TV Paprika

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
TV Paprika
KrajinaMaďarsko Maďarsko
Česko Česko
Rumunsko Rumunsko
Oblasť vysielaniaMaďarsko
Česko
Slovensko
Rumunsko
Moldavsko
Vysielací jazykmaďarčina, čeština, slovenčina (u družice Thor 0.8W), rumunčina
TypKulinárska
RiaditeľCsaba Szaniszló
Začiatok vysielania5. november 2004
ProgramDokumenty o varení
Formát obrazu16:9
PríjemSatelitný, káblový
Bývalý názovPaprika
Člen skupinyAMC Networks International
Webstránkatvpaprika.cz

TV Paprika je maďarská kulinárska televízna stanica vysielajúca v Maďarsku, Česku, na Slovensku, v Moldavsku a Rumunsku nepretržito 24 hodín denne. Pre maďarský, český a slovenský trh je vysielaná spoločná jazyková verzia stanice, v Rumunsku je vysielaná s inou programovou schémou. Prevádzkovateľom stanice je spoločnosť AMC Networks International – Central Europe.

Poslaním TV Paprika je popularizácia národných kuchýň, prezentácia kultúry piva a vína a podpora gastroturistiky v regióne strednej Európy. Vedľa varenia v kuchyni predstavuje kanál vo svojich programoch divákom tiež malé krčmy, reštaurácie a hotely v našom regióne. Polovica programov je z vlastnej produkcie, 15 – 20% tvoria programy vyrobené v Česku a na Slovensku. Medzi najsledovanejšie patria programy so šéfkuchárom Jamiem Oliverom.

Cieľovú skupinu tvoria diváci žijúci v mestách vo veku medzi 18 až 49 rokmi, ktorí sú vnímaví a dokážu oceniť tradície.

História[upraviť | upraviť zdroj]

2004 – 2005[upraviť | upraviť zdroj]

TV Paprika sa na obrazovkách prvýkrát predstavila maďarským divákom v dvoch jednohodinových blokoch denne na filmovej stanici Filmmúzeum už v septembri 2004. Tie boli vysielané o 20:00 a 23:00.

Pravidelné vysielanie na samostatnej frekvencii, v rozsahu 14 hodín denne, bolo zahájené 2. novembra 2004. Vysielanie v češtine bolo spustené 17. januára 2005 a už od svojho začiatku bola stanica dostupná v káblovej sieti UPC v Česku a na Slovensku a v satelitnej platforme UPC Direct (Freesat). Vysielací čas v roku 2005 bol od 8 do 22 hodín. Cieľom prevádzkovateľa bolo dosiahnutie 1 % sledovanosti.

Expanziou TV Papriky do Česka a Slovenska vzrástol počet domácností, ktoré mohli sledovať tento kanál, na 800 000 v Maďarsku a 400 000 v Česku a na Slovensku.

V utorok 15. marca 2005 bola stanica pridaná tiež do balíku KOMPLET káblového operátora Karneval Media, kde po 23 hodine zdieľal frekvenciu s erotickou televíznou stanicou Private Blue.

Dňa 5. decembra 2005 TV Paprika rozšírila vysielací čas, kedy vysielala od 8 do 24 hodín. Zostávajúci čas bol vyplnený upútavkami a reklamami.

2006 – 2010[upraviť | upraviť zdroj]

Prevádzkovateľ stanice Filmmúzeum plánoval pre rok 2006 spustenie rumunskej a rakúskej verzie stanice a v roku 2007 mal kanál vstúpiť aj na poľský trh.

TV Paprika sa zúčastnila Medzinárodného festivalu televízneho a rozhlasového vysielania s gastro tematikou konaným od 3. do 8. septembra 2006 v Znojme, kde získala čestné uznanie za program vlastnej tvorby Chuti monarchie. Porotcovia vyberali z celkom 152 televíznych programov zo 14 krajín. Vedľa oceneného programu Chuti monarchie TV Paprika súťažila tiež so seriálom Rybárska latinka.

V roku 2007 spoločnosť Chellomedia prostredníctvom spoločnosti Minimax Media (od roku 2008 Chello Central Europe) odkúpila od prevádzkovateľa Filmmúzeum televízne stanice TV Paprika, TV Deko a Filmmúzeum a stáva sa ich novým prevádzkovateľom.

Dňa 1. februára 2008 bola stanica dostupná aj u IPTV operátora O2 TV v balíčku O2 TV Styl Plus a v balíčkoch satelitného operátora Digi TV, čím vzrástol počet domácností odoberajúcich maďarsko-českú verziu stanice TV Paprika na 2,9 miliónov (z toho 1,7 miliónov pripadalo na Maďarsko).

Od štvrtka 24. apríla 2008 mení prevádzkovateľ programovú štruktúru stanice. Doteraz vysielal v dopoludňajších hodinách reprízy programov vysielaných v predošlom popoludní, teraz začal programy reprízovať rozptýlene. Dĺžka premiérových programov klesla zo 7 na 6 hodín. Podobne na tom bola aj dĺžka reprízovaných programov. Tá neskôr klesla na 5 hodín kvôli teleshoppingovému vysielaniu.  Od 2. januára 2009 bolo zahájené vysielanie stanice TV Paprika România pre rumunský a moldavský trh. Väčšina programov bola opatrená rumunským voiceover dabingom, ostatné boli s titulkami.

