Novorusko (historické územie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Novorusko (1897)

Novorusko (iné názvy: Nová Rus, Novoruský kraj, Novorossija; po rusky Новороссия, Новая Россия, Новороссийский край, Новая Русь, po ukrajinsky Новоросія) je historické označenie územia na severnom pobreží Čierneho mora, ktoré na sklonku 18. storočia dobyla, obsadila a potom aj ruskými a ukrajinskými osadníkmi kolonizovala Ruská ríša. Ide o južnú časť bývalých tzv. Divokých polí. Administratívne bolo dobyté územie začlenené do založenej Novoruskej gubernie, ktorej správnym strediskom bol Dnipro (vtedajší názov: Novorossijsk), neskôr Odesa.

Územie bolo pred ruským obsadením súčasťou Osmanskej ríše. Dnes je súčasťou Ukrajiny, z malej časti tiež Ruska a Moldavska, resp. Podnesterska. Po boľševickom prevrate v Rusku sa prestal názov Nové Rusko používať.[1]

Termín sa začal znovu používať v dôsledku nepokojov na Ukrajine v roku 2014, pričom ho používajú prevažne miestni separatisti či ruskí predstavitelia na označenie tohto prevažne ruskojazyčného územia, na ktoré podľa nich nemá Ukrajina historický nárok.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. heslo Nové Rusko v VSE [online]. [Cit. 2014-04-08]. Dostupné online. Archivované 2014-07-20 z originálu.

Ďalšia literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nové Rusko na českej Wikipédii.