Preskočiť na obsah

Tomáš Baťa: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
wikilinky
Presnejšie informácie o Tomášovi Baťovi
Riadok 1: Riadok 1:
* '''Tomáš Baťa''' ([[3. apríl]] [[1876]] [[Zlín]], [[Česko]]<sup>[[Tomáš Baťa (1876)#cite note-matrika-1|[1]]]</sup> – † [[12. júl]] [[1932]] [[Otrokovice]], [[Česko]]) bol bol zakladateľ obuvníckej firmy [[Baťa]] a jeden z najväčších podnikateľov svojej doby, no tiež starosta [[Zlín|Zlína]] (1923-1932) a verejný činiteľ. Spolu s bratom Antonínom ml. a sestrou Annou založil v roku [[1894]] v [[Zlín|Zlíne]] obuvnícku firmu [[Baťa]] a postupne z nej vytvoril rozsiahly komplex výroby, obchodu, dopravy, služieb a financií. Bol jedným z najväčších [[Podnikateľ|podnikateľov]] svojej doby, pričom zaviedol originálne metódy riadenia výroby a obchodu a taktiež systém motivácie pracovníkov (Baťova sústava riadenia), dokázal ovplyvniť množstvo budúcich [[Ekonómia|ekonómov]]. Jeho postupy boli na vtedajšie podnikanie revolučné a sú stále používané ako príklady [[Plánovanie|top manažmentu]]. Rozsahom svojich aktivít (35 oborov výroby, obchodu, dopravy, služieb a financií) pôsobil na úroveň podnikania v [[Česko-Slovensko|Československu]], nízkymi cenami svojich topánok ovplyvnil profil spotrebného priemyslu. Spolu s budovaním svojho továrenského areálu dokázal podľa svojich predstáv prebudovať mesto [[Zlín]]. Ako jeho starosta presadil koncepciu záhradného mesta s originálnou funkcionalistickou architektúrou; zo Zlína sa tento štýl šíril spolu s Baťovými továrňami do ďalších miest v Československu, [[Európa|Európe]] a [[Severná Amerika|Severnej Amerike]]. Vytvoril rozvetvený vzdelávací systém. Svojich zamestnancov motivoval k využívaniu zdokonaľovacích kurzov celoživotného vzdelávania, zriadil pre nich odbornú školu (Baťova škola práce pre Mladých mužov a Mladé ženy). Ako starosta Zlína presadil zavedenie experimentálnych foriem verejného školstva (zlínske pokusné školstvo). Zriadením nemocnice v Zlíne položil základy modernej starostlivosti v meste a regióne. Presadzovaním projektov diaľkovej železničnej, leteckej, riečnej a cestnej dopravy mieril k zlepšeniu sústavy komunikácií v rámci zlínskeho regiónu i celého Československa.
'''Tomáš Baťa''' môže byť:
* zakladateľ obuvníckej firmy [[Baťa]], pozri [[Tomáš Baťa (1876)]]
* syn vyššieho uvedeného, pozri [[Tomáš Baťa ml.]]


{{rozlišovacia stránka}}
{{rozlišovacia stránka}}

Verzia z 07:17, 31. október 2016

  • Tomáš Baťa (3. apríl 1876 ZlínČesko[1] – † 12. júl 1932 OtrokoviceČesko) bol bol zakladateľ obuvníckej firmy Baťa a jeden z najväčších podnikateľov svojej doby, no tiež starosta Zlína (1923-1932) a verejný činiteľ. Spolu s bratom Antonínom ml. a sestrou Annou založil v roku 1894 v Zlíne obuvnícku firmu Baťa a postupne z nej vytvoril rozsiahly komplex výroby, obchodu, dopravy, služieb a financií. Bol jedným z najväčších podnikateľov svojej doby, pričom zaviedol originálne metódy riadenia výroby a obchodu a taktiež systém motivácie pracovníkov (Baťova sústava riadenia), dokázal ovplyvniť množstvo budúcich ekonómov. Jeho postupy boli na vtedajšie podnikanie revolučné a sú stále používané ako príklady top manažmentu. Rozsahom svojich aktivít (35 oborov výroby, obchodu, dopravy, služieb a financií) pôsobil na úroveň podnikania v Československu, nízkymi cenami svojich topánok ovplyvnil profil spotrebného priemyslu. Spolu s budovaním svojho továrenského areálu dokázal podľa svojich predstáv prebudovať mesto Zlín. Ako jeho starosta presadil koncepciu záhradného mesta s originálnou funkcionalistickou architektúrou; zo Zlína sa tento štýl šíril spolu s Baťovými továrňami do ďalších miest v Československu, Európe a Severnej Amerike. Vytvoril rozvetvený vzdelávací systém. Svojich zamestnancov motivoval k využívaniu zdokonaľovacích kurzov celoživotného vzdelávania, zriadil pre nich odbornú školu (Baťova škola práce pre Mladých mužov a Mladé ženy). Ako starosta Zlína presadil zavedenie experimentálnych foriem verejného školstva (zlínske pokusné školstvo). Zriadením nemocnice v Zlíne položil základy modernej starostlivosti v meste a regióne. Presadzovaním projektov diaľkovej železničnej, leteckej, riečnej a cestnej dopravy mieril k zlepšeniu sústavy komunikácií v rámci zlínskeho regiónu i celého Československa.
Symbol rozcestia
Symbol rozcestia

Toto je rozlišovacia stránka. Obsahuje odkazy na rozličné stránky, ktoré by mohli mať rovnaký názov.

Ak ste sa sem dostali cez odkaz v článku, prosím, vráťte sa a opravte ho tak, aby odkazoval priamo na najvhodnejší význam.