Wikipédia:Wiki miluje pamiatky: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
pridanie linku
d KuboF premiestnil stránku Wikipédia:WikiProjekt Wiki miluje pamiatky na Wikipédia:Wiki miluje pamiatky: stručnejší názov
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 11:20, 20. december 2012

Slovenské logo projektu

Wiki miluje pamiatky (Wiki Loves Monuments) je medzinárodná fotografická súťaž, ktorej účastníci sa snažia čo najlepšie nafotiť nejakú kultúrnu pamiatku.

Ide o pomerne úspešnú medzinárodnú súťaž; v roku 2012 sa jej zúčastňuje viacero európskych krajín vrátane Slovenska. V súčasnosti je súťaž uzavretá, vybraté fotky z národných kôl budú posunuté do medzinárodnej súťaže.

Bola nadviazaná spolupráca s mnohými ľuďmi a inštitúciami; projekty ako Wikipédia a Commons oslovili nových aj starých dobrovoľníkov.

Wiki miluje pamiatky na Slovensku

Vďaka rakúskej pomoci boli na slovenskú Wikipédiu pridané zoznamy kultúrnych pamiatok na Slovensku. Tieto zoznamy zjednodušujú odosielanie fotiek na Commons, čo je vhodné predovšetkým pre wiki-nováčikov.

Pravidlá

  • Súťaž prebieha od 1. septembra do 30. septembra 2012.
  • Musíte byť autorom všetkých vašich obrázkov, ktoré pre nás nahráte.
  • Súbory môžu byť do súťaže zaradené len v prípade, ak sú uvoľnené pod licenciou Creative Commons (viac informácii o tejto licencii).
  • Snímky zverejnené pod touto licenciou budú voľne k dispozícii projektom nadácie Wikimedia a všetkým ostatným, ktorí budú ochotní splniť podmienky tejto licencie. Vaše zábery tak môžu byť použité bez ďalšieho výslovného súhlasu, avšak v súlade s podmienkami licencie Creative Commons.
  • Do súťaže môžu byť prihlásené iba snímky, ktoré sú nahraté (zverejnené) počas trvania súťaže. Ohľadom ich doby obstarania neplatia žiadne významnejšie kritériá. Snímky, vyfotené v auguste 2012 sú rovnako prínosné, ako tie, ktoré boli nadobudnuté napríklad v roku 1980.
  • Všetky nahraté fotografie musia byť opatrené unikátnym identifikátorom (číslom pamiatky) Pamiatkového úradu Slovenskej republiky. Toto číslo sa musí nachádzať v popisku snímky.
  • Na účely súťaže musíte ako účastník informovať organizátora o svojej e-mailovej adrese. Tú je možné nastaviť vo vlastnom profile na Wikimedia Commons v záložke Nastavenie.
  • Po uzavretí súťaže vyberie porota najlepšie snímky, ktoré postúpia do celosvetového kola, ktoré je poriadané holandskou Wikimediou. Súťažiaci súhlasia so svojou účasťou v celosvetovom kole.

Ako sa zúčastniť?

  • Nájdite si vhodný objekt na fotografovanie. Niektoré z objektov sa môžu nachádzať vo vašom susedstve, iné sú pomerne ďaleko, alebo sú ťažko prístupné. Avšak nemožno zabudnúť na to, že v databáze PÚ SR, ktorú pre účely našej súťaže používame, je objektov niekoľko tisíc. Mnohé z nich sa nachádzajú vo veľkých mestách, iné v otvorenej krajine. Vďaka rakúskej pomoci boli na slovenskú Wikipédiu pridané zoznamy kultúrnych pamiatok na Slovensku.
  • Fotografujte

