RuPaul

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
RuPaul
americká drag queen, televízna osobnosť, herec, hudobník a model
RuPaul
Rod. menoRuPaul Andre Charles
Narodenie17. november 1960 (63 rokov)
San Diego, USA
Národnosťamerická
Známy vďakaRuPaul's DragRace
Profesiaherec, producent, hudobník a model
Aktívne roky1982 - súčasnosť
RodičiaErnestine a Irving Andrew Charles
ManželGeorges LeBar
Odkazy
Webstránkarupaul.com
CommonsSpolupracuj na Commons RuPaul

RuPaul (celým menom RuPaul Andre Charles, narodený 17. novembra 1960[1]) je americká drag queen, televízna osobnosť, herec, hudobník a model. Najznámejší je produkovaním a porotcovaním reality show RuPaul’s Drag Race. RuPaul získal niekoľko ocenení, vrátane 12 cien Primetime Emmy, troch ocenení GLAAD Media Awards, dvoch cien Billboard Music a Ceny Tony. Je prezývaný ako „kráľovná drag“ (angl. Queen of Drag).

Objavil sa vo filmoch ako Crooklyn (1994), The Brady Bunch Movie (1995), Traja muži v negližé (1995), Ale ja som roztlieskavačka (1999), televíznych programoch ako Girlboss (2017), Broad City (2017) a Grace and Frankie (2019).[2] Neskôr vytvoril a hral vo svojom vlastnom pôvodnom televíznom seriáli na Netflixe AJ and the Queen (2020).

Raný život[upraviť | upraviť zdroj]

RuPaul sa narodil v San Diegu 17. novembra 1960 ako syn Ernestine rodenej Fontenette a Irvinga Andrewa Charlesa.[3] Jeho rodičia boli obaja z Louisiany.[2] Keď sa jeho rodičia v roku 1967 rozviedli, on a jeho tri sestry bývali so svojou matkou, praktizujúcou adventistkou siedmeho dňa. Bol vychovaný v katolíckej viere a navštevoval strednú školu Patricka Henryho.

Vždy som bol RuPaulom. Dokonca ako aj dieťa som sa obliekal do sestriných šiat, do kowbojského alebo námorníckeho oblečenia. Zbožňujem obliekať sa do rôznych kostýmov.
– RuPaul Andre Charles

V 15 rokoch RuPaul a jeho sestra Renetta odišli študovať divadelné umenie do Atlanty.[4] RuPaul sa ako hudobník a filmár v 80. rokoch trápil. V tom čase pracoval v slávnom divadle Plaza v Atlante. V roku 1982 debutoval v Atlante vo verejnej estráde s názvom The American Music Show, na ktorej sa v priebehu rokov často objavoval. Podieľal sa aj v undergroundovom kine, pomáhal vytvárať nízkorozpočtový film Star Booty a album s rovnakým názvom. V Atlante často vystupoval v Celebrity Club ako barový tanečník alebo so svojou kapelou Wee Wee Pole. RuPaul tiež vystupoval ako záložný spevák Glena Meadmora spolu s drag queen Vaginal Davis.

Začiatkom 90. rokov pôsobil RuPaul na klubovej scéne v Georgii a bol známy pod svojím celým rodným menom. Spočiatku sa zúčastňoval na vystúpeniach v štýle gender Bender, vystupoval sólo a v spolupráci s inými kapelami v niekoľkých nočných kluboch v New Yorku.[2] Hral po boku newyorskej predstaviteľky Mona Foot (Nashom Benjamin) v sci-fi paródii „My Pet Homo“.[5] V deväťdesiatych rokoch bol RuPaul vo Veľkej Británii známy svojimi vystúpeniami v seriáli Manhattan Cable na Channel 4.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

1993–1997: Supermodel of the World[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1993 nahral RuPaul housový album Supermodel of the World. Vydalo ho rapové vydavateľstvo Tommy Boy, z čoho vznikol hit „Supermodel (You Better Work)“.[6] Umiestnil sa na 39. mieste v rebríčku UK Singles Chart. Pieseň zaznamenala najväčší úspech v rebríčku Billboardu Hot Dance Music/Club Play, kde sa umiestnila na 2. mieste. Pieseň spopularizovalo hlavne rozhlasové vysielanie, časté vysielanie klipu na MTV a televízne vystúpenia v populárnych programoch ako The Arsenio Hall Show. Jeho ďalšie dva single/videá, „Back to My Roots“ a „A Shade Shady (Now Prance)“, sa dostali na prvé miesto v rebríčku Billboardu Hot Dance Music/Club Play. Jeho nasledujúce vydanie "House of Love" sa neumiestnilo v žiadnej americkej hitparáde, ale vyvrcholilo na 68. mieste v UK Singles Chart.

