Prúdy (skupina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prúdy
Skupina Prúdy v roku 2018.
Skupina Prúdy v roku 2018.
Základné informácie
Pôvod Slovensko Bratislava, Slovensko
Žáner(-re) rock
Pôsobenie 1963 – súčasnosť
Vydavateľstvá Opus

Prúdy je slovenská rocková skupina založená v roku 1963. V súčasnosti je voľným združením hudobníkov okolo jej lídra, speváka Pavla Hammela.

História skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Skupinu založilo v roku 1962 ešte pod názvom „The Jets“ kvarteto hudobníkov: Pavol Hammel - gitara, Peter Saller - gitara, Vladimír Kaššay - basgitara a František Machats - bicie, príležitostne ako spevák s touto zostavou vystupoval Boris Puškár. Žánrovo bola kapela ovplyvnená vtedy populárnou vlnou rock and rollu, v jej začiatkoch hrávali hlavne coververzie nahrávok skupín, ako boli Sputniks, The Shadows a Ventures.

V roku 1963 sa skupina The Jets premenovala na Prúdy, do jej repertoáru sa dostali skladby The Who a The Beatles, v roku 1964 začali hrávať aj pôvodné piesne, ktoré otextoval Rudolf Skukálek, básnik, prekladateľ a vtedajší člen lektorskej skupiny v Slovenskom rozhlase. V tomto roku kapela nahrala v štúdiu Slovenského rozhlasu inštrumentálku s názvom „Šálka čaju“. V nasledujúcom roku so skupinou začal spolupracovať ako textár Ján Masaryk, syn spisovateľky Márie Ďuríčkovej.

V roku 1967 skupina Prúdy vystupovala v programoch Milana Lasicu a Júliusa Satinského s názvom Večery pre dvoch. Bubeníka skupiny, Františka Machatsa, v tejto dobe nahradil Peter Petro, bývalý člen kapely Beatmen Deža Ursínyho a s hudobníkmi začal spolupracovať vtedajší študent kompozície na bratislavskom konzervatóriu, klavirista Marián Varga. Varga bol prizvaný pôvodne, aby zaranžoval sláčikové party do rozhlasovej nahrávky piesne „Massachusetts“. Texty piesní pre skupinu Prúdy v tomto období začal písať Hammelov kamarát z gymnázia (vtedy SVŠ - stredná všeobecnovzdelávacia škola), Boris Filan a Kamil Peteraj, ktorý bol Vargov spolužiak z konzervatória. V decembri toho istého roku sa Prúdy zúčastnili 1. Československého beatového festivalu v pražskej Lucerne a skupine vychádzajú v limitovanom náklade single so skladbami „Poď so mnou“, „Tam v Massachusetts“ a „Spievam si pieseň“.

V roku 1968 v Prúdoch prebiehali časté personálne zmeny: za bicími sa vystriedali Ľubomír Dolinský, potom Vladimír Mallý a na basovú gitaru začal v kapele hrať Fedor Frešo (Frešo a Mallý prišli zo skupiny The Soulmen). Prúdy v tomto období nahrali kolekciu prearanžovaných kolied k filmu Ivana Húščavu s názvom Aleluja a na 2. Československom beatovom festivale v Prahe sa ich pieseň „Čierna ruža“ stala skladbou festivalu.

Významným medzníkom v histórii skupiny Prúdy je vydanie albumu Zvoňte, zvonky v roku 1969. V lete toho istého roku Hammel, Mallý, Varga a Frešo nahrali album Pokoj vám, ktorý oficiálne vyšiel až po Nežnej revolúcii v roku 1998. Skladby z albumov Zvonky zvoňte a Pokoj vám sa stali v roku 1969 súčasťou ich spoločného koncertného programu s názvom Pokoj vašim dušiam. V roku 1969 založil Marián Varga spolu s Dušanom Hájekom a Fedorom Frešom artrockovú skupinu Collegium Musicum a koncom roku z Prúdov odišiel aj Saller s Mallým.

