Zoznam kráterov mesiaca Ganymedes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Ganymedes je najväčší mesiac Slnečnej sústavy, čo je dôvodom množstva kráterov na jeho povrchu. Toto je zoznam pomenovaných ganymedovych kráterov Väčšina mien je prevzatých z egyptskej, mezopotámskej a iných mytológií Stredného východu.

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Rok pomenovania Pomenovaný po
Achelous 61.8N 11.7W 40.0 1979 Achelous
Adad 57.5N 358.1W 39.0 1979 Adad
Adapa 73.1N 31.3W 56.0 1979 Adapa
Agreus 15.9N 232.7W 63.0 1985 Agreus
Agrotes 60.9N 192.5W 74.0 1985 Agrotes
Aleyin 15.1N 134.1W 12.4 1997 Aleyin
Ammura 31.7N 342.4W 61.5 1979 Ammura
Amon 33.7N 220.7W 101.8 1985 Amon
Amset 14.4S 178.8W 10.9 1997 Imset
Anat 4.1S 127.9W 2.9 1985 Anat
Andjeti 52.8S 161.1W 52.5 1985 Andjeti
Anhur 32.6N 192.3W 25.0 1997 Anhur
Antum 5.1N 218.9W 14.7 1985 Antum
Anu 65.2N 344.3W 55.0 1979 Anu
Anubis 84.2S 128.9W 113.8 1988 Anubis
Anzu 63.5N 62.5W 205.0 2000 Anzu
Apophis 8.0S 276.0W 65.0 2000 Apofis
Ashîma 39.1S 123.0W 84.2 1985 Ashîm
Asshur 54.2N 333.5W 25.6 1979 Asshur
Atra-hasis 22.5N 254.2W 125.0 2000 Atra-hasis
Aya 68.3N 322.2W 38.0 1979 Aya
Ba'al 24.9N 329.9W 43.2 1979 Ba'al
Bau 23.0N 48.7W 80.2 1988 Bau
Bes 25.5S 180.9W 61.0 1985 Bes
Chrysor 15.3N 134.3W 6.9 1997 Chrysor
Cisti 31.7S 64.2W 69.6 1997 Cisti
Colleen 30.0S 5.0W 180.0 2006 Colleen
Danel 4.3S 21.3W 55.2 1979 Danel
Dendera 1.2S 255.4W 82.2 2000 Dendera
Diment 23.1N 351.8W 40.4 1979 Diment
Ea 17.7N 148.7W 19.1 1997 Ea,
El 1.0N 151.4W 54.3 1997 El
Enkidu 11.6N 168.4W 5.0 1997 Enkidu
Enlil 26.6S 325.2W 121.1 1982 Enlil
En-zu 55.3N 312.2W 34.4 1979 En-zu
Epigeus 23.4N 180.6W 343.0 1997 Epigeus
Erichthonius 15.3S 175.3W 30.5 1997 Erichthonius
Eshmun 17.4S 192.1W 96.5 1979 Eshmun
Etana 74.7N 340.5W 44.5 1979 Etana
Gad 13.6S 137.6W 72.1 1985 Gad
Geb 56.3N 182.6W 60.0 1985 Geb
Geinos 18.6N 219.4W 58.0 1985 Geinos
Gilgamesh 62.8S 125.0W 153.0 1979 Gilgamesh
Gir 34.0N 145.7W 73.2 1985 Gir
Gula 64.1N 12.3W 38.0 1979 Gula
Halieus 34.3N 167.1W 91.6 1985 Halieus
Hapi 30.6S 212.6W 98.5 1988 Hapi
Harakhtes 35.9N 100.2W 108.0 2000 Harakhtes
Haroeris 28.5N 296.8W 70.0 2000 Haroeris
Hathor 66.9S 268.6W 173.0 1979 Hathor
Hay-tau 14.5N 133.1W 26.9 1997 Hay-tau
Hedetet 33.0S 251.1W 102.3 2000 Hedetet
Hershef 47.3N 269.5W 117.9 2000 Hershef
Humbaba 55.2S 67.3W 35.0 2000 Humbaba
Ilah 21.9N 160.6W 79.6 1985 Ilah
Ilus 13.4S 110.3W 90.0 1985 Ilus
Irkalla 32.6S 114.7W 116.2 1985 Irkalla
Ishkur 0.3N 8.4W 67.6 1985 Ishkur
Isimu 8.4N 360.0W 89.5 1985 Isimu