RuPaul podpísal zmluvu o modelingu pre MAC Cosmetics. Na rôznych billboardoch bol zobrazený ako drag, často so sloganom „Ja som MAC dievča“. Vydal aj svoju autobiografiu Lettin' It All Hang Out. V tom istom roku sa objavil vo svojom prvom z dvoch vystúpení vo filmoch Brady Bunch, v ktorých hral Janinu poradkyňu.

Nasledujúci rok dostal RuPaul na kanáli VH1 vlastnú talkshow s názvom The RuPaul Show, v ktorej robil rozhovory s celebritami a hudobníkmi. Jeho spolumoderátorkou bola Michelle Visage, s ktorou tiež hosťoval v rádiu WKTU. V jednej epizóde si RuPaul pozval hostí Chi Chi LaRue a Tom Chase, ktorí hovorili o gay porno priemysle.[7]

Neskôr v roku 1996 vydal svoj druhý album Foxy Lady, tentoraz pod vydavateľstvom Rhino Records so sídlom v Los Angeles. Album sa neumiestnil v rebríčku Billboard 200. Jeho prvý singel „Snapshot“ sa však dostal na štvrté miesto v rebríčku Hot Dance Music/Club Play. Druhý singel albumu „A Little Bit of Love“ nebol taký úspešný a vrchol dosiahol na 28. mieste v rovnakom rebríčku. Počas tejto doby RuPaul pomohol spustiť návrat rádia WKTU v New Yorku a do roku 1998 bol v tejto rannej show hostiteľom.

V roku 1997 vydal svoj tretí album s vianočnou tematikou Ho Ho Ho. V tom roku sa RuPaul spojil s Marthou Wash, aby prerobili klasickú disco hymnu „It's Raining Men“. Pieseň bola zaradená na CD RuPaul's Go Go Box Classics z roku 1998. Počas tejto doby sa objavil v rôznych reklamách, napríklad v časopise Webex.[8]

2004–2007: Red Hot, ReWorked a Starrbooty[upraviť | upraviť zdroj]

RuPaul v roku 2007

V roku 2004 vydal RuPaul svoj štvrtý album Red Hot vo svojom vlastnom hudobnom vydavateľstve RuCo Inc. Na svojom blogu často diskutoval o tom, ako sa cítil zradený zábavným priemyslom, najmä gay tlačou. V jednom príspevku uviedol, že Entertainment Weekly odmietol recenzovať album, namiesto toho ho požiadal o komediálny príspevok do módneho článku. Zážitok prirovnal k tomu, že „černoch je pozvaný na párty, ale iba ak bude slúžiť“. Napriek jeho zjavnej nespokojnosti s vydaním sa hlavný singel skupiny Red Hot „Looking Good, Feeling Gorgeous“ dostal na druhé miesto v tanečnom rebríčku. Druhý, „ WorkOut “, dosiahol vrchol na piatom mieste. Tretí a posledný singel z albumu „People Are People“, duet s Tomom Trujillom, sa umiestnil na desiatom mieste.[9] Samotný album sa umiestnil iba v rebríčku Top Electronic Albums, kde sa dostal na deviate miesto.

V júni 2006 vydal RuPaul svoj prvý remixový album a celkovo piaty album ReWorked.[10] Jediným vydaným singlom z albumu bola opätovná nahrávka „Supermodel (You Better Work)“, ktorá sa dostala na 21. miesto amerického tanečného rebríčka. O rok neskôr v júni bol v Spojených štátoch vydaný film Starrbooty: Original Motion Picture Soundtrack. Singel „Call Me Starrbooty“ bol digitálne vydaný v roku 2007.

2008–2010: RuPaul's Drag Race a Champion[upraviť | upraviť zdroj]

RuPaul v roku 2009

V polovici roku 2008 začal RuPaul produkovať RuPaul's Drag Race,[2] televíznu reality show, ktorá sa vysielala na kanáli Logo vo februári 2009. V tomto programe súťažia drag queens o to, aby ich RuPaul a porota vybrali ako „ďalšiu americkú drag superstar“[11]. Víťazkou prvej sezóny sa stala BeBe Zahara Benet.[12]

V marci 2009 vydal RuPaul album Champion. Z albumu vznikli štyri single „Cover Girl“, „Jealous of My Boogie“, „Devil Made Me Do It“ a „Tranny Chaser“. Album sa umiestnil na 12. mieste v Billboard Dance/Electronic Albums, ako aj na 26. mieste v rebríčku Billboard Top Heatseekers. V marci 2010 vydal RuPaul svoj druhý remixový album Drag Race, ktorý obsahuje remixy skladieb z albumu Champion z roku 2009.

