Samuel Johnson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Samuel Johnson
anglický básnik, esejista,
literárny kritik a lexikograf
Samuel Johnson
Narodenie18. september 1709
Lichfield, Kráľovstvo Veľkej Británie
Úmrtie13. december 1784 (75 rokov)
Londýn, Kráľovstvo Veľkej Británie
Alma materOxford University
RodičiaMichael Johnson
Sarah Ford
ManželkaElizabeth Porterová (od 1736)
PodpisSamuel Johnson, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Samuel Johnson
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Samuel Johnson

Samuel Johnson, LL.D., (* 18. september 1709, Lichfield, Kráľovstvo Veľkej Británie - † 13. december 1784, Londýn) bol anglický básnik, esejista, literárny kritik a lexikograf[1], vedúca osobnosť neskorého anglického klasicizmu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval na Pembroke College v Oxforde, avšak po necelom roku musel štúdia kvôli nedostatku finančných prostriedkov opustiť. Potom pracoval ako učiteľ, prekladal (napr. báseň Mesiáš od Alexandra Popea do latinčiny) a prispieval aj do novín (Birmingham Journal). Neskôr sa presťahoval do Londýna a začal pracovať ako novinár pre prvý časopis na svete - The Gentleman 's Magazine. Čoskoro sa vydal na pole literatúry, a to vo všetkých možných žánroch - napísal knižný životopis básnika Richarda Savaga, vydal básnické zbierky London a The Vanity of Human Wishes a predstavil aj divadelnú hru Irene. Táto mnohostrannosť sa pre neho stala typickou. Využil ju aj vo svojom najväčšom diele, Slovníku anglického jazyka (A Dictionary of the English Language), ktorý vydal roku 1755, a na ktorom pracoval deväť rokov. Slovník mal ďalekosiahly vplyv na modernú angličtinu. Až do dokončenia Oxfordského slovníka (Oxford English Dictionary) o 150 rokov neskôr bolo Johnsonovo dielo najvýznamnejším britským slovníkom. Potom bol editorom komentovaných zozbieraných spisov Williama Shakespeara. Vydal tiež vo svojej dobe populárnu alegorickú mravoučnú novelu The History of Rasselas, Prince of Abissinia (1759). Jeho eseje publikované v novinách Universal Chronicle vyšli v populárnej zbierke The Idler (1760). Vydával aj vlastné periodiká (The Rambler, The Adventurer), avšak väčšinou ich neudržal dlho pri živote. V roku 1763 sa spriatelil s Jamesom Boswellom, ktorý sa stal jeho verným pobočníkom. Johnson popísal ich spoločné cesty v knihe A Journey to the Western Islands of Scotland. James Boswell o ňom neskôr napísal cenenú biografiu The Life of Samuel Johnson. Ku koncu života sa Johnson venoval biografiám najvýznamnejších anglických básnikov (Lives of the Poets).

Bol veľmi zbožným anglikánom, oddaným toryovcom a veľkorysým filantropom. Jeho súčasníci svedčili o jeho zvláštnych spôsoboch a tikoch, dnešní bádatelia usudzujú, že zrejme trpel Touretteovým syndrómom, v Johnsonovej dobe neznámym. V Anglicku sa postava Samuela Johnsona stala symbolom celého 18. storočia.[2]

Bol pochovaný vo Westminsterskom opátstve.

Citát[upraviť | upraviť zdroj]

,, Kto je unavený Londýnom, je unavený životom, pretože Londýn má všetko, čo život dokáže ponúknuť.''

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FOLKENFLIK, Robert. Samuel Johnson [online]. [Cit. 2018-05-30]. Dostupné online. (anglicky)
  2. Samuel Johnson | Biography, Dictionary, Quotes, & Facts [online]. Encyclopedia Britannica, [cit. 2018-05-30]. Dostupné online. (anglicky)

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CRAIG, Hardin. Dějiny anglické literatury II. Praha : Státní nakladatelství krásné literatury a umění, 1963. S. 476. (česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Samuel Johnson na českej Wikipédii.