Oplotenie: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Ploty premiestnená na Oplotenie: množné číslo
základné def., obr., kat., iw., iné proj.
Riadok 1: Riadok 1:
[[Súbor:A wooden pole fence from Sanok County, Skansen in Sanok 01.JPG|náhľad|Prútené oplotenie v skanzene v Poľskom [[Sanok]]u.]]
Ploty radíme do niekolkých kategorii ako
'''Oplotenie''' alebo '''plot''' je volne stojaca [[stavba]], ktorej úlohou je zabrániť alebo obmedziť [[pohyb]]u cez nejakú [[hranica|hranicu]], často slúži na ochranu [[nehnuteľnosť|nehnuteľností]]. Na rozdiel od [[stena|steny]] má podstatne jednoduchšiu [[konštrukcia|konštrukciu]], nemusí však bezprostredne zabraňovať [[výhľad]]u.
-betonove ploty
-drevenne ploty
-pletivove ploty
-murovane ploty
-plastove ploty


Oplotenia sa vyrábajú z najrôzneších [[materiál]]ov ako je [[betón]], [[drevo]], [[pletivo]], [[murivo]] alebo [[plast]]. Sú to najčastejšie trvácne do exteriéru použiteľné materiály. Existujú aj dekoračné ploty vytvorené napríklad z okrasných [[krovina|krovín]], ktorých udržiavaním možno vypestovať prirodzenú bariériu. Dvere v oplotení sa v exteriéri označujú ako [[brána]].
Ploty sa vyrábaju z trvacnych do exterieru pouzitelných materialov

plot je urcený do exterieu na ochranu nehnutelnych veci
== Iné projekty ==
v interiery sa da prirovnat - stena je v exteriery plot
{{projekt|commons=Category:Fences}}
dvere su v exteriery brána

{{Architektonický výhonok}}

[[Kategória:Stavby]]

[[cs:Plot]]
[[en:Fence]]

Verzia z 22:30, 14. december 2010

Prútené oplotenie v skanzene v Poľskom Sanoku.

Oplotenie alebo plot je volne stojaca stavba, ktorej úlohou je zabrániť alebo obmedziť pohybu cez nejakú hranicu, často slúži na ochranu nehnuteľností. Na rozdiel od steny má podstatne jednoduchšiu konštrukciu, nemusí však bezprostredne zabraňovať výhľadu.

Oplotenia sa vyrábajú z najrôzneších materiálov ako je betón, drevo, pletivo, murivo alebo plast. Sú to najčastejšie trvácne do exteriéru použiteľné materiály. Existujú aj dekoračné ploty vytvorené napríklad z okrasných krovín, ktorých udržiavaním možno vypestovať prirodzenú bariériu. Dvere v oplotení sa v exteriéri označujú ako brána.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Oplotenie