2011–2013: Glamazon, tvorba make-upov a parfumov[upraviť | upraviť zdroj]

V apríli 2011, súčasne s finále 3. sezóny RuPaul's Drag Race, vydal RuPaul svoj šiesty štúdiový album Glamazon, produkovaný spoločnosťou Revolucian, ktorá predtým spolupracovala s RuPaulom na albume Champion. Album sa umiestnil v rebríčku Billboard Dance/Electronic Albums a Billboard Top Heatseekers na 11. a 8. mieste. Druhá sezóna show RuPaul's Drag U sa začala v júni 2011. RuPaul sa objavil v reláciách The Rosie Show a The Chew.[13] 4. séria RuPaul's Drag Race mala premiéru na kanáli Logo 30. januára 2012, pričom RuPaul sa vrátil ako hlavný hostiteľ a porotca.

Kvôli veľkému dopytu fanúšikov sa na jeseň 2012 odvysielala premiéra spin-off RuPaul's Drag Race All Stars. Prehliadka predstavovala vybraných súťažiacich z predchádzajúcich štyroch sezón. Na konci apríla 2013 RuPaul vydal singel „Lick It Lollipop“ s Lady Bunny[14], s ktorou predtým spolupracoval na albume Champion.

Na jeseň roku 2013 sa RuPaul spojil s výrobcami kozmetiky Colorevolution, aby uviedol na trh svoju debutovú líniu make-upu obsahujúcu ultra bohatú pigmentovú kozmetiku a kozmetickú kolekciu. Popritom vydal unisex parfém s názvom „Glamazon“. V rozhovore pre World of Wonder povedal: „Glamazon je pre ženy a mužov všetkých vekových kategórií a preferencií, ktorí majú spoločnú jednu vec: neboja sa byť krutí. Pre mňa by mal byť pôvab prístupný všetkým a som odhodlaný pomáhať svetu vyzerať a voňať krajšie."[15]

2014: Born Naked, What's The Tee? a Skin Wars[upraviť | upraviť zdroj]

RuPaul a Revolucian potvrdili prostredníctvom svojich účtov na Twitteri a Instagrame, že pracovali na pripravovanom siedmom štúdiovom albume. Born Naked vyšiel 24. februára 2014[16] v čase premiéry 6. sezóny RuPaul's Drag Race. Pred premiérou bol 28. januára 2014 vydaný album cover verzií piesní RuPaul v podaní účastníkov 6. sezóny. V prvom týždni od vydania sa album Born Naked dostal na prvé miesto v rebríčku tanečných albumov iTunes. Nasledujúci týždeň sa umiestnil na 4. mieste amerického tanečného rebríčka Billboard a 85. v rebríčku Billboard 200. 9. apríla 2014 vydali RuPaul a Michelle Visage prvú epizódu svojho podcastu RuPaul: What's the Tee? s Michelle Visage.[17] V auguste nastúpil ako porotca do reality šou Skin Wars .

2015: Realness, Good Work a Slay Belles[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatkom marca 2015 vydal RuPaul svoj ôsmy štúdiový album Realness. Vydanie bolo v rovnakom čase ako siedma sezóna RuPaul's Drag Race. V apríli spustil a začal moderovať novú reláciu Good Work, talkshow na tému plastickej chirurgie pre kanál E!. V októbri vydal svoj druhý vianočný album a deviaty štúdiový album Slay Belles. Album obsahuje desať originálnych piesní s vianočnou tematikou a obsahuje spoluprácu s Michelle Visage, Siedah Garrett, Todrick Hall a Big Freedia. Album sa umiestnil na 21. mieste v americkej hitparáde Billboard Dance.

2016: Gay for Play, Butch Queen, All Stars 2[upraviť | upraviť zdroj]

V januári 2016 bolo oznámené, že RuPaul predstaví novú súťažnú show pre Logo TV s názvom Gay for Play Game Show v hlavnej úlohe s RuPaul, ktorá mala premiéru 11. apríla 2016 po RuPaul's Drag Race. Vo februári 2016 oznámil svoj desiaty album Butch Queen[18], ktorý vyšiel na svet v marci 2016, tesne pred premiérou ôsmej sezóny RuPaul's Drag Race. Pieseň z albumu „U Wear It Well“ bola uvedená v ukážkových kampaniach sezóny a neskôr bola oficiálne vydaná ako prvý singel na iTunes vo februári 2016. Album sa umiestnil na 3. mieste v americkom rebríčku Billboard Dance. Ako druhý a posledný singel albumu vyšla skladba „Be Someone“ s americkou speváčkou Taylor Dayne.[19]

V júli 2016 bolo oznámené, že RuPaul bol nominovaný na cenu Primetime Emmy za vynikajúceho hostiteľa v kategórii súťažnej reality show. Cenu mu odovzdali na septembrovom slávnostnom odovzdávaní cien Emmy za výtvarné umenie. V roku 2016 bol vydaný aj singel „Read U Wrote U“[20], ktorý obsahuje rapové časti finalistov z RuPaul's Drag Race All Stars 2 Roxxxy Andrews, Katya Zamolodchikova, Alaska Thunderfuck a Detox Icunt.

