Portál:Film/Odporúčaný článok/02 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Milla Jovovichová (* 17. december 1975, Kyjev, Ukrajina) je americká herečka, modelka, speváčka a módna návrhárka srbsko-ukrajinského pôvodu, známa z filmov Piaty element a Johanka z Arku. Jej priezvisko sa vyslovuje [jovovič], po rusky sa píše: Милица Йовович, srbsky Milica Jovović. Milla je taktiež známa svojimi aktivitami proti zneužívaniu dievčat z východnej Európy, ktoré sú lákané na západ za klamlivou predstavou získania pracovnej príležitosti.

Rodina[upraviť zdroj]

Jej otec Bogić Jovović je srbský lékár, matka Galina Loginova je herečka. Má nevlastného brata z otcovej strany Marca Jovovich, a sesternicu z otcovej strany Nataliu Jovovich.

Detstvo[upraviť zdroj]

Milla sa narodila v Kyjevskej pôrodnici o 17:15 hodín miestneho času. Jej matke lekári pred tým stanovili diagnózu neplodnosť. Do piatich rokoch chodila Milla ako každé iné dieťa do škôlky v hlavnom meste. Už skoro na seba upozorňovala svojou inteligenciou, keď v troch rokoch recitovala ruských básnikov.

Bogimu Jovovičovi vypršalo sovietske vízum a tak sa rozhodol zostať na západe. Galina, ako vtedy obľúbená vychádzajúca ruská filmová hviezda, dostala možnosť svojho manžela navštíviť v Londýne. Po dvoch návštevách sa po tretej rozhodla nevrátiť späť do Sovietskeho zväzu. Z Londýna sa po piatich rokoch rodina odsťahovala do mestečka 20 kilometrov od kalifornského Sacramenta, kde si prenajali dom.