Škoda 110 R

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Škoda 110 R Coupé
Výrobca AZNP Mladá Boleslav
Produkcia 1970 - 1980
Krajina pôvodu ČSSR
Predchodca Škoda 1100MBX
Nasledovník Škoda Garde
Typ karosérie coupé
Usporiadanie zadný náhon
Motor(y) 1107cm³, 38kW
Max. rýchlosť 140 km/h
Prevodovka(y) 4-stupňová manuálna
Dĺžka 4155mm
Šírka 1620mm
Výška 1340mm

Škoda 110 R (typ 718-K) je dvojdverové štvormiestne kupé, ktorého karoséria je odvodená od modelu Škoda 110. Bolo vyrábané v Česko-Slovenských Automobilových závodoch Mladá Boleslav n. p. v rokoch 1970-1980 v závodoch Škoda Kvasiny.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Počas výroby automobilov Škoda 1000 MB/1100 MB automobilka zaviedla do výroby model Škoda 1000 MBX, ktorý mal koncepciu coupé. Toto vozidlo, vzhľadom na absenciu B-stĺpika a rozmerné dvere, nemalo veľkú tuhosť karosérie. V roku 1968 s príchodom inovovaného modelového radu Škoda 110 sa automobilka rozhodla s výrobou športových coupé pokračovať a tak od modelu 110LS odvodila Coupé 110 R. Podvozkové skupiny automobilu boli zhodné s vozidlom Škoda 110LS, prebehli však zmeny na karosérii a v interiéri. Myšlienka, ktorá stála pri designe tohto automobilu, bola neskôr zachovaná pri vývoji automobilu Škoda Garde, ktorý vo výrobe neskôr 110 R úplne nahradil.

Karoséria[upraviť | upraviť zdroj]

Dobová fotografia automobilu

Karoséria je odvodená od modelu Škoda 110LS. Podstatná časť zostala nezmenená, teda vpredu sú namontované 2 páry svetlometov (u prvých vozov 1 pár), zadné čelo obsahuje 2 vodorovne umiestnené pozdĺžne koncové svetlá a mriežku na odvetrávanie motora. Zmenená bola časť s kabínou, počnúc stĺpikom predného okna. Čelné sklo je sklonené pod väčším uhlom, ako u sedanu, dvere sú dlhšie, nemajú rám skla. Namiesto zadných dverí sú v karosérii trojuholníkové okná. Medzi prednými a zadnými bočnými dverami je tenký stĺpik. Zadná časť vozu je od strechy plynulo skosená až k zadnému čelu, zadné okno tvorí jednú líniu so zadnou kapotou. Tieto tvary karosérie si získali množstvo priaznivcov po celom svete a sú príťažlivé aj dnes. Napriek socialistickému plánovanému hospodárstvu sa podarilo vytvoriť automobil s nadčasovým designom.

Interiér[upraviť | upraviť zdroj]

Interiér vozu zaznamenal najväčšie zmeny oproti pôvodnému vozidlu Škoda 110LS. Predné sedačky sú anatomické čalúnené čiernou koženkou s odnímateľnou opierkou hlavy a pozdĺžne nastaviteľnou polohou a sklonom operadla. Zadné sedačky čalúnené taktiež čiernou koženkou, majú delené opierky aj sedáky. Prístrojová doska je úplne odlišná od sedanu a obsahuje rýchlomer, teplomer chladiacej kvapaliny, palivomer a navyše aj otáčkomer a tlakomer oleja.

Podvozok[upraviť | upraviť zdroj]

Je konštrukčne úplne zhodný s automobilom Škoda 110. Predná náprava je lichobežníková s riadením pomocou skrutky a matice, s kotúčovými brzdami, zadná náprava je výkyvná s pozdĺžnymi ramenami a bubnovými brzdami. Obe nápravy sú odpružené vinutými pružinami s teleskopickými tlmičmi. Rázvor náprav je 2400 milimetrov. Pneumatiky 155SR14, neskôr 165R13.

Motor[upraviť | upraviť zdroj]

Pohľad na zadnú čať automobilu

Je prakticky totožný s motorom pre sedan 110LS, s chladičom oleja doplnený prípojkou pre tlakomer oleja. Ide o radový, karburačný, vodou chladený štvorvalec s rozvodom OHV pozdĺžne uložený za zadnou nápravou a naklonený doprava. O prípravu zmesi sa staral dvojkomorový spádový karburátor Jikov 32 DDSR, ku koncu výroby Jikov 32 EDSR. Parametre motora sú:

Tento agregát umožňoval vozidlu dosahovať maximálnu rýchlosť 140 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za približne 19s.

Prevodovka[upraviť | upraviť zdroj]

Bola zhodná s prevodovkou sedanu, teda štvortupňová synchronizovná uložená v jednom bloku s rozvodovkou. Prevodové pomery:

  • I. stupeň: 3,8
  • II. stupeň: 2,12
  • III. stupeň: 1,41
  • IV. stupeň: 0,96
  • spätný chod: 3,27
  • stály prevod rozvodovky: 4,44, u posledných vozov 4,22