2017–2018: Remember Me, American a návrat k VH1[upraviť | upraviť zdroj]

Koncom januára 2017 RuPaul oznámil, že o týždeň vyjde nový album. Album s názvom Remember Me: Essential, Vol. 1 tvorí kolekciu nových piesní a prerábok klasických hitov RuPaul, ktoré obsahujú nových interpretov. Z albumu boli zatiaľ vydané dva single: „Rock It (To The Moon)“, čo je nová pieseň voľne založená na texte a melódii piesne „Hey Booty“, ktorá vyšla na soundtracku Starrbooty v roku 2007, a aktualizovaná verzia hitu RuPaul z roku 1996 „Snapshot“ z albumu Foxy Lady. Album neuspel v rebríčku tanečných albumov, ale podarilo sa mu debutovať na štvrtom mieste v rebríčku predaja tanečných albumov Billboard v Spojených štátoch. V rebríčku UK Dance Albums Chart sa tiež umiestnil na jedenástej priečke a stal sa RuPaulovým albumom s najvyšším umiestnením.

RuPaul vydal 24. marca 2017 svoj jedenásty štúdiový album American.[6] Neskôr v ten istý deň debutovala deviata pravidelná sezóna RuPaul's Drag Race na základnom káblovom kanáli VH1. Prechádza z rozšíreného káblového kanála Logo TV, ktorý vysielal všetky predchádzajúce sezóny relácie. Premiéry 9. sezóny sa zúčastnila ako hosťujúca porotkyňa speváčka Lady Gaga.[21] Táto epizóda bola mimoriadne úspešná, pretože ju sledovalo viac ako milión divákov. Toto číslo predstavovalo dvojnásobok sledovanosti premiéry predošlej 8. série a trojnásobok bežnej sledovanosti VH1 v piatok večer v tomto programovom časovom úseku. Spoločnosť World of Wonder Productions oznámila, že po zverejnení ratingov obsadila súťažiacich pre desiatu sezónu.

22. júna 2017 bolo oznámené, že RuPaul dostane svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy za jeho prínos pre televízny priemysel. Vyznamenanie mu bolo udelené ďalší rok v marci, čím sa stal prvou ocenenou drag queen.[22]

V auguste 2018 RuPaul oznámil vydanie svojho tretieho vianočného albumu v októbri 2018.

2019 – súčasnosť: Drag Race UK, AJ and the Queen a ďalšie televízne relácie[upraviť | upraviť zdroj]

Počas RuPaul's DragCon LA 2019

V júni 2019 mala premiéru denná talk show s názvom RuPaul. Po trojtýždňovej testovacej prevádzke bola zrušená, keďže ju neprebrala žiadna televízna stanica zo skupiny Fox. Objavil sa aj v hudobnom videu Taylora Swifta „You Need to Calm Down“.

Koncom roka 2019 bola na BBC3 vydaná prvá sezóna RuPaul's Drag Race UK .[23] V roku 2021 vyšla druhá sezóna. RuPaul tiež vytvoril a hral v komediálnej šou Netflixu AJ and the Queen ako drag queen na turné po krajine. V marci 2020 Netflix oznámil, že séria bude zrušená.[24]

V roku 2022 získal Cenu Tony za najlepší muzikál za účinkovanie ako producent v broadwayskom muzikáli A Strange Loop.[25]

Ďalšie aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Podcasting[upraviť | upraviť zdroj]

Podcast RuPaul: What's The Tee? S Michelle Visage debutoval 6. apríla 2014. V týždennej show spolu s Michelle Visage prezentuje názory na témy vrátane zákulisia RuPaul's Drag Race, životných rád, tipov na krásu a rozhovorov s hosťami zo sveta zábavy.[26]

Audioknihy[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2018 bol RuPaul jedným z hercov, ktorí nahovorili audioknihu Deň v živote Marlona Bunda.