Isis 67.3S 201.1W 75.3 1979 Isis
Kadi 47.7N 178.5W 86.7 1985 Kadi
Keret 16.0N 35.2W 36.0 1979 Keret
Khensu 1.0N 152.9W 14.2 1997 Khensu
Khepri 20.4N 147.6W 47.1 1997 Khepri
Khnum 17.8S 85.2W 45.0 Khnum
Khonsu 37.5S 190.8W 80.0 1988 Khonsu
Khumbam 24.1S 335.4W 56.9 1979 Khumbam
Kingu 34.8S 227.1W 78.0 1988 Kingu
Kishar 72.6N 349.7W 79.0 1979 Kishar
Kittu 0.4N 334.6W 15.0 1985 Kittu
Kulla 33.3N 113.8W 92.4 1985 Kulla
Lagamal 64.4N 244.8W 131.0 2000 Lagamal
Latpon 58.8N 171.2W 42.0 1997 Latpon
Lugalmeslam 23.8N 193.8W 65.1 1997 Lugalmeslam
Lumha 36.0N 154.3W 57.8 1985 Lumha
Maa 1.3N 203.6W 31.7 1997 Maa
Mehit 29.0N 164.4W 47.2 1985 Mehit
Melkart 9.9S 186.2W 105.0 1979 Melkart
Menhit 36.5S 140.5W 140.0 2006 Menhit
Min 29.2N 1.2W 33.1 1988 Min
Mir 3.3S 230.3W 8.0 1985 Mir
Misharu 4.4S 335.9W 88.0 1985 Misharu
Mont 44.6N 311.9W 15.0 1997 Mont
Mor 30.5N 327.4W 41.3 1979 Mor
Mot 9.9N 165.9W 23.3 1997 Mot
Mush 15.1S 114.8W 99.3 1985 Mush
Nabu 45.4S 1.2W 40.0 1979 Nabu
Nah-Hunte 17.8S 85.2W 49.4 2000 Nah-Hunte
Namtar 58.3S 340.8W 49.2 1979 Namtar
Nanna 17.6S 241.9W 56.0 1985 Nanna
Nefertum 44.3N 321.1W 28.7 1997 Nefertum
Neheh 72.1N 62.5W 54.0 1985 Neheh
Neith 29.4N 7.0W 87.6 1988 Neith
Nergal 38.6N 200.3W 9.6 1997 Nergal
Nidaba 17.7N 123.2W 199.4 1985 Nidaba
Nigirsu 58.2S 320.5W 53.3 1979 Nigirsu
Ningishzida 14.1N 189.8W 32.0 1997 Ningishzida
Ninkasi 59.2N 48.7W 81.0 1988 Ninkasi
Ninki 8.2S 120.5W 194.2 1985 Ninki
Ninlil 6.2N 118.3W 90.8 1985 Ninlil
Ninsum 14.5S 140.6W 88.2 1985 Ninsum,
Nut 54.3S 269.3W 93.0 1979 Nut
Osiris 38.1S 166.4W 107.7 1979 Osiris
Ptah 65.9S 217.0W 30.2 1988 Ptah
Punt 24.9S 239.9W 135.0 1997 Punt
Ruti 13.2N 308.6W 16.0 1979 Ruti
Saltu 14.2S 352.7W 40.0 2006 Saltu
Sapas 57.4N 33.9W 56.0 1979 Sapas
Sati 30.9N 12.8W 94.7 1988 Sati
Sebek 61.2N 356.9W 65.0 1979 Sebek
Seima 17.1N 215.9W 38.0 1985 Seima
Seker 39.2S 345.5W 103.4 1988 Seker
Selket 15.0N 105.8W 172.3 1985 Selket
Serapis 12.5S 44.1W 169.3 1997 Serapis
Shu 43.2N 356.8W 44.1 1988 Shu
Sin 52.9N 357.5W 19.0 1979 Sin
Tammuz 27.6N 304.1W 94.4 1988 Tammuz
Tanit 13.4N 230.6W 51.0 1985 Tanit
Tashmetum 57.5N 36.6W 26.0 1979 Tashmetum
Ta-urt 39.7S 264.5W 135.0 2000 Taurt
Teshub 68.5S 279.6W 188.0 1994 Teshub
Thoth 43.3S 147.2W 102.5 1985 Thoth
Tros 11.1N 27.3W 93.9 1979 Tros
Upuant 46.4N 319.5W 16.5 1997 Upuant
Wadjet 53.8S 268.9W 100.0 2000 Wadjet
We-ila 12.4S 290.3W 36.3 2000 We-ila
Wepwawet 69.9S 59.8W 87.0 2000 Wepwawet
Zakar 31.2N 333.7W 170.0 1997 Zakar
Zaqar 58.2N 37.3W 33.0 1979 Zaqar

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]