Selket

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Selket[1] v hieroglyfoch
z
r
N29
t
B1
Bohyňa Selket

Selket (iné názvy: Selchis, Selkis, Selkhit, Selkit, Selqet, Serkhet, Serket-hetyt, Serqet a Serquet) je bohyňa starovekého Egypta. Najčastejšie je zobrazovaná ako škorpión, prípadne ako žena so škorpiónom na hlave.

Selket bola považovaná za veľmi dôležitú bohyňu (jedným z dôvodov môže byť ten, že jeden z najnebezpečnejších druhov škorpióna žije v severnej Afrike) a niekedy bola označovaná ako ochrankyňa faraónov. Vo všeobecnosti ochraňovala ľudí pred uštipnutím škorpióna. Je považovaná aj za ochrankyňu mŕtvych. Spolu s bohyňami Eset, Neit a Nebthet strážila mumifikované telá zomrelých a vnútornosti vyňaté z tiel pri mumifikácii. [2] Tieto štyri ochranné bohyne strážia, stojac každá v jednom rohu s rozpaženými rukami, skriňu na kanopy, kde boli vnútornosti v hrobke uložené. [3]

Bohyňa Selket bola spolu s ďalšími bohmi (Synmi Horovými, Eset, Neit a Nebthet) zobrazovaná aj na ovinadlách a amuletoch, ktoré sa prikladali k mŕtvemu pri mumifikácii. [4]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Selket

Zdroj a referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ZAUZICH, Karl-Theodor. Hieroglyphs Without Mystery. Austin : University of Texas Press, 1992. S. 69.
  2. KOLEKTÍV AUTOROV; SCHULTZOVÁ, Regine. EGYPT, Svět faraonů. Redakcia Regine Schultzová, Matthias Seidel; preklad Ladislav Bereš, Mirosla Bárta, Jaromír Krejčí. Prvé vydanie. vyd. [s.l.] : Nakladatelství Slovart, s.r.o., 2005. ISBN 80-7209-349-5. Kapitola Bohové starého Egypta, s. 523. (český)
  3. KOLEKTÍV AUTOROV; SEIDEL, Matthias. EGYPT, Svět faraonů. Redakcia Regine Schultzová, Matthias Seidel; preklad Ladislav Bereš, Mirosla Bárta, Jaromír Krejčí. Prvé vydanie. vyd. [s.l.] : Nakladatelství Slovart, s.r.o., 2005. ISBN 80-7209-349-5. Kapitola Údolí králů, s. 236. (český)
  4. KOLEKTÍV AUTOROV; EL SADDIK, Wafaa. EGYPT, Svět faraonů. Redakcia Regine Schultzová, Matthias Seidel; preklad Ladislav Bereš, Mirosla Bárta, Jaromír Krejčí. Prvé vydanie. vyd. [s.l.] : Nakladatelství Slovart, s.r.o., 2005. ISBN 80-7209-349-5. Kapitola Pohřeb, s. 473. (český)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Serket na anglickej Wikipédii.