Vplyv[upraviť | upraviť zdroj]

Relácia The RuPaul Show bola vôbec prvou národnou talkshow, ktorá mala ako moderátorku drag queen. Spolu so svojou partnerkou Michelle Visage privítal počas 100 epizód show množstvo významných hostí, ako sú Cher, Lil Kim alebo Diana Ross. Okrem rôznych komediálnych scénok bola relácia známa aj diskusiou o témach, ako je posilnenie postavenia černochov alebožien či mizogýnia. V roku 1999 bol RuPaul ocenený cenou Vito Russo na GLAAD Media Awards za prácu pri presadzovaní rovnosti v LGBT komunite.

RuPaul je tiež známy tým, že má veľký podiel na nepretržitom televíznom úspechu RuPaul's Drag Race. Vďaka priekopníckej queer reprezentácii v televízii mnohí veria, že RuPaul v podstate spôsobil revolúciu v zobrazovaní komunity LGBTQ + na obrazovke. Prvýkrát získal cenu Emmy za svoju prácu v roku 2016 a o rok neskôr jeho šou získala osem nominácií.[6] V roku 2017 bol zaradený do každoročného zoznamu najvplyvnejších ľudí sveta. V roku 2019 ho Fortune označila za „určite najslávnejšiu drag queen na svete“.[27]

Vzťah s transrodovou komunitou[upraviť | upraviť zdroj]

RuPaul bol predmetom viacerých kontroverzií týkajúcich sa jeho komentárov a akcií voči transgender komunite. Podľa Vox má s touto komunitou komplikovaný vzťah, čiastočne kvôli odlišným filozofiám: prostredníctvom drag vystúpení sa snaží zosmiešňovať rodové a identitné stereotypy, zatiaľ čo podľa jeho názoru trans komunita berie identitu vážne.[28] Napriek tomu sa v RuPaul's Drag Race objavilo množstvo súťažiacich, ktoré sú trans-ženami, z ktorých niektoré zverejnili svoju identitu počas súťaženia v šou, vrátane Sonique, Carmen Carrera, Jiggly Caliente, Monica Beverly Hillz, Kenya Michaels a Gia Gunn. Neskoršie sezóny tejto show zahŕňali súťažiacich, ktorí s už pred začiatkom sezóny prihlásili k svojej trans identite. V roku 2017 sa Peppermint stala prvou súťažiacou, ktorá sa počas súťaže identifikovala ako trans žena a v roku 2021 bol Gottmik prvým, ktorý súťažil ako otvorene transmuž. Medzi ďalšie zastúpené rodové identity na strane súťažiacich patria nebinárne (Jinkx Monsoon, Adore Delano, Aja, Valentina, Divina de Campo a Ginny Lemon), genderfluidné (Courtney Act a Kelly Mantle) a genderqueer (Violet Chachki a Sasha Velor).

V roku 2018 poskytol RuPaul rozhovor pre The Guardian, v ktorom uviedol, že trans-žena po tranzícii „pravdepodobne nebude“ prijatá do show, pričom poznamenal, že v čase súťaže Peppermint ešte nemal prsné implantáty.[29] Po kritike na sociálnych sieťach a od bývalých súťažiacich za svoje poznámky, RuPaul prirovnal trans drag queens ku športovcom, ktorí užívajú lieky na zvýšenie výkonu. Následne vyjadril poľutovanie nad citovou ujmou spôsobenou jeho poznámkami a nad tým, že jedinými kritériami pre výber súťažiacich boli „charizma, jedinečnosť, nervy a talent“.[30] Následne v šou už súťažilo viacero transrodových súťažiacich.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

RuPaul sa stretol s maliarom Georgesom LeBarom v roku 1994 v nočnom klube Limelight v New Yorku. Zosobášili sa v januári 2017.[31] S RuPaulom majú otvorené manželstvo a tvrdia, že by nechceli „obmedzovať“ osobu, ktorú milujú.[32]

Pár bol kritizovaný ekológmi v roku 2020 po tom, čo RuPaul prezradil, že prenajímajú práva na ťažbu nerastov a predávajú vodu ropným spoločnostiam na svojom ranč. Takisto povoľujú na svojich pozemkoch frakovanie, čo je praktika škodlivá pre životné prostredie. Viacerí ho obvinili z pokrytectva, keďže RuPaul predtým usporiadal ples s klimatickou tematikou vo svojej show, aby zvýšil povedomie o životnom prostredí.[33]

RuPaul je od roku 1999 abstinent - nepožíva alkohol ani drogy.[34] V rozhovore pre HuffPost z roku 2013 RuPaul uviedol: "Nie som nábožensky založený, ale vediem duchovné praktiky ako jogu a meditáciu a modlím sa."[35]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy

