž. Najvyšší pilier má výšku 30 m.

Postup výstavby[upraviť | upraviť zdroj]

Mostovka mostu bola budovaná postupne, a to tak v priečnom ako aj pozdĺžnom smere. Najprv sa zhotovoval hlavný nosník. Na jeho vybudovanie sa v desiatich centrálnych poliach využila ťažká horná výsuvná skruž BERD, krajné polia sa budovali na pevnej skruži. S postupným budovaním nosníka sa začali na už vybudované polia vešať vopred zhotovené vzpery, ktoré sa napokon doskou v hornej časti mosta zmonolitnili s nosníkom.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NOVOTNÝ, Petr; STRÁSKY, Jiři; KLIMEŠ, Petr. Inžinierske stavby (JAGA Group), roč. 2013, čís. 6, s. 24 - 27. ISSN 1335-0846.