Seminár Manfreda Wörnera

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo Seminára Manfreda Wörnera (od r. 2023)

Seminár Manfreda Wörnera je bezpečnostno-politický vzdelávací seminár nemeckého Spolkového ministerstva obrany pre mladých odborníkov zo štátnej aj súkromnej sféry z Nemecka, Spojených štátov amerických a iných európskych krajín. Seminár sa koná dvakrát ročne, s aktivitami v Bonne, Bruseli a Berlíne. Témou seminára sú aktuálne aspekty transatlantickej bezpečnostnej politiky.

Prvýkrát bol organizovaný v roku 1982 ako Seminár pre nemecko-americké porozumenie a je pomenovaný po bývalom nemeckom ministrovi obrany a generálnom tajomníkovi NATO Manfredovi Wörnerovi.[1]

Obsah seminára[upraviť | upraviť zdroj]

Program dvanásťdňového seminára, ktorý do roku 2021 trval len deväť dní, zahŕňa návštevy rôznych medzinárodných inštitúcií, úradov, ministerstiev a vojenských základní. Konkrétne ide o pravidelné návštevy ústredia NATO, Európskej komisie, Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, Spolkového ministerstva obrany, Úradu spolkového kancelára, Spolkového ministerstva zahraničných vecí a nemeckého Bundestagu. Z vojenských základní a zariadení sú najčastejšie navštevované Veliteľstvo vzdušných síl včasného varovania a riadenia NATO v Geilenkirchene a Spojenecké veliteľstvo spoločných síl Brunssum.[2][3] Súčasťou všetkých návštev sú odborné rozhovory so zástupcami príslušných inštitúcií na vybrané témy. V roku 2022 sa napríklad uskutočnila takáto diskusia s hovorkyňou NATO Oanou Lungescu. Okrem toho prebiehajú ďalšie diskusie s neinštitucionálnymi odborníkmi, ako sú profesori alebo zástupcovia think-tankov.

Ďalším aspektom seminára je okrem výmeny názorov s expertmi na bezpečnostnú politiku podpora medzinárodného porozumenia a networkingu medzi účastníkmi. Prostredníctvom siete absolventov sa cieľ medzinárodného networkingu napĺňa aj nad rámec účastníkov jednotlivých ročníkov seminárov. Väzby vytvorené počas seminára majú pripraviť pôdu pre trvalý transatlantický dialóg, ktorý posilní pochopenie politickej situácie či záujmov druhej strany, a tým prispeje k budovaniu vzájomnej dôvery. Mottom seminára je „hovoriť radšej medzi sebou ako o sebe navzájom“. Vzhľadom na medzinárodné zloženie účastníkov je seminár realizovaný v anglickom jazyku.[4]

Účastníci[upraviť | upraviť zdroj]

Seminár je určený mladým profesionálom vo veku od 25 do 35 rokov z Nemecka, Spojených štátov amerických a európskych krajín, ktorí už majú prvé skúsenosti s rozhodovacími právomocami v oblasti politiky, obchodu, priemyslu a vedy. Väčšina z nich sú členmi ministerstiev, úradov a štátnych inštitúcií, ako aj spoločností, organizácií, think-tankov, univerzít a akadémií.[4]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Manfred Wörner, vtedajší spolkový minister obrany, inicioval vznik semináru v roku 1982 ako Seminár pre nemecko-americké porozumenie. Wörnerovým zámerom bolo využiť seminár ako platformu, ktorá prispieva k porozumeniu medzi kultúrami bezpečnostnej politiky Nemecka a jeho najvýznamnejšieho spojenca, USA, ktoré sú si v mnohom veľmi podobné, no zároveň odhaľujú rôzne pohľady na spoločné výzvy. Hlavnú úlohu od začiatku zohrávali najmä otázky bezpečnostnej a obrannej politiky.

Po smrti Manfreda Wörnera v roku 1995 bol seminár na jeho počesť vtedajším spolkovým ministrom obrany Volkerom Rühe premenovaný na Seminár Manfreda Wörnera pre nemecko-americké porozumenie, a to za prítomnosti Elfie Wörnerovej, vdovy po Wörnerovi.

Seminár organizovalo v mene Spolkového ministerstva obrany v rokoch 19821988 Tlačové a informačné stredisko nemeckého letectva a v rokoch 19892012 Úrad ozbrojených síl, Divízia pre verejné záležitosti, v Sankt Augustin. V rámci preorientovania Bundeswehru sa oddelenie zodpovedné za riadenie seminárov v roku 2012 presťahovalo do Akadémie Bundeswehru pre informácie a komunikáciu v Strausbergu (dnes Centrum pre verejné otázky Bundeswehru). Oddelenie Bundeswehru a spoločnosti bolo novo založené po presťahovaní do Strausbergu a odvtedy je zodpovedné za plánovanie, organizáciu, realizáciu a podporu seminára Manfreda Wörnera.