  • Supermodel of the World (1993)
  • Foxy Lady (1996)
  • Ho Ho Ho (1997)
  • Red Hot (2004)
  • Champion (2009)
  • Glamazon (2011)
  • Born Naked (2014)
  • Realness (2015)
  • Slay Belles (2015)
  • Butch Queen (2016)
  • American (2017)
  • Christmas Party (2018)
  • You're a Winner, Baby (2020)
  • Mamaru (2022)
  • Black Butta (2023)

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Pôvodný názov Slovenský názov Postava
1987 RuPaul Is: Starbooty! Starbooty
1994 Crooklyn Connie
1995 The Brady Bunch Movie Mrs. Cummings
Wigstock: The Movie Postava seba samého
Blue in the Face Dancer
To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar Rachel Tensions
Red Ribbon Blues Duke
A Mother's Prayer Matkina prosba[36] Deacon "Dede"
1996 Fled Postava seba samého
A Very Brady Sequel Mrs. Cummings
1998 An Unexpected Life Charles
1999 EDtv RuPaul
But I'm a Cheerleader Ale ja som roztlieskavačka[37] Mike
2000 The Eyes of Tammy Faye Narrator
The Truth About Jane Jimmy
For the Love of May Jimbo
2001 Who is Cletis Tout? Ginger Markum
2005 Dangerous Liaisons Postava seba samého
2006 Zombie Prom: The Movie Delilah Strict
2007 Starrbooty Starrbooty/Cupcake
2008 Another Gay Sequel: Gays Gone Wild Tyrell Tyrelle
2016 Hurricane Bianca[38] Weather Man
2018 Show Dogs Psí detektív[39] Persephone (dabing)
2019 Someone Great Niekto skvelý[40] Hype
Trixie Mattel: Moving Parts Postava seba samého
2021 The Bitch Who Stole Christmas Hannah Contour
2022 Zombies 3 The Mothership (dabing)

Krátkometrážne filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Pôvodný názov
1983 The Blue Boy Terror
Wild Thing
Terror II
1984 Terror 3D
1986 Mahogany II
Psycho Bitch
American Porn Star
1987 Voyeur
Police Lady
1989 Cupcake
Vampire Hustlers
Beauty
1997 Shantay
1999 Rick and Steve: The Happiest Gay Couple in All the World
2004 Skin Walker
2006 Zombie Prom
2008 How We Got Over
2019 Ru's Angels

Televízia[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Pôvodný názov Slovenský názov Postava
1988 The Gong Show Postava samého seba (mimo drag)
1993 Saturday Night Live Postava samého seba (mimo drag)
1994 Sister, Sister Marje
1995 In the House Kevin
1996–98 The RuPaul Show Postava samého seba (ako drag)
Nash Bridges Detektív Nash Bridge[41] Simone Dubois
1998 Hercules Hercules Rock Guardian
Sabrina, the Teenage Witch Sabrina - mladá čarodejnica The Witch Judge / Kaderník
Walker, Texas Ranger Walker, texaský ranger Bob
2001 Popular
Port Charles Madame Alicia
Weakest Link Postava samého seba (ako drag)
2002 Son of the Beach Heinous Anus
2006 Top Chef: San Francisco[42]
2008 Project Runway Postava samého seba (ako drag)
2009 Rick & Steve: The Happiest Gay Couple in All the World Tyler
2009–súčasnosť RuPaul's Drag Race Postava samého seba (ako drag)
2010 Ugly Betty Škaredá Betty Rudolph
2010–12 RuPaul's Drag U
2012–súčasnosť RuPaul's Drag Race All Stars
2013 Happy Endings Krisjahn
Life With La Toya
Lady Gaga and the Muppets Holiday Spectacular
2014 The Face
Mystery Girls Emillo
The Comeback Postava samého seba (mimo drag)
2014–16 Skin Wars Postava samého seba (mimo drag)
2015 Harvey Beaks Jackie Slitherstein
Good Work
Bubble Guppies
2016 The Muppets Postava samého seba (mimo drag)
2016–17 Gay for Play Game Show Starring RuPaul
2016 The Real O'Neals Postava samého seba (mimo drag)
2017 2 Broke Girls 2 baby na mizine Postava samého seba (mimo drag)
Animals Dr. Labcoat (mimo of drag)
Girlboss Lionel
Then and Now with Andy Cohen Postava samého seba (mimo drag)
BoJack Horseman Queen Antonia
Broad City Marcel
Adam Ruins Everything Gil
2018 Drag Race Thailand Postava samého seba (mimo drag)
The Ellen DeGeneres Show The Ellen DeGeneres Show Postava samého seba (mimo drag)
The Simpsons Simpsonovci Queen Chante (dabbing)
2019 The Bravest Knight Stanley the Big Bad Wolf (ako drag)
The World's Best Postava samého seba (mimo drag)
Grace and Frankie Grace a Frankie Benjamin Le Day
RuPaul Postava samého seba (mimo drag)
2019–súčasnosť RuPaul's Drag Race UK Postava seba samého
2020 AJ and the Queen Ruby Red
Saturday Night Live
2020–súčasnosť RuPaul's Secret Celebrity Drag Race Postava samého seba (ako drag)
2020 The Price Is Right at Night[43] Postava seba samého
2020–súčasnosť Canada's Drag Race Postava samého seba (ako drag)
2020 Muppets Now Postava samého seba (mimo drag)
2020–súčasnosť Drag Race Holland Postava samého seba (ako drag)
2020 Earth to Ned Postava samého seba (mimo drag)
2021–súčasnosť RuPaul's Drag Race Down Under Postava seba samého
2021 Jimmy Kimmel Live! Postava seba samého (ako hosťujúci porotca)
Chicago Party Aunt Veselá tetka[44] Gideon (dabbing)
Drag Race Italia
2021–2022 Amphibia Mr. X (dabbing)
Painted with Raven Postava seba samého (ako hosťujúci porotca)
2022 RuPaul's Drag Race: UK vs the World Postava samého seba (ako drag)
Ant & Dec's Saturday Night Takeaway Postava seba samého
The Late Late Show with James Corden Postava seba samého
Celebrity Lingo Postava seba samého
The Tiny Chef Show
Canada's Drag Race: Canada vs. the World Postava samého seba (ako drag)