Od 1. decembra 2009 predĺžila TV Paprika vysielanie o 2 hodiny. Vysielanie zahajovala už o 7:00, kedy bol vysielaný dvojhodinový blok teleshoppingu, a končila o 2:00.

2011 – 2023[upraviť | upraviť zdroj]

V pondelok 21. februára 2011 TV Paprika odvysielala premiéru vlastného pätnásťdielného detského kulinárskeho programu Minichef, v ktorom vystupovala dvojica malých kuchárov. Cieľom bolo naučiť deti variť jednoduché pokrmy z miestnych surovín, ako vanilkové šodó, jahodová zmrzlina, avokádová korytnačka, sladký kuskus, sendvič s mozzarellou a rukolou a ďalšie, bez pomocí dospelých. O týždeň neskôr bola odvysielaná premiéra tiež na sesterskej detskej stanici Minimax.

V apríli 2011 bola stanica zaradená do balíčku TV Standard operátora T-Mobile CZ. Od 1. mája 2011 sa stanica objavila v balíčkoch Multi HD, Kombi a Komplet satelitného operátora Skylink. Behom roku začal rumunský satelitný operátor Dolce šíriť rumunskú verziu TV Paprika.

V Rumunsku 5. júla 2011 bolo v spolupráci s Corporate Media Publishing vydané prvé číslo rovnomenného časopisu.

Dňa 3. októbra 2011 o 11:00 a 13:55 hodín bola prvýkrát odvysielaná premiéra českej verzie osemdesiatdielneho programu Mlynček na recepty s českými a slovenskými celebritami. Programom prevádzal Laci Hornáček, expertkou na dezerty bola cukrárka Iveta Fabešová. Vystúpili tu spevák Martin Chodúr a herečky Petra Hřebčíková a Viktória Ráková, tanečník Denny Ratajský, umelec Thomas Puskailer a ďalší. Program sa venoval jednému tradičnému receptu na predkrm, polievku, šalát, hlavný chod a dezert.

Maďarská satelitná platforma Hello HD pridala 1. apríla 2012 do svojej ponuky stanicu TV Paprika. Počas roku sa rumunská verzia stanice objavila tiež v satelitných platformách Focus Sat a Digi TV Romania. TV Paprika je tak k dispozícii už v 5,8 miliónoch domácností v Európe.

Dňa 2. októbra 2012 odvysielala TV Paprika premiéru druhej série česko-slovenskej verzie programu Mlynček na recepty s hosťami Vicou Kerekes, Petrou Hřebčíkovou, moderátorkou Adrianou Polákovou, hercami Mariánom Labudom ml. a Marekom Majeským, tanečníkom Dennym Ratajským. Program ponúkol recepty napríklad na jahňacie kolienko s hríbikovými zemiakmi, orechovú buchtu s drobienkou atď.

České a slovenské osobnosti sa znovu predstavili na TV Paprike v premiére programu Slávni v kaši, odvysielaného 21. januára 2013, kde súťažili za dohľadu odbornej poroty o majstrovský titul. Programom prevádzal Laco Hornáček. Úlohou bolo pripraviť zadaný pokrm lepšie, než protivník.

Holandská spoločnosť Liberty Global vo februári 2014 dokončila predaj aktív spoločnosti Chellomedia, ktorú za 750 miliónov euro odkúpila americká spoločnosť AMC Networks. Spoločnosť Liberty Global si ponechala iba holandské verzie staníc Sport 1 a Film+. K premenovaniu spoločnosti Chellomedia na AMC Networks International došlo 8. júla 2014. Novým prevádzkovateľom stanice TV Paprika sa stala spoločnosť AMC Networks International – Central Europe.

Dňa 3. marca 2014 prešla TV Paprika na vysielanie v širokouhlom formáte 16:9. Prevádzkovateľ mal zároveň v pláne spustenie verzie vo vysokom rozlíšení (HD), konkrétny termín však neuviedol.

V roku 2014 bola TV Paprika zaradená do balíku Štandard satelitného operátora Nová Digi TV Slovakia.

Prevádzkovateľ stanice spustil aplikáciu IPhone s názvom TV Paprika obsahujúcu overené recepty šéfkuchárov. Aplikácia bola dostupná v češtine, maďarčine a rumunčine. Užívatelia tejto aplikácie majú možnosť hodnotenia týchto receptov.

Televízna stanica TV Paprika je od roku 2015 dostupná tiež v balíku Magio GO Premium slovenskej IPTV služby Magio GO.

V roku 2015 bol vyhlásený kasting na desaťdielny program Recepty pre radosť od našich babičiek. Natáčanie prebiehalo v Česku a na Slovensku.

Dňa 11. novembra 2015 zahájila rumunská verzia stanice TV Paprika nepretržité vysielanie. Stredoeurópska verzia stanice začala vysielať nepretržito už skôr.

Dňa 12. novembra 2022 vyradili satelitní operátori Telekom a Digi Slovakia stanicu TV Paprika z ponuky.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku TV Paprika na českej Wikipédii.