Šablóna:Hudba/Odporúčaný článok/22 2009

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Smoke on the Water je rocková skladba britskej hardrockovej formácie Deep Purple, ktorá vyšla prvýkrát na ich albume Machine Head z roku 1972.

Skladba je známa vďaka svojej hlavnej hudobnej téme, ktorou je štvornotová bluesová škála, melódia štyroch paralelných tónov. Gitarový riff hrá Ritchie Blackmore na elektrickej gitare Fender Stratocaster, po bicích a basovej gitare nasleduje spev Iana Gillana. Jon Lord sprevádza gitarový part na organe Hammond B3, ktorého zvuk cez zosilňovač Marshall skresľovaný do tónu, ktorý napodobňuje gitarový zvuk. Blackmore používa na vybrnkávanie dva prsty, prehrávaním dvojíc tónov sa dá presnejšie spájať zvuk organu s gitarou.

História skladby[upraviť zdroj]

Slová skladby rozprávajú skutočný príbeh. 4. decembra 1971 mala skupina Deep Purple pripravené nahrávanie albumu v Montreux (Švajčiarsko) v mobilnom štúdiu, ktoré im prenajala skupina The Rolling Stones (známe ako Rolling Stones Mobile Studio, v tomto štúdiu bol nahrávaný napr. aj album Physical Graffiti od Led Zeppelin), v texte piesne je spomínané ako "Rolling truck Stones thing", alebo aj "the mobile"...viacej