Hudobné videá[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Názov Umelec
1989 Love Shack The B-52's
2019 You need to calm down Taylor Swift

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2020 bol druh austrálskej mušky pomenovaný Opaluma rupaul.[45] Názov pre tento hmyz bol vybraný kvôli podobnosti s lesklými dúhovoladenými kostýmami.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • EN: Lettin' It All Hang Out: An Autobiography. Hyperion Books, 1995.978-0061985836
  • EN: GuRu. Dey Street Books, 2018.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. RuPaul | Biography, Movies, TV Shows, & Facts | Britannica [online]. www.britannica.com, [cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. a b c d RuPaul | Biography, Movies, TV Shows, & Facts | Britannica [online]. www.britannica.com, [cit. 2023-02-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Milióny zarobil na tom, že sa prezlieka za ženu. Príbeh marketingového génia RuPaula [online]. Startitup.sk, 2022-01-08, [cit. 2023-02-09]. Dostupné online.
  4. RuPaul - TV Shows, Husband & Facts [online]. Biography, 2020-05-13, [cit. 2023-02-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. MAR 24, Sophia ChangPublished; 2020SHARE. Former Drag Queen Mona Foot Dies Of Suspected Coronavirus [online]. Gothamist, 2020-03-24, [cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. a b c RUPAUL CHARLES BIOGRAPHY - FACTS, CHILDHOOD, FAMILY OF DRAG QUEEN - MÓDA [online]. sk.laurenzuniga.com, [cit. 2023-02-09]. Dostupné online.
  7. MURPHY, Tim. All Drag/Porn Queen Chi Chi LaRue Ever Wanted Was to Be Popular [online]. thecaftanchronicles.substack.com, [cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. THOMAS, Owen. Does Cisco need RuPaul? Because all this video-chat competition is a real drag [online]. San Francisco Chronicle, 2020-10-07, [cit. 2023-02-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  9. DEVOPS. Top Dance/Electronic Albums [online]. 2013-01-02, [cit. 2023-02-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  10. RuPaul - ReWorked [online]. [Cit. 2023-02-11]. Dostupné online. (po francúzsky)
  11. CARREIRO, Justin. The winner of RuPaul’s Drag Race... America’s next drag superstar is... Aquaria. [online]. TV Fanatic, 2018-06-30, [cit. 2023-02-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  12. Being BeBe: the BeBe Zahara Benet Documentary en [online]. image+nation culture queer, [cit. 2023-02-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  13. BELZ, Alex. The Chew: RuPaul's Drag Race & Clinton Kelly's Steak and Shrimp Duo [online]. 2013-01-16, [cit. 2023-02-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  14. Exclusive Interview: Drag legend Lady Bunny on clickbait [online]. The Queer Review, 2020-12-20, [cit. 2023-02-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  15. RuPaul’s “Glamazon” Limited Edition Makeup and Fragrance Available Now! [online]. The WOW Report, 2013-11-12, [cit. 2023-02-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  16. INSIGHTS, Management Studies. ‘We are all born naked and the rest is Drag’: How RuPaul’s Drag Race Spectacularizes LGBTQ+ Stigma [online]. 2022-08-18, [cit. 2023-02-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  17. RuPaul: What's the Tee with Michelle Visage [online]. 2014-04-09, [cit. 2023-02-11]. Dostupné online.
  18. CAULFIELD, Keith. RuPaul Talks New ‘Butch Queen’ Album: ‘I Carry the Torch of the Gay Movement’ [online]. 2016-03-09, [cit. 2023-02-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  19. ALEXANDER, Brenda. 'RuPaul's Secret Celebrity Drag Race': Taylor Dayne On Hating Lip Syncing As Electra Owl And Featuring On 'Be Someone ' With RuPaul [online]. Shadow and Act, [cit. 2023-02-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  20. RuPaul Announces New Single “Read U Wrote U” [online]. idolator, 2016-10-11, [cit. 2023-02-11]. Dostupné online.