Tipy a triky pre dobré zábery

  • Nebojte sa nastaviť najvyššie rozlíšenie na svojom fotoaparátom. Foťte jednotlivé objekty aj viackrát a vyberajte najkvalitnejšie zábery. ... Alebo ich pokojne nahrajte všetky, keď si neviete rady, ktorý z nich je najlepší.
  • Nezabudnite na identifikačné čísla. Odporúčame vám pripraviť si predbežný zoznam, pretože je to oveľa jednoduchšie, než dohľadávať tieto identifikátory neskôr.
  • V prípade detailných fotografií, napr veží, dverí alebo okien, nezabudnite zaobstarať aj snímku celého objektu, aby bolo možné obe fotografie spojiť a nezanikol tak kontext. Pre ostatné je potom záber jedného detailu objektu navyše lepšie vyhľadateľný a identifikovateľný.
  • Ak máte záujem fotografovať interiéry pamiatok, opýtajte sa vopred, či je to možné, či za to musíte niečo zaplatiť. Rad múzeí či hradov fotografovanie v interiéroch zakazuje, iné to umožňujú, avšak iba pre vlastné, či nekomerčné účely. Na niektorých miestach je fotografovanie v interiéri bez problémov.
  • Nahrajte zábery. Pri nahrávaní záberov je dobré súbor pomenovať tak, aby sa predošlo duplicite a bolo zrejmé o aký objekt ide. Napríklad: miesto "radnica.jpg" súbor pomenovať "Radnica, Lučenec 2012.jpg" alebo "Lučenec, radnica - severná časť.jpg" a podobne.

Účet na Wikimedia Commons

Pre účasť v súťaži Wiki miluje pamiatky je nevyhnutný účet na zdieľanom úložisku médií Wikipédie - Wikimedia Commons. Ak ešte neviete, ako sa to robí, prinášame vám návod, ako si konto založiť v niekoľkých jednoduchých krokoch. Nezabudnite si vyplniť aj aktívnu a používanú e-mailovú adresu (vašu), aby sme vás v prípade výhry mohli kontaktovať.

  1. Na tejto stránke si vytvoríte vlastný účet na Wikimedia Commons (video návod tu)
  2. Vyhľadajte príslušný zoznam pamiatok pre obec, kde sa vami odfotografovaná pamiatka nachádza (začať môžete v zozname pamiatok na Slovensku). V zozname nájdite konkrétnu pamiatku. Kliknutím na ikonku fotoaparátu sa dostanete na formulár pre upload súboru, už predvyplnený informáciami o pamiatke (popis a identifikátor pamiatky)
  3. Doplňte do kolóniek vo formulári nasledujúce údaje: Názov súboru (ten, ktorý generuje váš fotoaparát), požadovaný názov súboru (opíšte čo je na snímke) a identifikátor pamiatky (ak nebol predvyplnený).
  4. Nahrajte súbor.

Ceny

Viac informácii o cenách pre víťazov medzinárodného kola tu.

Kritériá snímok

Súťažná komisia bude u fotografií posudzovať nasledujúce kritériá:

  • Technickú kvalitu a dokonalosť snímke
  • Originálnu kompozíciu
  • Encyklopedické hodnotu pre Wikipédii

Porotcovia budú musieť urobiť celý rad kompromisov medzi týmito požiadavkami - napr. ťažko môže byť víťazným titulom fotografia, ktorá vyniká v celej rade estetických vlastností, avšak nie je príliš užitočná z encyklopedického hľadiska.

GLAM

V prípade, že ide o zábery galérie, knižnice, archívu alebo múzea, môžu sa účastnici zúčastniť aj súťaže GLAM poriadanej Europeanou. Pre účasť v súťaži stačí fotografie pri nahrávaní zaradiť do príslušnej kategórie (GLAM images from Wiki Loves Monuments 2012) na Commons.

Výsledky 2012

V roku 2012 bolo v slovenskej časti zozbieraných 762 fotiek od 29 autorov. Celosvetovo sa počet fotografií vyšplhal na úctyhodné číslo 361 178. Naša porota v zložení Patrick Guldan, zástupca Pamiatkového úradu, fotograf Jozef Baláž a dvaja Wikipedisti z Rakúska Haeferl a Marco74 vybrala 9 fotografií, ktoré boli poslané do medzinárodného kola. Desiata fotografia nebola vybraná, o desiate miesto sa ich delilo niekoľko. Vybrané boli tieto fotografie (v abecednom poradí):

Víťazné fotografie celosvetového projektu Wiki miluje pamiatky sú zverejnené na Wiki Loves Monuments 2012 winners.

Iné projekty

Externé odkazy

Zdroj