Od roku 1970 so skupinou hral vtedy sedemnásťročný gitarista a hráč na klávesy Fero Griglák, zostava skupiny sa strieda a vystupuje hlavne v Divadle na korze. Hammel sa v tomto období spolu s Marcelou Laiferovou zúčastnil ako autor so skladbou „Malá letná hra“ festivalu v Rio de Janeire. Po návrate vychádza Prúdom kompilácia niektorých rozhlasových nahrávok a singlov s názvom Pavol Hammel ›Prúdy‹. V decembri toho istého roku skupina Prúdy nahrala singel so skladbami „Poviem ti: pozri“ a „Medulienka“, piesňou ktorá sa stala jedným z ich najznámejších hitov. Hudobníci z Prúdov a zo skupiny Collegium Musicum sa striedajú na vystúpeniach. S Prúdmi v tomto období hrával Fedor Frešo a Griglák nahrával s Collegiom album Konvergencie. Takisto aj Pavol Hammel nahráva s Mariánom Vargom, skupinou Collegium Musicum a Radimom Hladíkom album Zelená pošta.

V nasledujúcich rokoch pod hlavičkou skupiny Prúdy vychádza niekoľko albumov. Napríklad v roku 1975 skupina Prúdy nahrala album Hráč a koncertuje s Pavlom Hammelom v zostave: Ján Lehotský, Laco Lučenič, Cyril Zeleňák a Tomáš Rédey (neskoršie Ladislav Severa), čo je v skutočnosti základ vtedajšieho zloženia skupiny Modus. V tomto roku sa Pavol Hammel zúčastnil Bratislavskej lýry s piesňou „Rok 2000“.

Pavol Hammel sa ako osobnosť slovenskej populárnej hudby zúčastňoval na viacerých hudobných projektoch skupiny Collegium Musicum (albumy On a ona - 1979, či Divergencie - 1981), alebo sa podieľal na tvorbe spoločne s Mariánom Vargom, Ferom Griglákom (v roku 1982 so skupinou Fermáta), či na albume Pop-Scop skupiny Burčiak (jedna zo skupín Deža Ursínyho), inokedy nahrával s hudobníkmi artrockovej scény vtedajšieho Česko-Slovenska (Radim Hladík - album Labutie piesne), spolupracoval aj s maďarskou skupinou Locomotiv GT. So skupinou Prúdy Hammel počas svojej existencie nahral viacero hitov, ako sú napríklad piesne „Medulienka“, „Nepoviem ti dovidenia“, „Praj mi dobrú púť“, „Učiteľka tanca“, „Mladosť“, „Zázračný orchester“, „3375“ a i.

Zostava skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prúdy hrajú viac-menej ako voľné zoskupenie hudobníkov, ktoré po odchode Fera Grigláka v 70. rokoch bolo sprievodnou kapelou niektorých z projektov Pavla Hammela. Hudobníci sa v kapele počas rokov striedali, vracali sa a odchádzali, príležitostne sa pridávali niektoré nové tváre, ako aj známe osobnosti slovenskej hudobnej scény. Na nahrávaní skladieb a na vystúpeniach so skupinou spolupracovali:

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Single
  • „Tam v Massachusetts“/„Spievam si pieseň“ (1968)
  • „Čierna ruža“/„Zaklínač hadov“ (1968)
  • „Koče plné ruží“/„Kráľ slnečných hodín“ (1970)
  • „Biely anjel“ (1970)
  • „Medulienka“/„Poviem ti: pozri“ (1971)
  • „Usmej sa, keď odchádzam“/„Skús to trikom“ (1971)
  • „Do piesku píš“/„Budeme si vymýšľať“ (1972)
  • „Hudáčik“ (1972)
  • „Skrývačka“/„Budem ťa viesť“ (1972)
  • Zavediem ťa tam“/„Zápasník“ (1972)
  • „Roznášač snov“/„Vietor nemá kam ísť“ (1973)
  • „Schluss mit den Märchen (Koniec rozprávky)“/„Alles vermag die Liebe; (Omnia Vincit Amor)“ (1972)
  • „Alles in Ordnung (Tak je mi dobre)“/„Prinzessin mit den goldenen Haaren (Princezná Zlatovláska)“ (1973)
  • „Praj mi dobrú púť“/„Počítam“ (1974)
  • „Učiteľka tanca“/„Blší trh“ (1975)
  • „Zázračný orchester“/„Na rokoch nezáleží“ (1976)
  • „Stále je láska“/„3375“ (1976)
  • „Učiteľka tanca“/„3375“ (1976)


EP
  • „Abraka dabraka“/„Baladuška“/„Mechanická bábika“/„Pieseň pre nikoho“ (1970)
  • „Šesť starcov“/„Medový máj“/„Ráno“/„Mama“ (1971)
  • „Možno zajtra prídem k vám“/„Song o čiernej káve“/„Bábkar“/„Nepoviem ti dovidenia“ (1973)


Albumy

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]