Yaoundé

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Yaoundé
mesto
Štát Kamerun Kamerun
Provincia Centre Province
Okres Mfoundi
Nadmorská výška 720 m n. m.
Súradnice 3°52′00″S 11°31′00″V / 3,8666667°S 11,5166667°V / 3.8666667; 11.5166667
Rozloha 180 km² (18 000 ha)
Obyvateľstvo 2 440 462 (2012)
Časové pásmo CET (UTC+1)
 - letný čas CEST (UTC+2)
Wikimedia Commons: Yaoundé
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Yaoundé [jaunde] je hlavné a druhé najväčšie mesto Kamerunu. Leží v strednej časti krajiny na ploche 180 km², v nadmorskej výške 720 m n. m. a žije tu takmer 2,5 milióna obyvateľov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Yaoundé založili v roku 1888 nemeckí obchodníci ako hlavné centrum obchodu so slonovinou. Počas prvej svetovej vojny bolo mesto obsadené belgickou armádou a stalo sa hlavným mestom Francúzskeho Kamerunu. Hoci hospodárskym a obchodným centrom krajiny je dlhodobo prístavné mesto Douala, hlavným mestom je od získania suverenity v roku 1960 Yaoundé.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

V Yaoundé prevláda potravinársky, drevospracujúci, tabakový a sklársky priemysel. Vyrábajú sa tu predovšetkým cigarety a sklenené výrobky, no je významným spracovateľom kávy, kakaa, kokosov, cukrovej trstiny a iných produktov.

V centre Yaoundé sa nachádzajú najmä budovy vládnych úradov, veľké drahé hotely a tržnica. Ambasády, vily európskych prisťahovalcov a bohatých Kamerunčanov stoja v štvrti Bastos. Nachádza sa tu niekoľko univerzít a národný futbalový štadión. Mesto je známe množstvom trhov, reštaurácií a nočných podnikov. Hlavnými turistickými atrakciami mesta sú Kamerunské múzeum umenia v bývalom benediktínskom kláštore, Kamerunské národné múzeum v prezidentskom paláci, Athemi múzeum a ZOO v štvrti Mvog-Betsi.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

V Yaoundé sa nachádza medzinárodné letisko a s mestami Douala a N´Gaoundéré je spojené železnicou. Z Doualy jazdia pravidelné autobusové linky po udržiavanej ceste a dopravu v meste zabezpečuje mestská hromadná doprava.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Yaoundé

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jaunde na českej Wikipédii.