  21. YEE, Lawrence. Lady Gaga Makes Entrance on ‘RuPaul’s Drag Race,’ Pranks Contestants (Watch) [online]. 2017-03-24, [cit. 2023-02-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  22. RuPaul je prvou drag queen s hviezdou na Chodníku slávy [online]. Pravda.sk, 2018-03-19, [cit. 2023-02-11]. Dostupné online.
  23. BENEDEK, David. Ak miluješ RuPaul’s Drag Race, určite si pozri týchto 9 šou [online]. Queerslovakia.sk, 2020-12-29, [cit. 2023-02-09]. Dostupné online.
  24. VULTURE, Telly. AJ and the Queen: Season Two? Has the Netflix Series Been Cancelled or Renewed Yet? [online]. 2020-03-08, [cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  25. 2022 Tony Awards to Feature RuPaul, Michael Jackson’s Kids, Lin-Manuel Miranda and More | Entertainment Tonight [online]. www.etonline.com, [cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  26. LISTEN: RuPaul Debuts Official Podcast 'What’s the Tee?' [online]. www.advocate.com, [cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  27. As ‘RuPaul’s Drag Race’ Expands to the U.K., DragCon Shines Light on Its Mainstream Success [online]. Fortune, [cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  28. FRAMKE, Caroline. How RuPaul’s comments on trans women led to a Drag Race revolt — and a rare apology [online]. Vox, 2018-03-06, [cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  29. AITKENHEAD, Decca. RuPaul: ‘Drag is a big f-you to male-dominated culture’. The Guardian, 2018-03-03. Dostupné online [cit. 2023-02-10]. ISSN 0261-3077. (po anglicky)
  30. RuPaul Tweets 'Regret' For 'Hurt I Have Caused' To Trans Community For 'Drag Race' Eligibility Remarks - Towleroad Gay News [online]. 2018-03-06, [cit. 2023-02-10]. Dostupné online. Archivované 2023-02-10 z originálu. (po anglicky)
  31. RuPaul : Qui est Georges LeBar, le mari de la célèbre drag queen ? [online]. www.purepeople.com, [cit. 2023-02-12]. Dostupné online. (po francúzsky)
  32. RuPaul Gets Candid About Open Marriage, Calls Monogamy a 'Hoax' [online]. www.out.com, [cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  33. CARPOU, Madeline. The RuPaul Fracking Controversy, Explained [online]. 2022-08-19, [cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  34. Teary RuPaul bonds with 'Drag Race' contestant over sobriety: 'I wouldn't be here today' [online]. TODAY.com, [cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  35. RuPaul's Divine Mystical Wisdom [online]. HuffPost, 2013-01-28, [cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  36. Modlitba za matku (1995) [online]. [Cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po česky)
  37. Vždyť já jsem roztleskávačka (1999) [online]. [Cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po česky)
  38. . Dostupné online.
  39. Psí detektiv (2018) [online]. [Cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po česky)
  40. Někdo skvělý (2019) [online]. [Cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po česky)
  41. Detektiv Nash Bridges (1996) [online]. [Cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po česky)
  42. [s.l.] : [s.n.]. Dostupné online. ISBN 978-0811875226.
  43. RuPaul Sashays Into 'The Price Is Right At Night' Primetime Special [online]. United States: Penske Media Corporation, May 4, 2020, [cit. 2020-05-11]. Dostupné online.
  44. Veselá tetka (2021) [online]. [Cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (po česky)
  45. PRUITT-YOUNG, Sharon. A Shimmering Rainbow Fly Has Been Named In Honor Of RuPaul [online]. NPR.org, [cit. 2023-02-10]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku RuPaul na anglickej Wikipédii.