Maat

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Reliéf bohyne Maat

Maat (staroeg. m3ˁt, rekonštruovaná výslovnosť Muh-aht; starogr. Μάατ) bol staroegyptský pojem spravodlivosti, poriadku a práva, ktorý bol zbožštený do podoby bohyne. Maat bola považovaná za zodpovedajúcu za dráhu hviezd, beh ročných období a konanie smrteľníkov aj bohov. Jej mužský proťajšok bol boh Thovt, s ktorým zdieľala spoločné atribúty. Podobne ako Thovt bola vnímaná ako stelesnenia platónskeho loga. Jej hlavná úloha v egyptskej mytológii bola váženie duší v egyptskom podsvetí Duate, ktorým musel prejsť po smrti každý človek.

Maat ako bohyňa[upraviť | upraviť zdroj]

Maat (m3ˁt) v hieroglyfoch
U5
D36
X1C10


U1Aa11
X1
C10

V podobe dietaťa, sediacej či stojacej, ktorá drží v jednej ruke žezlo a v druhej anch bola Maat personifikáciou fyzického aj morálneho práva, poriadku a pravdy. Niekedy bola zobrazovaná s krídlami na každej ruke alebo ako žena s pštrosím perom namiesto hlavy.

Pretože úlohou faraónov bolo zabezpečiť pravdu a spravodlivosť, mnohí z nich boli označovaní ako Meri-Maat – „Miláčik Maat“. Pretože Maat bola považovaná za číry výraz poriadku a pravdy, verilo sa, že sa zrodila v momente stvorenia, bez stvoriteľa. Keď predstavy o bohovi Thovtovi začali pohlcovať staršie predstavy o Ogdoade, božskej osmici uctievanej v Chemenu (Hermopolise), Maat bola označovaná ako matka Ogdoady a Thovt za jej otca.

V Duate, egyptskom podsvetí, boli údajne v Sieni Dvoch právd srdcia mŕtvych vyvažované jediným perom Šu, ktoré symbolicky reprezentovalo Maat. Srdce nehodného bolo zhltnuté požieračkou Ammit a jeho majiteľ bol odsúdený zostať naveky v Duate. Ľudia s dobrými a čistými srdcami boli posielaný k bohovi Usíreovi do Aaru. Váženie sŕdc, zobrazované často na papyrusoch (v Knihe mŕtvych aj na freskách v hrobkách), ukazujú boha Anubisa, ktorý dohliada na váženie, blízko sediacu Ammit „podobnú levovi“, ktorá čaká na výsledok súdu a zožratie srdca, srdce na miskách váh a stojace pero Šu na druhej miske váh. Podľa inej tradície Anubis priviedol dušu mŕtveho pred mŕtveho Usíreho, ktorý vykonal vlastné váženie.

Maat bola obvykle v umení zobrazovaná ako žena s roztiahnutými krídlami a „zahnutým“ pštrosím perom na hlave alebo iba ako pero. Tento znak sa objavuje na niektorých sarkofágoch ako symbol ochrany mŕtvych duší. Egypťania verili, že bez Maat by existoval iba prvotný chaos, koniec sveta. Bolo považované za nutnosť, aby faraón dohliadol na plnenie zákona a udržiavanie poriadku na zemi.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Maat