Russell Tovey

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Russell Tovey
v roku 2009
Celé menoRussell George Tovey
Narodenie 14. november 1981 (42 rokov)
Billericay, Essex, Anglicko
Povolanieherec
Roky pôsobenia1994 – súčasnosť
PriateľSteve Brockman (od 2016 - 2023)

Russell Tovey (* 14. november 1981, Billericay, Essex, Anglicko) je anglický herec, známy z televízneho seriálu Cena za ľudskosť (2008 - 2013).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Tovey vyrastal v Billericay v grófstve Essex so svojím bratom Danielom a rodičmi, ktorí prevádzkovali autobusovú dopravu z Essexu na letisko Gatwick (Londýn). Študoval na Shenfield High School, a podľa vlastného vyjadrenia bol vášnivým zberateľom rôznych vecí a podľahol módnym výstrelkom. Jeho rodičia ho v týchto záujmoch podporovali, kúpili mu detektor kovov, vzali ho na archeologické vykopávky, do múzeí a na kongresy mineralógov. Istý čas chcel byť učiteľom dejepisu, ale po zhliadnutí Dead Poets Society, The Goonies a Stand by Me sa rozhodol pre herectvo.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Tovey začal svoju kariéru ako detský herec. Vstúpil do miestneho dramatického klubu, kde zaujal talentového agenta. S herectvom začal, keď mal jedenásť rokov. Pracoval tak nepretržite a vymeškal toľko hodín, že jeho otec navrhol, aby ukončil svoju hereckú kariéru, ale jeho matka presvedčila otca, aby ho nechal pokračovať. V roku 1994 ho vybrali aby účinkoval v televíznom seriáli Mud. Od roku 2000 až po súčasnosť sa aktívne angažuje aj v divadle, ako divadelný herec. Účinkoval vo viacerých divadlách vrátane Hongkongu, Londýna, Sydney, New Yorku či Wellingtonu.

V roku 2005 účinkoval po boku Imeldy Staunton vo filme My Family and Other Animals a o rok neskôr, po boku Stephena Campbella Moorea vo filme Šprtáci. Oba filmy boli natočené podľa knižnej predlohy.

Na jar 2007 hosťoval v televíznom seriáli Gavin & Stacey. Po boku Claire Foy, účinkoval aj v televíznom seriáli Malá Dorritka z roku 2008. V rovnakom roku stvárnil Tovey postavu menom George Sands, v televíznom seriáli Cena za ľudskosť. Stvárnil postavu, ktorá bola vlkolakom a zdieľal byt s upírom a duchom. V televíznom seriáli účinkoval do roku 2012. V januári 2012 sa Tovey objavil v britskom televíznom seriáli Sherlock.

V roku 2014 hosťoval v prvej sérii televízneho seriálu Looking, kde hral homosexuálneho vývojára videohier. V druhej sérii sa pripojil k hlavnému hereckému obsadeniu. O rok neskôr, si zahral v historickom dramatickom seriáli Banished. V roku 2016 sa objavil spoločne aj s hlavným obsadením televízneho seriálu, v televíznom filme Looking, ktorý nadväzoval na spomínaný televízny seriál.

V apríli 2017 sa Tovey vrátil do Kráľovského národného divadla, aby sa objavil v oživení hry Tonyho Kushnera, Angels in America.

V roku 2019 si Tovey zahral po boku Emmy Thompson v televíznom seriáli Roky a roky. V roku 2022 Tovey účinkoval v televíznom seriáli American Horror Story, v sérii NYC.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Tovey je gay. Počas jeho dospievania mala Toveyho rodina problém akceptovať jeho sexuálnu orientáciu, ktorým to oznámil keď mal 18 rokov.

Začiatkom roka 2016 Tovey chodil s bývalou pornohviezdou a trénerom rugby Stevom Brockmanom. Zasnúbili sa vo februári 2018, ale v júni toho istého roku sa rozišli. V roku 2019 sa dali opäť dokopy ale v roku 2023 sa opäť rozišli.

Tovey zbiera súčasné umenie, ku ktorému sa dostal už ako 21 ročný, keď mu rodičia kúpili grafiku Tracey Emin, ktorú obdivoval, s názvom Dog Brains. Jeho zbierka okrem niekoľkých diel od Tracey Emin obsahuje aj diela Wolfganga Tillmansa, Jamiana Juliana Villaniho, Shannona Ebnera, Rebeccy Warren, Joyce Pensato, Amoako Boafo, Waltera Price, Louisa Fratina, Dorona Langberga, Carmen Herrera, Rose Wylie, Toyin Ojih, Lisy Brice a Matiasa Faldbakken. Jeho zbierka teraz pozostáva z viac ako 300 umeleckých diel. Tovey s nadšením podporuje začínajúcich umelcov a umelcov.

Tovey bol v roku 2022 vymenovaný za patróna charitatívnej organizácie Art UK.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Russell Tovey na anglickej Wikipédii.