Nočná doprava v Bratislave

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bratislava v noci; pohľad na Most SNP (Nový most)

Nočná doprava v Bratislave je súčasťou prevádzky MHD v Bratislave. Linky boli v júli 2007 výrazne zmenené a prečíslované, pričom bola zvýšená prepravná kapacita znížením časových intervalov na hodinu a pol hodinu a neskôr bola upravená cena cestovného lístka, pričom došlo k jej zvýšeniu, od roku 2009 bolo možné zakúpiť si príplatok na predplatený cestovný lístok aj na nočné spoje. Od augusta 2011 opäť na nočných linkách platia predplatné a turistické lístky aj bez príplatku. Od zavedenia služby SMS lístok tieto lístky platia aj v nočnej doprave a od zavedenia IDS BK platia všetky lístky rovnako cez deň i v noci, teda bola zrušená špeciálna nočná tarifa jednorazových lístkov.

Pred zmenou v roku 2007 chodili nočné linky pomerne zriedkavo, v intervale približne 2 hodiny, linky boli číslované od čísla 500 vyššie. Po zmene sú rozjazdy z Hlavnej stanice stanice o 23:30, 0:00, 0:30, 1:30, 2:30 a 3:30. Linky a idú aj o 4:30. Linky sú označené písmenom N a číslom podobným číslu dennej linky, pričom daná nočná linka má trasu podobnú ako zodpovedajúca denná linka, napríklad linka číslo má trasu podobnú dennej linke s číslom .

Nočné linky majú príchod na Hlavnú stanicu vždy krátko pred rozjazdom (s výnimkami okrem rozjazdov o 23:30 a 0:00) tak aby sa dalo prestúpiť na odchádzajúce spoje. Tie v prípade potreby na meškajúci autobus čakajú. Výnimkou sú trolejbusové linky , a (tie premávajú z Hodžovho námestia), (prípoj k linkám a s trasou Zlaté piesky - Východné - Hečkova), (prípoj k linke s trasou Jasovská - Čunovo) a (nezávislá obslužná linka, pôvodne zamestnanecký spoj so zavedením prepravy cestujúcich).

Okrem verejne prístupných nočných liniek premávajú aj služobné spoje len pre zamestnancov Dopravného podniku Bratislava a to , a . Spoje týchto liniek premávajú niekoľkokrát za noc, primárne obsluhujúc vozovne (napríklad linka zabezpečuje rýchle spojenie vozovní na Trnávke s Hlavnou stanicou tak, aby rozjazd nočných spojov stihlo čo najviac vodičov, resp. aby vodiči po príjazde 3:25 na Hlavnú stanicu stihli prísť do vozovne na čo najskoršie nástupy). Dopravu zamestnancov zabezpečuje tiež linka , ktorá okrem svojej bežnej trasy prístupnej pre verejnosť vykonáva aj služobné spoje do vozovní Jurajov dvor a Krasňany. Končiace vozidlá z nočných liniek vykonávajú o 4:25, resp. o 4:30 ešte ďalšie služobné spoje zabezpečujúce dopravu zamestnancov do neskôr začínajúcich služieb.

Zoznam nočných liniek[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam nočných liniek v Bratislave