Až do roku 2019 sa každý rok zišlo 30 mladých nemeckých a amerických profesionálov z oblasti obchodu, priemyslu, vedy a politiky, aby diskutovali o možnostiach a výzvach nemecko-amerických vzťahov. V roku 2020 sa seminár nemohol uskutočniť prvýkrát vo svojej histórii z dôvodu celosvetovej pandémie koronavírusu.

Seminár pre nemecko-európske skupiny účastníkov, ktorý sa od roku 2010 koná ako paralelné podujatie pod názvom Európsky seminár, a Seminár Manfreda Wörnera sa spojili v roku 2021. Tento nový formát sa uskutočnil pod názvom Euroatlantický seminár. Pôvodne zamýšľaný ako kompenzácia za Seminár Manfreda Wörnera a Európsky seminár, ktoré museli byť v roku 2020 zrušené, prvýkrát spojil účastníkov z Nemecka, Spojených štátov a rôznych iných európskych krajín. V roku 2022 bola táto kombinácia Seminára Manfreda Wörnera a Európskeho seminára zachovaná, avšak pod tradičnou značkou Seminár Manfreda Wörnera. Okrem toho sa odvtedy každoročne konajú dva semináre, zvyčajne medzi júnom a septembrom, na každom s celkovo 30 mladými účastníkmi z Nemecka, USA a Európy.[5]

[upraviť | upraviť zdroj]

Komunikácia značky seminára Manfreda Wörnera využíva dedikované logo, ktoré bolo od svojho uvedenia niekoľkokrát upravované, väčšinou v prípade zmien formátu seminára alebo po prenesení zodpovednosti na inú agentúru Bundeswehru. Vo väčšine prípadov sa vymenilo iba integrované logo zodpovednej agentúry. Prvá veľká zmena dizajnu loga bola nevyhnutná po integrácii európskeho seminára v roku 2021.

Logo Seminára Manfreda Wörnera (do roku 2013)

Prvé logo Seminára Manfreda Wörnera bolo zavedené v gescii Úradu ozbrojených síl v období po roku 1989. Presný rok jeho vytvorenia však nie je známy. Používalo sa až do prenesenia zodpovednosti za seminár na Akadémiu Bundeswehru pre informácie a komunikáciu v roku 2013. V hornej časti je uvedený názov seminára a v strede loga sú prekrížené vlajky Nemecka a USA hneď pod erbom Úradu ozbrojených síl. Odkaz „od roku 1982“ v spodnej časti loga poukazuje na ranú históriu seminára a označuje rok jeho založenia.

Logo Európskeho seminára (2010 až 2012)

Logo Európskeho seminára bolo vytvorené podľa loga Seminára Manfreda Wörnera. V hornej časti je uvedený názov seminára a v strede sú zobrazené skrížené vlajky Nemecka a Európskej únie spolu s erbom zodpovednej agentúry Bundeswehru, t. j. Úradu ozbrojených síl. Na rozdiel od loga Seminára Manfreda Wörnera sa však logo Európskeho seminára každoročne aktualizovalo, aby namiesto roku založenia v spodnej časti zobrazovalo príslušný aktuálny rok.

Logo Seminára Manfreda Wörnera (2013 až 2014)

Keď zodpovednosť za Seminár Manfreda Wörnera prešla z Úradu ozbrojených síl na Akadémiu Bundeswehru pre informácie a komunikáciu, logo bolo aktualizované tak, aby obsahovalo erb akadémie namiesto erbu Úradu ozbrojených síl. Prekrížené vlajky Nemecka a USA zostali nezmenené.

Logo Európskeho seminára (2013 až 2014)

Keď zodpovednosť za Európsky seminár prešla z Úradu ozbrojených síl na Akadémiu informácií a komunikácie Bundeswehru, logo sa aktualizovalo tak, aby obsahovalo erb akadémie namiesto erbu Úrad ozbrojených síl. Prekrížené vlajky Nemecka a Európskej únie zostali nezmenené. So zavedením nadčasového „od roku 2010“ v dolnej časti už nebola potrebná každoročná aktualizácia loga o aktuálny rok.

Logo Seminára Manfreda Wörnera (2015 až 2019)

Keď sa Akadémia informácií a komunikácie Bundeswehru v roku 2015 zmenila na Centrum pre verejné otázky Bundeswehru, logo bolo aktualizované tak, aby namiesto erbu akadémie obsahovalo erb centra. Všetky ostatné prvky loga zostali nezmenené.

Logo Európskeho seminára (2015 až 2019)

Keď sa Akadémia informácií a komunikácie Bundeswehru v roku 2015 zmenila na Centrum pre verejné otázky Bundeswehru, logo bolo aktualizované tak, aby namiesto erbu akadémie obsahovalo erb centra. Všetky ostatné prvky loga zostali nezmenené.

Logo Euroatlantického seminára (2021)

Jediný euroatlantický seminár sa konal v roku 2021 a preto bolo logo použité iba pri tejto príležitosti. Prvýkrát bol výrazne prepracovaný dizajn loga a transatlantický dialóg bol namiesto predtým používaných vlajok symbolizovaný čiarami a bodkami na mapovej časti severnej pologule. K erbu Centra pre verejné otázky Bundeswehru v hornej časti mapovej časti sa pripája logo Bundeswehru v spodnej časti. Prvok „od roku 2021“ sa stal zastaraným po návrate k tradícii Seminára Manfreda Wörnera a k ikonickému názvu značky len o rok neskôr.

Logo Seminára Manfreda Wörnera (2022)

Keď sa tradičný seminár Manfreda Wörnera zlúčil s Európskym seminárom pod ikonickou značkou, bola potrebná veľká revízia loga, pretože nemecké a americké vlajky v strede už nereprezentovali množstvo národov, ktoré sa teraz mohli pripojiť k novému formátu. Nový dizajn loga do veľkej miery korešponduje s logom Euroatlantického seminára, na ktorom sa po prvýkrát zúčastnili aj účastníci z iných európskych krajín, ako z Nemecka. Zatiaľ čo logo Centra pre verejné otázky Bundeswehru sa zväčšilo a zviditeľnilo, logo Bundeswehru bolo vynechané.

Logo Seminára Manfreda Wörnera (od roku 2023)

Aby bolo logo jasnejšie, nadčasové a nezávislé od zodpovednej agentúry Bundeswehru, dostalo logo v roku 2023 ďalšiu úpravu. Odvtedy logo zobrazuje železný kríž s nápisom „Bundeswehr “ namiesto loga zodpovednej agentúry.

Tradície seminára[upraviť | upraviť zdroj]

Seminárna minca[upraviť | upraviť zdroj]

Inšpirovaní tradíciou veliteľských mincí, ktorú nasledovali mnohé ozbrojené sily, na konci seminára dostanú účastníci certifikát a mincu ako dôkaz statusu absolventa Seminára Manfreda Wörnera.[6] Podobne ako logo, aj dizajn mince sa od začiatku tradície neustále vyvíja. Na lícnej strane je zobrazené logo seminára, na druhej strane portrét Manfreda Wörnera. Seminárna minca bola uvedená na trh začiatkom roku 2010, keď v nemeckých ozbrojených silách vzrástla popularita tradície veliteľských mincí. Do roku 2022 sa niekedy udeľuje aj lektorom, ktorí vystupujú počas seminára alebo sa zapájajú do diskusie s účastníkmi, pričom mincu už tradične odovzdáva jeden z účastníkov.

Darčeková lotéria[upraviť | upraviť zdroj]

Každý seminár končí tradičnou darčekovou lotériou. Za týmto účelom sú účastníci požiadaní, aby pri ceste na seminár priniesli darček spojený s ich domovskou krajinou alebo regiónom. Počas rozlúčkového večera účastníci losujú. Každý „výherca“ vyžrebuje ďalšieho obdarovaného a pred skupinou prítomných odovzdá darček, ktorý na podujatie priniesol.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Who´s who? Manfred Wörner. [online]. [Cit. 2023-08-22]. Dostupné online.
  2. JFC Brunssum Hosts Manfred Worner Seminar [online]. [Cit. 2023-08-22]. Dostupné online.
  3. Leaders of the future Manfred Worner Seminar returns to JFC Brunssum [online]. [Cit. 2023-08-22]. Dostupné online.
  4. a b The Seminar [online]. [Cit. 2023-08-22]. Dostupné online.
  5. Das Manfred-Wörner-Seminar [online]. [Cit. 2023-08-22]. Dostupné online.
  6. U.S. DOD Coins [online]. [Cit. 2023-08-22]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Manfred-Wörner-Seminar na nemeckej Wikipédii.